Produkty niewskazane przy problemach ze zgagą
Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się soków żołądkowych przez przełyk aż do jamy ustnej. Wynika on z nieprawidłowego funkcjonowania zwieracza przełyku. U osób dorosłych ma postać zgagi, której towarzyszy pieczenie w żołądku, nieprzyjemny smak w ustach i bóle w okolicach mostka. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym dolegliwościom, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad i unikać niektórych pokarmów i napojów.
1. Jakich produktów unikać podczas problemów ze zgagą?
Dieta na zgagę uwzględnia ograniczenie do minimum następujących produktów żywnościowych:
Kawa, herbata i cola zawierają kofeinę lub teinę, czyli substancje, które sprzyjają rozluźnieniu mięśni zwieracza przełyku, co prowadzi do zgagi. Co więcej, kofeina i teina mogą również podrażniać błonę śluzową przełyku.
Należy unikać wszystkich napojów gazowanych, ponieważ zwiększają ryzyko wzdęć i wpływają negatywnie na zwieracze przełyku.
- Wino, piwo i inne napoje alkoholowe
Wszystkie napoje alkoholowe powodują rozluźnienie mięśni zwieracza przełyku, co sprzyja przedostawaniu się zawartości żołądka do przełyku. Efekt ten jest dodatkowo wzmocniony, jeśli alkohol jest spożywany na pusty żołądek.
Osoby cierpiące z powodu zgagi powinny unikać mleka, które zawiera tłuszcze, białko i wapń, czyli trzy elementy dodatkowo stymulujące produkcję soków żołądkowych.
- Czekolada mleczna
Czekolada mleczna zawiera zarówno tłuszcze, jak i kofeinę, przez co może powodować niestrawność i pieczenie w żołądku.
- Pokarmy tłuste i smażone
Im bardziej tłuste są pokarmy, tym trudniejsze i wolniejsze jest ich trawienie. Pokarm długo pozostaje w żołądku, a co za tym idzie żołądek wytwarza więcej soków trawiennych.
- Cytrusy
Cytrusy, a więc pomarańcze, cytryny i grejpfruty, nie są wskazane dla osób mających problemy ze zgagą ze względu na kwasowość, która dodatkowo zwiększa kwasowość soków trawiennych. Poza tym zawarta w cytrusach witamina C zwiększa produkcję soków żołądkowych.
- Mięta
Mięta ma właściwości sprzyjające rozluźnieniu mięśni zwieracza przełyku. Podobne działanie mają również pomidory.
- Przyprawy i aromaty
Przyprawy i aromaty dodatkowo podrażniają błonę śluzową przełyku, przez co wzmagają uczucie pieczenia w żołądku.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.