Trwa ładowanie...

Sprzymierzeniec cukrzycy. Tak Polacy karmią raka

Avatar placeholder
07.03.2024 09:32
Zdrowy napój, ale pod jednym warunkiem. Pod żadnym pozorem nie kupuj gotowców instant
Zdrowy napój, ale pod jednym warunkiem. Pod żadnym pozorem nie kupuj gotowców instant (Getty Images)

Kakao jest ulubionym napojem wielu osób, niezależnie od wieku. Jego wyrazisty smak pobudza zmysły, a niektórym przypomina beztroskie dni dzieciństwa. Mimo to kakao instant niekoniecznie przyczynia się do poprawy naszego zdrowia. Słodzony proszek może prowadzić do nadmiernego przybierania na wadze, otyłości, cukrzycy, a nawet raka.

spis treści

1. Jak kakao, to tylko naturalne

Gorzkie kakao jest natomiast naturalnym źródłem minerałów - magnezu, potasu, cynku, wapnia i tzw. biologicznie aktywnych związków o właściwościach przeciwutleniających, które mają pozytywny wpływ na cały organizm.

Do tych związków należą flawanole, katechiny, antocyjanidyny i proantocyjany. Ich obecność w diecie wpływa na poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego – obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na kontrolę glikemii, chroniąc przed rozwojem cukrzycy. Duże japońskie, populacyjne, prospektywne badanie dowiodło również, że kakao w diecie może uchronić przed udarem mózgu.

Zobacz film: "Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków"

Niektóre badania wskazują również na antynowotworowe działanie ziaren pochodzących z kakaowca właściwego. Procyjanidyny w badaniach na modelach zwierzęcych hamowały aktywność komórek nowotworowych w raku trzustki, sutka czy płuc.

Zawartość kakao w wielu produktach instant może nie przekraczać 17-20 proc. To zdecydowanie za mało, aby nasz organizm mógł czerpać korzyści z ziaren kakaowca.

2. Cukrzyca w proszku

Przyjrzyjmy się bliżej składom popularnych napojów kakaowych typu instant, które mają postać granulek czy proszku. Okazuje się, że nie mają one zbyt wiele wspólnego ze zdrowym startem dnia.

Ich jedyną zaletą jest łatwość przygotowania - wystarczy zalać je nawet zimnym mlekiem, aby po chwili móc cieszyć się słodkim napojem. A jest on naprawdę słodki, ponieważ te dostępne na sklepowych półkach mogą zawierać nawet 88 g cukru na 100 g produktu.

Skład tych napojów może zawierać m.in.:

  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy,
  • stabilizatory, np. E 340, E 466 i E 452,
  • emulgatory, np. lecytyna sojowa,
  • sól.

Naukowcy od kilku lat biją na alarm - spożycie żywności wysokoprzetworzonej rośnie, a wraz z nim liczba zachorowań na otyłość, cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia czy nowotwory dietozależne, w tym rak jelita grubego.

Cukier czy jego zamiennik w postaci syropu glukozowo-fruktozowego ma działanie prozapalne, sprzyja otłuszczaniu narządów, przyczynia się do zaburzeń metabolicznych. Nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia, a w konsekwencji nawet do niewydolności serca.

Co więcej, ten słodki, ale trujący napój często może być pozbawiony jednego - prawdziwego kakao, źródła cennych polifenoli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze