Te owoce to smak późnego lata. Wspierają metabolizm i serce, obniżają ryzyko raka
Śliwki najprawdopodobniej przybyły do nas z Azji i są jednym z najstarszych uprawianych przez człowieka owoców. Wspierają metabolizm, układ sercowo-naczyniowy i chronią przed zachorowaniem na raka. Są smaczne i bardzo lubiane w kuchni. Dlaczego warto je jeść każdego dnia?
W tym artykule:
Co powinniśmy wiedzieć o śliwkach? Od historii po kulinaria
Śliwki mają długą historię
Śliwka to owoc o bogatej historii - uznawany za jeden z najstarszych uprawianych przez człowieka. Pierwsze śliwki pochodzą według doniesień z Azji Środkowej i Zachodniej, uprawiano je również w starożytnych Chinach, a potem dotarły do Grecji i Rzymu. Szybko zyskały popularność w całej Europie. Szacuje się, że około XV wieku te niepozorne owoce były hodowane w Ameryce Północnej.
Istnieje ponad 2000 odmian śliwek
Dla większości z nas śliwka to po prostu śliwka - i choć mamy świadomość, że występuje w wielu odmianach, to mało kto zdaje sobie sprawę, że na świecie istnieje ich ponad 2000. Różnią się między sobą odcieniem skórki i miąższu, wielkością, kształtem, a także smakiem. Niektóre odmiany są bardzo słodkie, niektóre mniej, a jeszcze inne są lekko kwaskowate. Nie wszystkie rodzaje będą dobre do pieczenia, suszenia, czy jako baza na powidła lub nalewki, dlatego zanim zaczniemy robić przetwory z tych owoców warto sprawdzić, które gatunki do czego się nadają.
Śliwki to bogactwo składników odżywczych
Śliwki wyróżniają się pod względem składu - zawierają witaminy: C, A, K, E, B6 oraz składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor. Dostarczają błonnik wspierający proces trawienia oraz antyoksydanty - polifenole i flawonoidy, w tym również antocyjany, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.
W śliwkach znajdują się również pektyny (rodzaj naturalnego błonnika) i niewielkie ilości kwasów organicznych. W 100 g jest około 45 kcal, gdzie 0,6 g stanowi białko, 0,2 g tłuszcz, 11,7 g węglowodany i 1,6 g błonnik.
Śliwki poprawiają trawienie
Wysoka zawartość witamin i minerałów wywiera pozytywny wpływ na organizm. Jedną z istotnych korzyści jest dobroczynne działanie na układ trawienny. Regularne jedzenie śliwek poprawia metabolizm i zapobiega zaparciom. Jest to przede wszystkim zasługa wysokiej zawartości błonnika oraz kwasu sorbowego i sorbitolu, czyli substancji, które wykazują działanie przeczyszczające.
Suszone śliwki to jeden ze skuteczniejszych sposobów na trudności z wypróżnianiem.
Śliwki mają niski indeks glikemiczny
Oprócz tego, że świetnie wspierają trawienie i zawierają niewiele kalorii, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną cechę tych owoców. Mają one niski indeks glikemiczny - IG - 24, dzięki czemu stanowią doskonały owoc dla diabetyków. Zjedzenie śliwki nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Śliwki wspierają układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie śliwek pozytywnie wpływa na obniżenie i regulowanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu (źródło potasu i cennych pektyn). Obecne w śliwkach bioaktywne substancje zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne sięganie po śliwki może więc poprawiać kondycję naczyń krwionośnych i wspierać cały układ sercowo-naczyniowy.
Śliwki chronią przed chorobami nowotworowymi
Jedzenie śliwek niesie ze sobą wiele korzyści, w tym ochronę przed wolnymi rodnikami, dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy. Owoce te wspierają profilaktykę nowotworową - błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko raka jelita grubego, a polifenole neutralizują wolne rodniki i redukują stany zapalne. Włączenie śliwek do swojego codziennego menu sprzyja zdrowiu komórek i może obniżać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Śliwki wzmacniają kości
Obecne w śliwkach minerały i witaminy wzmacniają kości - jest to zasługa zawartości takich minerałów jak wapń, fosfor, a także witaminy K oraz pierwiastków śladowych (np. bor). Co więcej, polifenole i antyoksydanty, których nie brakuje w śliwkach chronią komórki kości przed uszkodzeniami i rozwojem stanów zapalnych. Spożywanie śliwek może zatem poprawiać gęstość mineralną kości i zmniejszać ryzyko osteoporozy.
Śliwki poprawiają nastrój
Śliwki pozytywnie wpływają również na sferę psychiczną - poprawiają humor i nastrój. Działają niczym szybki zastrzyk energii - pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii i wahaniom nastroju. owoce te wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a obecne w nich przeciwutleniacze redukują stany zapalne w organizmie, wspierając tym samym dobre samopoczucie.
Śliwki są bardzo uniwersalne w kuchni
Na koniec jeszcze kilka kulinarnych ciekawostek o śliwkach. Okazuje się, że powidła śliwkowe są jednym z najstarszych przetworów owocowych w Polsce - tradycyjnie przyrządzano je bez dodatku cukru, dzięki naturalnej słodyczy owoców. Słynny, francuski deser o nazwie clafoutis, przygotowywany zazwyczaj z wiśni, w niektórych regionach bazuje właśnie na śliwkach. W Japonii dużą popularnością cieszą się tzw. umeboshi, czyli marynowane śliwki o bardzo intensywnym, kwaśno-słonym smaku, które stosuje się jako dodatek do ryżu.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.