Absolutnie ich nie jedz. Jest pilny komunikat GIS dotyczący jajek

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o zagrożeniu. Na powierzchni skorupek jaj z chowu ściółkowego KOKO wykryto obecność bakterii Salmonella. Produktu absolutnie nie wolno spożywać.

Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał pilne ostrzeżenieSalmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał pilne ostrzeżenie
Źródło zdjęć: © GIS
Anna Piątkowska-Borek

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie. Jak informuje GIS, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Ostrzeżenie dotyczy produktu:

  • KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134
  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Obraz
© GIS

Firma Jantex Polska Sp. z o.o. ustaliła, z jakiej fermy pochodziły wspomniane jaja oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Odbiorcy tej partii zostali już poinformowani o niebezpieczeństwie, a obrót został wstrzymany. Według informacji przekazanych przez GIS, ma zostać przeprowadzona także dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego. Z kolei Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej prowadzi dalsze działania kontrolne.

Salmonella na skorupkach jaj. Zalecenia dla konsumentów

W tym momencie najważniejsze jest, by osoby, które nabyły jajka KOKO ze wspomnianej partii, nie spożywały ich. Jeśliby jednak doszło do takiej sytuacji i w konsekwencji wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Pierwsze objawy zakażenia bakterią Salmonella mogą pojawić się już po 6 godzinach od kontaktu z bakterią. Ale mogą także później, nawet do 3-7 dni.

Objawy zakażenia Salmonellą:

  • bóle brzucha,

  • gorączka,

  • biegunka,

  • odwodnienie,

  • nudności,

  • wymioty.

Czasem choroba może mieć znacznie cięższy przebieg. Mogą pojawić się ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica. Dotyczy to zwłaszcza osób z obniżoną odpornością, w tym dzieci i seniorów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"