Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy kilku amerykańskich miast, do których trafiły partie skażonych orzechów.

Salmonella w orzechach nerkowcaSalmonella w orzechach nerkowca
Źródło zdjęć: © Zdjęcie bakterii / Shutterstock

Salmonella może zniszczyć stawy

Firma przetwarzająca orzechy nerkowca tak, aby mogły dostać się na rynek, wycofała właśnie partię produktów, które trafiły do sklepów między innymi w Nowym Jorku, Karolinie Północnej, Ohio, Connecticut, Delaware, Georgii, Oregonie i Washingtonie. Powód? Zakażenie salmonellą.

Chociaż firma twierdzi, że nie ma powodu do obaw – po rutynowych badaniach w laboratorium okazało się, że zakażona była tylko jedna partia produktu, a powodem dostania się bakterii było nieszczelnie zamknięte, plastikowe opakowanie – przypadek uświadamia, że zawsze trzeba sprawdzać, jak zapakowane jest jedzenie, które kupujemy, oraz wystrzegać się przekąsek typu orzeszki, sprzedawanych na wagę.

Źródłem zatrucia bakterią z grupy Salmonella enterica mogą być brudne ręce, odchody zwierząt, spożywanie przeterminowanego jedzenia, źle przechowywane pożywienie, skażona żywność bądź właśnie nieszczelne opakowanie.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie tylko może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe (zatrucie pokarmowe), ale także może prowadzić do chorób stawów czy zakażeń narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia mogą wystąpić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu, choć zazwyczaj pojawiają się po 18-24 godzinach. Do najczęstszych należą: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, nawet do 40 stopni C.

Jak uchronić się przed salmonellą? Dokładnie sprawdzaj opakowanie produktu, który kupujesz – zwróć uwagę na datę ważności oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Poza tym mięso czy jaja przechowuj w lodówce odseparowane od gotowych do spożycia produktów. Nie zamrażaj ponownie jedzenia, które rozmroziłeś, oraz unikaj produktów, które nie były dobrze schłodzone np. kremów, lodów. Warto także zrezygnować z tatara – surowe mięso jest pożywką dla takich bakterii, natomiast wysokie temperatury uzyskane podczas pieczenia czy gotowania zabijają chorobotwórcze drobnoustroje. Pamiętaj też o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy