Rosną pod ziemią, są źródłem błonnika. Wyjątkowe orzechy
Orzechy tygrysie – wbrew nazwie – to podziemne bulwy Cyperus esculentus, znane z hiszpańskiego napoju o nazwie "horchata". Są naturalnie bezglutenowe, chrupkie i słodkawe. Coraz więcej badań wskazuje, że zawierają składniki, które mogą realnie wpływać na serce oraz jelita.
Orzechy tygrysie – co to jest?
Chufa to jadalne bulwy turzycy bulwiastej. Ze względu na smak i konsystencję z bulw przygotowuje się napój zwany horchatą de chufa – popularny zwłaszcza w Walencji.
W porównaniu z klasycznymi orzechami mają inny profil: 20–30 proc. stanowi skrobia, 25–35 proc. to tłuszcz, 10–15 proc. to białko i 8–9 proc. błonnik. Choć białko nie dominuje w chufa, to bulwy te zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach niekiedy nawet przewyższających aktualne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Stąd orzechy tygrysie to żywność bogata energetycznie, ale jednocześnie funkcjonalna dzięki obecności związków bioaktywnych. Tłuszcze w orzechach tygrysich są zdominowane przez kwas oleinowy (MUFA), z udziałem tokoferoli i fitosteroli. Z tego powodu bulwy mają profil zbliżony do oliwy z oliwek. Co ciekawe, część skrobi w chufie to skrobia oporna, szczególnie korzystna w kontekście zdrowia jelit, a otoczkę bulw wzbogacają flawonoidy i przeciwutleniacze, tj. luteina i zeaksantyna.
Orzechy tygrysie dobre dla mikrobioty jelit
W pilotażowym badaniu opublikowanym na łamach "Nutrients" u zdrowych dorosłych picie przez 3 dni 300 ml niesłodzonej, niepasteryzowanej horchaty wiązało się z korzystnymi zmianami w mikrobiocie – m.in. wzrostem udziału bakterii produkujących maślan, co jest korzystne dla mikrobioty jelitowej.
Inne korzyści związane z włączeniem do diety chufa dotyczą układu sercowo-naczyniowego. Badanie przeprowadzone na osobach dorosłych z hipercholesterolemią wykazało, że po 28 dniach spożywania orzechów tygrysich u chorych doszło do spadku stężenia cholesterolu we krwi.
Orzechy tygrysie łączą atrakcyjny smak z bogactwem MUFA, błonnika opornego i polifenoli. Wstępne badania sugerują potencjał dla zdrowia jelit, a profil tłuszczów przemawia za ich miejscem w diecie prosercowej.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Zhang S. i in. Plants 2022
- Food & Function 2024
- Roselló-Soto, E., Poojary, M. M., Barba, F. J., et al. (2018). Thermal and non-thermal preservation techniques of tiger nuts’ beverage “horchata de chufa”. Implications for food safety, nutritional and quality properties. Food Research International
- González-De-Olano, D., González-Mancebo, E., Mohedano-Vicente, E., et al. (2013). Pollen-food syndrome involving allergy to tiger nut. Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology 23(3)
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.