Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi
Nie wyobrażasz sobie dnia bez mleka, białego sera albo masła? Jesteś w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia miażdżycy. I nie chodzi tutaj o cholesterol.
Homocysteina to aminokwas, który powstaje w procesie trawienia białek. W następnym kroku zmienia się on w inne związki chemiczne odpowiedzialne za budowę tkanek naszego organizmu. Jest to jednak możliwe tylko w obecności witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Co się dzieje, gdy tych składników zabraknie? Homocysteina pozostaje we krwi.
W nadmiarze aminokwas ten działa podobnie do cholesterolu. Wywołując stany zapalne, uszkadza naczynia krwionośne. Negatywnie wpływa też na tętnice wieńcowe. Rezultatem jest odkładanie się lipidów i cholesterolu LDL zwanego "złym". Następuje zwężenie się naczyń, co hamuje przepływ krwi.
W najgorszym wypadku blaszka pęka, a w jej miejscu powstaje skrzeplina. Stąd już krótka droga do udaru niedokrwiennego bądź zawału serca.
Na szczęście istnieją sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we kwi.
Sprawdź, jakie.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Jak rozpoznać zawał serca?
Produkty z witaminami B6 i B12
Homocysteina buduje tkanki organizmu tylko w obecności witamin B6 i B12. Właśnie dlatego nasza dieta powinna być wzbogacona o produkty, które są ich źródłem.
Sięgajmy po kaszę gryczaną, drób, wieprzowinę, ziemniaki, paprykę, szpinak czy wątróbkę. Są bogactwem witaminy B6. Zalecane dzienne spożycie wynosi dla mężczyzn 1,3 mg – 1,7 mg, a dla kobiet 1,3 mg – 1,5 mg.
Gdzie znajdziemy witaminę B12? W mięsie, rybach, jajkach i w wędlinach. Jej największe ilości zawierają szczupak, wątróbka oraz nerki. Nie strońmy też od śledzi, pstrągów, makreli czy króliczego mięsa. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dziennie powinniśmy przyjmować 2,4 mg witaminy B12.
Warto jednak pamiętać, że witaminy ulegają przekształceniom pod wpływem obróbki termicznej. Gotowanie i smażenie produktów zmniejsza więc ich cenne wartości.
Sprawdź też: Te dzieci zasłużyły na miano superbohaterów!
Ograniczenie używek
Codziennie pijesz kawę? Poziom homocysteiny w twoim organizmie jest o 20 proc. wyższy niż u osób, które ją omijają. Do czarnego naparu kroisz sobie ciastko? Podwyższony poziom cukru także wpływa na stężenie homocysteiny.
Podobnie działa alkohol. Pity regularnie może podnieść poziom aminokwasu nawet o 50 proc. Negatywny wpływ ma też palenie papierosów. Zawarte w dymie tytoniowym tlenek i dwusiarczek węgla niszczą bowiem witaminę B6.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Cenny kwas foliowy
Homocysteina współpracuje też z kwasem foliowym, czyli witaminą B9. Znajdziemy ją w pomarańczach, warzywach strączkowych, awokado, migdałach oraz w jarzynach o zielonych liściach. Bogatym źródłem są produkty zbożowe i owoce.
Kwas foliowy, podobnie jak wcześniej wymieniane witaminy, ulega niszczeniu. Negatywny wpływ ma wysoka temperatura i promienie słoneczne. Podczas gotowania aż 70 proc. cennych wartości wyparowuje.
Właśnie dlatego produkty z witaminą B9 warto jeść na surowo.
Sprawdź też: Pierwsza pomoc w przypadku zakrztuszeń
Aktywność fizyczna
Na stężenie homocysteiny nie wpływa jednak tylko zbilansowana dieta. Ważna jest również regularna aktywność fizyczna. Już trzy treningi na sali fitness w tygodniu bądź długie spacery co drugi dzień obniżą poziom tego groźnego aminokwasu.
Pamiętajmy jednak, by po wyczerpującym treningu nie sięgać po odżywki białkowe. Nabiał w nadmiarze nie jest naszym sprzymierzeńcem.
Sprawdź również: Plaga współczesnych kobiet. “Wstajesz z łóżka jak umarlak z grobu. Jest ci zimno, masz pustkę w głowie”