NewsySpór o ashwagandhę. Dania zakazała jej stosowania

Spór o ashwagandhę. Dania zakazała jej stosowania

Ashwagandha w ostatnich latach zyskała ogromną popularność jako naturalny środek na stres, zmęczenie i poprawę koncentracji. Choć od wieków stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej, dziś coraz częściej pojawia się na półkach w polskich sklepach – jako składnik suplementów i preparatów witaminowych. Jednak mimo wielu przypisywanych jej korzyści, ashwagandha budzi też kontrowersje, a niektóre kraje – jak Dania czy Niemcy – wprowadzają wobec niej ograniczenia.

Spór o ashwagandhę. Dania zakazała jej stosowania
Spór o ashwagandhę. Dania zakazała jej stosowania
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ashwagandha – co to?

Ashwagandha, znana również jako indyjski żeń-szeń lub wszechlek żeń-szeń, od wieków stosowana jest w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej w Indiach. Jej nazwa pochodzi z sanskrytu i oznacza "zapach konia". To roślina o szerokim spektrum działania prozdrowotnego.

Ashwagandha – na co pomaga?

Najczęściej stosowana jest w celu redukcji stresu i poprawy nastroju. Pomaga w wyciszeniu i przywróceniu równowagi emocjonalnej. Badanie opublikowane w 2024 r. w "Nutrients" potwierdziło, że ashwagandha skutecznie redukuje stres już przy dawce 125 mg dziennie. Uważa się, że może wspierać pamięć, odporność oraz poprawiać jakość snu i regenerację organizmu. Co więcej, roślina wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i może wspierać organizm w trakcie lub po chemioterapii, pomagając utrzymać prawidłowy poziom białych krwinek. W Polsce znajduje się w składzie suplementów diety i preparatów z witaminami.

Powrót maseczek coraz bliżej? Białystok podzielony

Ashwagandha – czy jest zdrowa?

Jednak mimo licznych właściwości zdrowotnych, Dania w 2023 r. zakazała używania ashwagandhy. Decyzję oparto na analizie przeprowadzonej przez Duński Uniwersytet Techniczny, który wykazał, że substancja ta może wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną, w tym funkcjonowanie tarczycy i hormonów płciowych, a także zwiększać ryzyko poronienia u kobiet w ciąży.

W badaniu opublikowanym w 2024 r. w "Medical alphabet" przeprowadzano systematyczny przegląd przypadków uszkodzenia wątroby związanych ze stosowaniem suplementów zawierających ashwagandhę. Analiza objęła publikacje z lat 2018–2023, wyłonione z baz danych takich jak PubMed, Science Direct i Google Scholar. W efekcie zidentyfikowano 23 przypadki uszkodzenia wątroby (DILI).

Również niemieckie organy zdrowia publicznego są nieufne wobec ashwagandhy. Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) nie określił dotąd bezpiecznej dawki przyjmowania ashwagandhy, co sugeruje, że nawet niewielkie ilości mogą potencjalnie szkodzić.

Suplementacja tą rośliną powinna więc być decyzją świadomą, opartą na wiedzy i konsultacji ze specjalistą, zwłaszcza że w niektórych krajach wprowadzono ograniczenia lub zakazy dotyczące jej stosowania. Ashwagandha to przykład, że nawet "naturalny" produkt wymaga ostrożności.

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:WP abcZdrowie
choroby wątrobyzaburzenia hormonalnewątroba

Wybrane dla Ciebie