Produkty niewskazane przy problemach ze zgagą

Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się soków żołądkowych przez przełyk aż do jamy ustnej. Wynika on z nieprawidłowego funkcjonowania zwieracza przełyku. U osób dorosłych ma postać zgagi, której towarzyszy pieczenie w żołądku, nieprzyjemny smak w ustach i bóle w okolicach mostka. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym dolegliwościom, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad i unikać niektórych pokarmów i napojów.

1. Jakich produktów unikać podczas problemów ze zgagą?

Kawa, herbata i cola zawierają kofeinę lub teinę, czyli substancje, które sprzyjają rozluźnieniu mięśni zwieracza przełyku, co prowadzi do zgagi. Co więcej, kofeina i teina mogą również podrażniać błonę śluzową przełyku.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Należy unikać wszystkich napojów gazowanych, ponieważ zwiększają ryzyko wzdęć i wpływają negatywnie na zwieracze przełyku.

  • Wino, piwo i inne napoje alkoholowe

Wszystkie napoje alkoholowe powodują rozluźnienie mięśni zwieracza przełyku, co sprzyja przedostawaniu się zawartości żołądka do przełyku. Efekt ten jest dodatkowo wzmocniony, jeśli alkohol jest spożywany na pusty żołądek.

Osoby cierpiące z powodu zgagi powinny unikać mleka, które zawiera tłuszcze, białko i wapń, czyli trzy elementy dodatkowo stymulujące produkcję soków żołądkowych.

Czekolada mleczna zawiera zarówno tłuszcze, jak i kofeinę, przez co może powodować niestrawność i pieczenie w żołądku.

  • Pokarmy tłuste i smażone

Im bardziej tłuste są pokarmy, tym trudniejsze i wolniejsze jest ich trawienie. Pokarm długo pozostaje w żołądku, a co za tym idzie żołądek wytwarza więcej soków trawiennych.

  • Cytrusy

Cytrusy, a więc pomarańcze, cytryny i grejpfruty, nie są wskazane dla osób mających problemy ze zgagą ze względu na kwasowość, która dodatkowo zwiększa kwasowość soków trawiennych. Poza tym zawarta w cytrusach witamina C zwiększa produkcję soków żołądkowych.

  • Mięta

Mięta ma właściwości sprzyjające rozluźnieniu mięśni zwieracza przełyku. Podobne działanie mają również pomidory.

Przyprawy i aromaty dodatkowo podrażniają błonę śluzową przełyku, przez co wzmagają uczucie pieczenia w żołądku.

Następny artykuł: Siemię lniane na problemy trawienne

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!