Rozdrażnienie i kłopoty ze snem? Upewnij się, że nie spożywasz zbyt dużo witaminy B6
W trosce o zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości witamin sięgamy często po suplementy diety. Nie zawsze jednak stosujemy się do zasad rozsądnej suplementacji i zażywamy ich zbyt dużo. Jakie to mieć dla nas konsekwencje?
W tym artykule:
Witamina B6 – skąd się wzięła?
1938 rok i badania węgierskiego biochemika Alberta Szenta-Györgyiego doprowadziły do wyizolowania witaminy B6. Rok później, w 1939 roku, dokładnego opisu chemicznej budowy tej substancji dokonał zaś Richard Kuhn, niemiecki biochemik. Obaj panowie są laureatami nagrody Nobla - Györgyi to laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, zaś Kuhn laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii.
Witamina B6, zwana również pirydoksyną, odgrywa bardzo ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizm. Co ciekawe, to pirydoksyna zaangażowana jest w największą ilość procesów życiowych ze wszystkich innych witamin - ilość procesów, w których bierze udział wylicza się na co najmniej 100.
Jest bardzo potrzebna w przypadku problemów z zatrzymywaniem wody, a także do produkcji kwasu solnego. Jej obecność niezbędna jest również dla odbywających się procesów wchłaniania białek i tłuszczy. Niestety, jak pokazują dane niemal co piąta kobieta i co piąta osoba w podeszłym wieku nie dostarcza do organizmu właściwej dawki.
Rola witaminy B6
Witamina B6 jest potrzebna do tworzenia się przeciwciał, funkcjonowania mięśni, enzymów oraz przemian metabolicznych kwasów tłuszczowych.
Wspiera rozwój płodu, przynosi ulgę kobietom w ciąży, łagodząc występowanie porannych mdłości. Z powodzeniem wykorzystuje się ją w leczeniu depresji, zapalenia stawów, różnego rodzaju alergii, astmy i autyzmu dziecięcego. Pomaga w zaburzeniach krążenia, zapobiega chorobie wieńcowej, chroni przed zawałem i miażdżycą, działa przeciwzakrzepowo, poprawia funkcje odpornościowe organizmu oraz korzystnie wpływa na objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Co więcej, jedne z przeprowadzonych badań wykazały, że regularne spożywanie witaminy B6 wspiera odchudzanie. Zdaniem dr Henry’ego Schroedera z Darmouth Medical School w Vermont jej właściwości metaboliczne ułatwiają proces redukcji wagi.
Niebezpieczny niedobór
Niedobór witaminy B6 nie jest wcale takim odosobnionym przypadkiem. W grupie osób narażonych na wyższe ryzyko deficytu są osoby:
- uzależnione od alkoholu, wyrobów tytoniowych,
- odchudzające się,
- przyjmujące tabletki antykoncepcyjne,
- przyjmujące środki antydepresyjne,
- przyjmujące leki kortyzonowe,
- przyjmujące diuretyki.
Zwiększone dawki zaleca się również osobom w podeszłym wieku, młodzieży i spożywającym spore ilości cukru oraz tłuszczu w codziennej diecie.
A po czym można rozpoznać niedobór? Czy tylko wykonując odpowiednie badania krwi? Otóż nie, o deficycie witaminy B6 świadczą m.in:
- objawy dotyczące problemów ze skórą jak różne stany zapalne na skórze, jamy ustnej, języka czy pękanie kącików ust,
- dolegliwości neurologiczne (stany depresyjne i lękowe, padaczka, bezsenność lub przeciwnie nadmierna senność, wzmożona pobudliwość nerwowa, niewłaściwy elektroencefalogran)
- zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego,
- niedokrwistość,
- zapalenie nerwu wzrokowego,
- formowanie się zbyt cienkich kości.
Skutki niedoboru witaminy B6 mogą przyczyniać się do wzrostu stężenia homocysteiny we krwi, a w konsekwencji wyższego ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, czy też wielu innych zaburzeń naczyniowych.
Poza tym osoby z niedoborem pirydoksyny mają słabszą odporność organizmu, mogą chorować na zaburzenia psychiczne, szczególne depresję. Częściej są narażone na bardziej dotkliwe odczuwanie objawów napięcia przedmiesiączkowego, cierpią z powodu kamicy nerkowej, zapalenia skóry i jamy ustnej. Niedobór witaminy B6 może wiązać się też ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na niektóre rodzaje raka.
Niebezpieczny nadmiar
Niebezpieczny dla naszego zdrowia jest również nadmiar witaminy B6. Do przedawkowania rzadko kiedy może dojść w wyniku spożywania jej w zbyt dużej ilości w diecie. W tym momencie warto wspomnieć, że witamina B6 występuje w dość dużej grupie produktów – m.in. w:
- mięsie drobiowym,
- rybach (w szczególności w tłustych rybach),
- jajkach,
- strączkach,
- awokado,
- bananach,
- orzechach, nasionach,
- pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- suszonych owocach i niektórych warzywach np. w ziemniakach, kapuście pekińskiej czy brukselce).
Jednak nawet jedząc codziennie te produkty bardzo mało prawdopodobne jest, by przekroczyć rekomendowany poziom witaminy we krwi.
Znacznie częstszym powodem przedawkowania jest przyjmowanie zbyt dużej ilości suplementów z witaminą B6 lub źle dopasowanych dawek. Nadmierne dawki mogą zaś uszkadzać system nerwowy i wywoływać szereg innych objawów. Wśród najczęściej występujących wymienia się:
- problemy ze skórą,
- zaburzenia przewodu pokarmowego (zgagę, refluks),
- problemy na tle nerwowym (drażliwość, bóle głowy, zaburzenia snu),
- problemy z sercem,
- wyższe ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Mogą pojawić się także problemy z koordynacją i utrzymaniem równowagi.
Źródło: „Encyklopedia witamin i składników mineralnych” Elizabeth Somer, wydawnictwo Amber, 1997 rok, „Abecadło witamin i pierwiastków” Stanisław K. Więckowski, wydawnictwo Tower Press, 2004 rok, „Zdrowo jeść, by zdrowo żyć” Michael Sharon, wydawnictwo W.A.B, 1997 rok.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.