Trwa ładowanie...

Soczewica - broń w walce z nadciśnieniem

Avatar placeholder
Karolina Pchełka 29.11.2018 09:47
Na co pomaga soczewica?
Na co pomaga soczewica? ((123rf))

Wyniki przeprowadzonego na przełomie 2015 i 2016 roku badania LIPIDOGRAM wykazują, że aż 15 mln Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze.

Jest ono powodem 17 mln zgonów rocznie, co

stanowi 1/3 wszystkich śmierci w Polsce.

Niektórzy bagatelizują swój stan i zalecenia lekarza, co może przyczyniać się do niewydolności nerek i serca, a w efekcie do zawału i śmierci.

Zobacz film: "Na nadciśnienie tętnicze choruje 40 proc. Polaków"

Zobacz też: 25 smacznych spsobów na wykorzystanie zdrowotnych właściowści jajek

1. Badania

Cierpiący na nadciśnienie zmagają się ze stałym naciskiem na naczynia krwionośne.

Naukowcy z University of Manitoba w Kanadzie postanowili zbadać wpływ produktów żywnościowych na naturalne obniżenie ciśnienia krwi.

Badanie polegało na wprowadzeniu soczewicy do diety cierpiących na nadciśnienie. Soczewica jest bowiem doskonałym źródłem potasu, który jest znany ze swoich właściwości obniżających ciśnienie krwi.

Zobacz też: Potrafisz nazwać te rzadkie warzywa? Sprawdź się w quizie

2. Wyniki

Kanadyjscy uczeni stwierdzili, że eksperyment okazał się sukcesem. Soczewica osłabiła nadciśnienie i przekształciła duże tętnice.

Stwierdzono, że spożywanie roślin strączkowych nie tylko zapobiega rozwojowi choroby, ale też naprawia wcześniej wyrządzone szkody.

Wyniki dra Zahradka i dra Taylora zostały przedstawione na konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Serca w Dallas, a naukowa brać przyjęła je bardzo entuzjastycznie.

Zobacz też: Jakie ryby najczęściej jedzą Polacy i jakie są ich watości odżywcze?

3. Która soczewica jest najlepsza?

Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów soczewicy. Kupimy ją w kolorze czerwonym, czarnym, zielonym i żółtym. Wszystkie są równie zdrowe, nieznacznie różnią się jednak kalorycznością.

Najzdrowsze są bez wątpienia jej kiełki.

Soczewica może być alternatywą dla mięsa. Warto pamiętać, że choć zawarte w niej białko jest niepełnowartościowe, jest też, zaraz po sojowym, najbardziej przyswajalne.

Soczewicę można również stosować zamiast grochu, ziemniaków czy jako dodatek do gulaszu. Dobrą alternatywą będą również pierogi z soczewicą. Kupisz ją w każdym sklepie za grosze, więc możesz kombinować do woli!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze