Już pojawiły się w lasach. Kara za zbiory to nawet 5 tys. złotych

Wraz z nadejściem wiosny, wśród grzybiarzy rośnie ekscytacja - sezon na smardze, nazywane polskimi truflami, zbliża się wielkimi krokami. Te niezwykle rzadkie grzyby o charakterystycznym, orzechowym smaku i nietypowej budowie mogą osiągać oszłamiające kwoty, sięgające nawet 4 tys. złotych za kilogram suszonych okazów. Jednak ich zbieranie w lasach państwowych w Polsce jest surowo zabronione.

Rusza sezon na smardzeRusza sezon na smardze
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skarb lasów i ogrodów

Smardze to wiosenne grzyby, które najczęściej pojawiają się w marcu i kwietniu. Można je spotkać w pobliżu topoli, jesionów, drzew owocowych, a także w sadach i ogródkach. Ich wygląd jest bardzo charakterystyczny – kapelusz pokryty nieregularnymi fałdami przypomina plaster miodu.

Niepowtarzalny smak i delikatna, lekko orzechowa nuta sprawiają, że smardze są cenione w kuchni na całym świecie. Doskonale komponują się z sosami, makaronami i mięsem. Nic więc dziwnego, że na rynku osiągają tak wysokie ceny – świeże kosztują około 400 zł za kilogram, a suszone nawet dziesięciokrotnie więcej.

W Polsce smardze objęte są ochroną i nie można ich zbierać w lasach państwowych. Osoby, które złamią ten przepis, mogą otrzymać grzywnę nawet do 5 tys. złotych. Alternatywą dla miłośników tych wyjątkowych grzybów mogą być wyprawy do Czech i na Słowację, gdzie smardze rosną w większych ilościach i można je legalnie zbierać.

Grzyby w maju. Nie znajdziesz ich w środku lasu

Smaczne i zdrowe

Smardze to nie tylko rzadkie i cenione grzyby, ale także bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm. Ich wyjątkowy skład sprawia, że są świetnym uzupełnieniem diety osób dbających o zdrowie.

Smardze zawierają stosunkowo dużą ilość białka, co czyni je dobrym źródłem tego składnika dla wegetarian i wegan. Są też cennym źródłem witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają metabolizm i wpływają na stan skóry oraz włosów.

W tym gatunku znajdziemy też witaminę D, kluczową dla mocnych kości, układu odpornościowego oraz zdrowia serca. Smardze obfitują w mikroelementy jak żelazo, miedź, potas, selen i fosfor.

Grzyby zawierają błonnik, wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Z kolei obecne w nich przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, zmniejszają stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia.

Smardze to doskonały wybór dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki odżywcze, jednocześnie ciesząc się wyjątkowym smakiem.

Źródła

  1. Lasy Państwowe

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"