Nie tylko alkohol. Lekarka mówi, co niszczy wątrobę

Choroby wątroby to coraz częstszy problem Polaków. Narządowi szkodzi nie tylko alkohol, ale także szereg innych, bagatelizowanych czynników. – 25 proc. społeczeństwa zmaga się ze stłuszczeniem wątroby lub zaburzeniami metabolicznymi – zaznacza dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska.

Ukryte zagrożenia dla wątroby. Jak nieświadomie możesz jej szkodzić?Ukryte zagrożenia dla wątroby. Jak nieświadomie możesz jej szkodzić?
Źródło zdjęć: © Getty Images / Archiwum prywatne

Wątroba choruje nie tylko przez alkohol

Każdego roku z powodu chorób wątroby umiera około 15 tys. Polaków. To sprawia, że schorzenia tego narządu są siódmą najczęstszą przyczyną zgonów w naszym kraju.

Choroby wątroby mogą przez wiele lat rozwijać się bez żadnych objawów. Wiele osób dowiaduje się o nich przypadkiem lub gdy problem osiąga zaawansowane stadium. Tymczasem profilaktyka zaczyna się od prostych, codziennych nawyków.

– Mamy tendencję do jedzenia wysokoprzetworzonej i łatwo dostępnej żywności, która odkłada się w postaci zapasów tłuszczu. Stąd wysyp zaburzeń metabolicznych oraz niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD/MAFLD) – zaznacza w rozmowie z portalem WP abcZdrowie hepatolożka dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska.

Co to jest głowa meduzy?

Szkodliwy wpływ alkoholu na wątrobę jest powszechnie znany. Często jednak zapominamy, że równie ważne jest to, co trafia na nasze talerze.

– Przede wszystkim wątrobie szkodzi nadwyżka kaloryczna. Wszystko to, co powoduje stłuszczenie, czyli jedzenie zbyt tłustych potraw, spożywanie dużych ilości cukru. To zresztą też prowadzi do innych schorzeń, w tym miażdżycy i zaburzeń kardiologicznych – ostrzega ekspertka.

W trosce o zdrowie wątroby warto też zwrócić uwagę na przyjmowane preparaty. Niektóre suplementy, leki dostępne bez recepty, a nawet witaminy mogą mieć negatywny wpływ.

– A, D, E i K są witaminami, które rozpuszczają się w tłuszczach. Przyjmowane w nadmiarze mogą się kumulować i są bardzo szkodliwe, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich szybko usunąć – mówi dr Pyziak-Kowalska.

– Większość leków ma metabolizm wątrobowy lub nerkowy. Jeśli w dużej dawce podamy środki obciążające wątrobę, jak na przykład paracetamol (powyżej 4 g/d), lub połączymy je z antybiotykiem przechodzącym przez metabolizm wątrobowy, będzie to znaczące obciążenie dla naszego narządu – dodaje lekarka.

Cisi truciciele

Szczególną ostrożność należy zachować, sięgając po różnego rodzaju "naturalne" specyfiki. Choć dziurawiec znalazł zastosowanie w chorobach wątroby, lepiej trzymać się od niego z daleka.

– Dziurawiec wykazuje dobrze udokumentowaną zdolność do wchodzenia w interakcje z lekami, ponieważ indukuje aktywność enzymów wątrobowych, zwłaszcza cytochromu P-450. Przyspiesza metabolizm wielu leków, zmniejszając ich skuteczność. W rzadszych sytuacjach może spowolnić eliminację niektórych substancji i zwiększyć ryzyko działań niepożądanych. W efekcie dawka leku może okazać się zbyt niska lub zbyt wysoka. Jest to bardzo niebezpieczny preparat, może wchodzić w interakcje nawet z suplementami – wyjaśnia dr Pyziak-Kowalska.

Ekspertka dodaje, że należy też zrezygnować ze środków zawierających ashwagandhę. Wszelkie suplementy w nadmiarze mogą nadmiernie obciążać wątrobę i zwiększać ryzyko schorzeń.

– Przestrzegam przed suplementowaniem, ponieważ zdarza nam się widzieć pacjentów, którzy po zastosowaniu w nadmiarze takich koktajli "detoksykacyjnych" mają zaburzenia wskaźników krzepnięcia. Nie ma magicznych pigułek, to tylko plasterek na sumienie – zauważa.

Kolejnym niszczycielem wątroby są toksyny wytwarzane przez pleśń. Mykotoksyny to wtórne metabolity grzybów pleśniowych, które mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia ludzi.

– Szczególnie niebezpieczne są aflatoksyny, które mogą rozwijać się na orzechach i nieprawidłowo przechowywanych zbożach. Mają silny potencjał uszkadzający komórki wątrobowe oraz działanie kancerogenne. Zwiększają ryzyko raka wątrobowokomórkowego – ostrzega hepatolożka.

Ekspertka dodaje, że nie wystarczy odkrojenie zepsutej części produktu. – Zasada jest taka, że produkt z elementami pleśni cały jest do wyrzucenia. Wykrojenie tego elementu nie oznacza pozbycia się pleśni – podkreśla lekarka.

Profilaktyka nie musi być trudna

Czynników wpływających na uszkodzenie wątroby jest całkiem sporo, na szczęście większość z nich możemy wyeliminować. Dr Pyziak-Kowalska radzi też, jak zadbać o ten narząd, by uniknąć schorzeń i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

– Przede wszystkim powinniśmy jadać regularnie i zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Połowę talerza – zwłaszcza przy stłuszczeniu – powinny stanowić warzywa, będące mniejszym obciążeniem dla wątroby, oraz błonnik, który ogranicza wchłanianie cukrów – radzi specjalistka.

Hepatolożka zaleca dietę śródziemnomorską lub DASH ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. – Ryby lub owoce morza powinny znaleźć się na naszym talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jeśli ktoś ich nie lubi, powinien rozważyć suplementację kwasów omega-3. To składniki, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, dostarczają naturalnych witamin i wspierają trawienie.

Ekspertka zaznacza, że ważny jest umiar. Nie powinniśmy przesadzać z nadmiarem leków, suplementów oraz alkoholu. Jeśli decydujemy się na suplementację, należy to robić z głową. W profilaktyce chorób wątroby ważnym elementem jest też aktywność fizyczna.

Według Global Liver Institute stłuszczeniowa choroba wątroby, która związana jest z dysfunkcją metaboliczną, stanowi globalny problem. Zmaga się z nim już 25 proc. ludzi na świecie.

– Ważne, by dbać o zdrową masę ciała. Utrata 7-10 proc. masy ma ogromne znaczenie. Osobiście dbam o to, by codziennie wybrać się przynajmniej na godzinny spacer i dwa razy w tygodniu dodać cardio lub ćwiczenia wzmacniające – ujawnia dr Pyziak-Kowalska.

Warto też chronić się przed zakaźnymi chorobami wątroby, tj. wirusowe zapalenie wątroby typu A oraz B. – Mamy rzeszę ludzi niezabezpieczonych przed tym wirusem, a każde pójście na paznokcie, tatuaż i wszystko, co może przenosić się przez krew, niesie ze sobą ryzyko WZW B. Z kolei WZW A to wirus pokarmowy. Wystarczy coś zjeść lub wypić skażoną wodę, by zachorować. Najskuteczniejszą ochroną są szczepienia – apeluje lekarka.

Na koniec hepatolożka przypomina o podstawach zdrowego stylu życia – o odpowiedniej ilości snu i ograniczeniu stresu. – Zmęczone i niewyspane osoby bardziej tyją – podsumowuje specjalistka.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach