Resweratrol może chronić przed nowotworem piersi. Zobacz, gdzie się znajduje
Hiszpańscy naukowcy donoszą, że resveratrol (składnik m.in. winogron) hamuje wytwarzanie rakotwórczego białka i może chronić przed nowotworem piersi. Jak się okazuje resveratrol nie pierwszy raz jest brany pod lupę naukowców.
Substancja ta należy do polifenoli i jest silnym antyoksydantem. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek poprzez wyłapywanie wolnych rodników.
Jakie jeszcze posiada właściwości i gdzie ją znajdziemy?
Badania nad resweratrolem
Naukowcy z Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia de Biologia Estrutural e Bioimagem (INBEB) oraz Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) prowadzili badania nad resweratrolem, substancją, którą znajdziemy m.in. w winogronach. Za jej pomocą udało się zahamować aglomeracje zmutowanej wersji białka p53. Jest to białko, które występuje w ok. 60 proc. guzów nowotworowych.
Resweratrol zapobiegał również migracji i namnażaniu komórek raka piersi. Wyniki swoich badań naukowcy opublikowali w czasopiśmie ''Oncotarget''.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zmutowane białko odpowiada za nowotwory
Białko p53 odpowiedzialne jest za tłumienie komórek nowotworowych. Jeśli zostanie zmutowane traci swoją funkcję i przyczynia się do powstawania agregatów amyloidowych. W zależności od mutacji p53 może być bardzo patogenne lub zupełnie nieszkodliwe.
Naukowcy uważają, że dzięki temu odkryciu będzie można opracować jeszcze skuteczniejsze metody leczenia raka piersi.
Jak działa resweratrol?
Substancja ta stosowana jest także w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Substancja zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL w ścianach naczyń krwionośnych. Ma również działanie przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi.
Według badań działa również stabilizująco na poziom cukru we krwi i pomaga walczyć z nadwagą i otyłością.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wyniszcza tarczycę. Zmiany w organizmie zachodzą już po 17 godzinach
Paradoks francuski
Zainteresowanie resweratrolem wzrosło za sprawą paradoksu francuskiego. Naukowcy odkryli, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego mają niski wskaźnik umieralności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, mimo że ich dieta jest bogata w tłuszcze nasycone.
Francuzi znani są ze swojego zamiłowania do czerwonego wina. Według naukowców, zawarty w nich resweratrol, przyczynia się do zmniejszenia przyswajania przez organizm cholesterolu LDL. Zapobiega też powstawaniu tkanki tłuszczowej.
Te rozważania dały początek nowym badaniom, m.in. nad zależnością między dietą bogatą w resweratrol a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na nowotwory.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dawka orzechów, dzięki której można zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy
Winogrona i czerwone wino
Substancja występuje w dwóch formach: cis i trans. Źródłem transresweratrolu są czarne odmiany winogron. Najwięcej znajdziemy go w skórkach winogron odmiany Pinot Noir.
Cisresweratrol powstaje w wyniku fermentacji skórek winogron. Bogatym źródłem tego składnika są czerwone wina.
Resweratrol znajdziemy również w owocach jagodowych, jabłkach, orzechach, kakao, czekoladzie, skórkach pomidorów i owocach chlebowca.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl