Soczewica - broń w walce z nadciśnieniem
Wyniki przeprowadzonego na przełomie 2015 i 2016 roku badania LIPIDOGRAM wykazują, że aż 15 mln Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze.
Jest ono powodem 17 mln zgonów rocznie, co
stanowi 1/3 wszystkich śmierci w Polsce.
Niektórzy bagatelizują swój stan i zalecenia lekarza, co może przyczyniać się do niewydolności nerek i serca, a w efekcie do zawału i śmierci.
Na nadciśnienie tętnicze choruje 40 proc. Polaków
Badania
Cierpiący na nadciśnienie zmagają się ze stałym naciskiem na naczynia krwionośne.
Naukowcy z University of Manitoba w Kanadzie postanowili zbadać wpływ produktów żywnościowych na naturalne obniżenie ciśnienia krwi.
Badanie polegało na wprowadzeniu soczewicy do diety cierpiących na nadciśnienie. Soczewica jest bowiem doskonałym źródłem potasu, który jest znany ze swoich właściwości obniżających ciśnienie krwi.
Wyniki
Kanadyjscy uczeni stwierdzili, że eksperyment okazał się sukcesem. Soczewica osłabiła nadciśnienie i przekształciła duże tętnice.
Stwierdzono, że spożywanie roślin strączkowych nie tylko zapobiega rozwojowi choroby, ale też naprawia wcześniej wyrządzone szkody.
Wyniki dra Zahradka i dra Taylora zostały przedstawione na konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Serca w Dallas, a naukowa brać przyjęła je bardzo entuzjastycznie.
Która soczewica jest najlepsza?
Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów soczewicy. Kupimy ją w kolorze czerwonym, czarnym, zielonym i żółtym. Wszystkie są równie zdrowe, nieznacznie różnią się jednak kalorycznością.
Najzdrowsze są bez wątpienia jej kiełki.
Soczewica może być alternatywą dla mięsa. Warto pamiętać, że choć zawarte w niej białko jest niepełnowartościowe, jest też, zaraz po sojowym, najbardziej przyswajalne.
Soczewicę można również stosować zamiast grochu, ziemniaków czy jako dodatek do gulaszu. Dobrą alternatywą będą również pierogi z soczewicą. Kupisz ją w każdym sklepie za grosze, więc możesz kombinować do woli!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.