Słona skóra może świadczyć o problemach z sercem. Zjawisko zaobserwowano u osób z chorobami nerek

Dietetycy ostrzegają, że Polacy spożywają ponad 2 razy więcej soli niż jest to zalecane. Tymczasem nadmiar soli w codziennej diecie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. W świetle najnowszych odkryć podwyższona zawartość sodu w skórze może być związana z zaburzeniami w pracy lewej komory serca.

Ilość soli w skórze może odzwierciedlać kondycję serca.Ilość soli w skórze może odzwierciedlać kondycję serca.
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Słony smak skóry to znak ostrzegawczy

Naukowcy przeanalizowali dane 99 pacjentów cierpiących na przewlekłą chorobę nerek. Ta przypadłość zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Badania opublikowano w Journal of the American Society of Nephrology.

Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól. Z reguły jego poziom jest mierzony w badaniu krwi i moczu. W przypadku tego badania naukowcy oparli się na analizie stężenia sodu w skórze.

Wyszli z założenia, że nasze mięśnie i inne tkanki również magazynują sód. Na tej podstawie stwierdzili, że u pacjentów z problemami nefrologicznymi obniżenie zawartości sodu może znacząco poprawić stan ich układu sercowo-naczyniowego.

Sól nie tak szkodliwa jak sądzono

Stan lewej komory serca jest krytyczny u osób z dużym poziomem sodu. Pod wpływem powiększania i pogrubiania ścian komory, dochodzi do stanu zwanego "przerostem". Powiększony mięsień sercowy traci elastyczność i ostatecznie może nie pompować z taką siłą, jak to konieczne. Częściej takie przypadki dotyczą osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Z czym związane jest wysokie spożycie sodu?

Zdaniem autorów badania spożywanie zbyt dużej ilości sodu może wpłynąć na to, czy u osób z przewlekłą chorobą nerek wystąpią też problemy z sercem.

"Nasze odkrycie silnego związku między słoną skórą a zmianami w strukturze serca sugeruje, że zmniejszenie zawartości sodu w skórze - na przykład ograniczenie spożycia sodu w diecie lub stosowanie leków prowadzących do zwiększonego wydalania sodu - mogą mieć korzystny wpływ na serce u pacjentów z chorobami nerek" - wyjaśnia dr Markus Schneider z niemieckiego Uniwersytetu Erlangen-Norymberga w rozmowie z Medical Daily.

Badania wskazują na jeszcze jeden związek: zależność między zawartością soli w skórze a ciśnieniem krwi. Wysoki poziom sodu u pacjentów z chorobami nerek wcale nie oznacza, że spożywają oni więcej soli w porównaniu z innymi osobami. Odpowiedzialność w tym wypadku ponosi nieprawidłowa praca nerek, które nieodfiltrowywują nadmiaru sodu z organizmu. Może to spowodować, że sód pozostanie w ciele, prowadząc w konsekwencji do wzrostu ciśnienia krwi.

Polacy jedzą za dużo soli

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby dzienne spożycie soli nie wynosiło więcej niż 5 g, to oznacza jedną płaską łyżeczkę. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że statystyczny Polak spożywa dziennie 2–3 razy więcej soli niż mówią zalecenia WHO. Warto pamiętać, że sól jest obecna w większości produktów, które spożywamy m.in. w mięsie, mleku, kaszach, płatkach zbożowych, a nawet w warzywach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"