Lekarze myśleli, że ma świerzb. Okazało się, że to nietolerancja histaminy

Zaczęło się niewinnie od świądu skóry. Lucy Gornall z początku nie przejmowała się objawami, ale z dnia na dzień sytuacja stawała się coraz trudniejsza do zniesienia. Swędzenie było tak silne, że prowadziło do bezsenności, dekoncentracji i izolacji społecznej. Zrezygnowała z życia towarzyskiego i nie mogła skupić się w pracy. Jej skóra była pokryta zaczerwienieniem, a nieustanne drapanie prowadziło do ran i krwawień.

Lekarze mówili Lucy, że to świerzbLekarze mówili Lucy, że to świerzb
Źródło zdjęć: © Facebook/Pixabay
Angelika Grabowska

Gdy organizm nie radzi sobie z histaminą

Lekarze podejrzewali świerzb. Lucy dwukrotnie przeszła leczenie, wymieniała pościel codziennie, stosowała zalecone środki – bez skutku. Przełom nastąpił dopiero podczas podróży do Austrii, kiedy zdesperowana udała się do dermatologa. To właśnie tam usłyszała diagnozę: pokrzywka wywołana nietolerancją histaminy.

Lucy dowiedziała się, że jej dieta była głównym wyzwalaczem objawów. Codziennie spożywała produkty, które miały wysoki poziom histaminy lub stymulowały jej uwalnianie. W jej menu były m.in.:

  • szpinak,

  • pomidory,

  • czekolada,

  • czerwone wino,

  • ocet jabłkowy,

  • fermentowane napoje.

Okulary przeciwsłoneczne. Czy mają termin ważności?

Po otrzymaniu diagnozy Lucy całkowicie zmieniła sposób odżywiania. Wyeliminowała najbardziej problematyczne produkty, zaczęła przyjmować leki przeciwhistaminowe i wprowadziła bardziej świadomy styl życia. Już po kilku dniach zauważyła znaczną poprawę – świąd ustał, skóra się wygoiła, a ona znów mogła normalnie spać i funkcjonować.

Lucy Gornall
Lucy Gornall © Instagram

Dziś Lucy prowadzi życie podporządkowane nowym zasadom. Zanim sięgnie po jakikolwiek produkt, zastanawia się, czy nie wywoła on nawrotu objawów. Gdy wie, że ma przed sobą np. wieczór z serem, zapobiegawczo sięga po antyhistaminę.

Histamina - czym jest i na co wpływa?

Histamina to związek organiczny, który pełni wiele istotnych funkcji w ludzkim organizmie, ale jednocześnie może być przyczyną licznych dolegliwości. Naturalnie występuje w organizmie człowieka i jest magazynowana głównie w komórkach tucznych w formie nieaktywnej. Dopiero w odpowiedzi na określone bodźce – takie jak kontakt z alergenem – zostaje uwolniona i zaczyna aktywnie oddziaływać na różne układy i narządy.

Uwolniona histamina może prowadzić do poważnych reakcji, takich jak:

Jest głównym mediatorem stanu zapalnego w przebiegu reakcji alergicznych. Wpływa na naczynia krwionośne, powodując ich rozszerzenie oraz zwiększenie przepuszczalności, co z kolei skutkuje obrzękami i powstawaniem bąbli.

Dodatkowo histamina wpływa na układ pokarmowy – przyczynia się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych i nasilenia perystaltyki jelit. Wysokie stężenie histaminy może mieć także wpływ na ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń, co w niektórych przypadkach może być niebezpieczne.

- Może mieć również wpływ na zdrowie psychiczne, czego objawami są m.in. lęk, bezsenność i ataki paniki – mówi cytowany przez The Sun dr Mohamed Najjar z Jorja Healthcare Group.

W kontekście alergii histamina odgrywa kluczową rolę. Jest jednym z głównych czynników inicjujących reakcję zapalną – stymuluje uwalnianie cytokin, czyli białek odpowiedzialnych za przekazywanie sygnałów w układzie odpornościowym. Nadmierne wydzielanie tych substancji prowadzi do nasilenia objawów alergicznych, takich jak świąd, kichanie, łzawienie oczu, duszność czy zmiany skórne. Z tego powodu w leczeniu alergii powszechnie stosuje się leki przeciwhistaminowe, które blokują receptory histaminowe i ograniczają jej działanie.

Źródło: The Sun

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu