Tego produktu dietetyk unika. Ryzyko chorób serca i cukrzycy

Codziennie zjadane przez nas produkty spożywcze kryją w sobie wiele pułapek. Choć mogą wydawać się niegroźne, a nawet pozornie zdrowe, nierzadko skrywają w sobie składniki, które mogą generować stany zapalne, zwiększając ryzyko chorób serca, a nawet nowotworów. Ekspertka nie ma wątpliwości.

Produkty wysokoprzetworzone i gotowe dania mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i chorób sercaProdukty wysokoprzetworzone i gotowe dania mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i chorób serca
Źródło zdjęć: © Getty/Instagram
Karolina Rozmus

Jakie produkty sprzyjają cukrzycy i chorobom serca?

Ukraińska dietetyczka Kateryna Krupkina ostrzega, że niektóre produkty spożywcze mogą prowadzić do poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Zaleca ostrożność w spożywaniu:

  • cukru dodanego – obecny w słodyczach, napojach gazowanych i niektórych sosach,
  • tłuszczów trans – występujące w margarynie, tanim fast foodzie i wypiekach sklepowych,
  • tłuszczów nasyconych – w kiełbasach, tłustym czerwonym mięsie i smażonych potrawach,
  • alkoholu – regularne spożycie wpływa toksycznie na cały organizm,
  • przetworzonych produktów – chipsy, przekąski, gotowe posiłki.

- Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta – alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności, psychodietetyk z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Spożycie cukru powyżej 17-21 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego wiąże się z 38 proc. wyższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Słodzone napoje sprzyjają otyłości i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów.

Potwierdza to szereg badań, w tym jedno, które przeprowadził Cody Watling z Uniwersytetu Oksfordzkiego wraz ze swoim zespołem. Dzięki trwającej dekadę obserwacji okazało się, że każdy pięcioprocentowy wzrost spożycia węglowodanów wiąże się z o pięć proc. wyższym ryzykiem rozwoju chorób serca i o dziesięć procent większym ryzykiem udaru mózgu.

- Cukry wolne są błyskawiczne wchłaniane w naszym organizmie. Jest to szczególnie widoczne w przypadku napojów słodzonych. Jeden łyk i robi nam się dobrze, bo cukier zarówno wpływa na wydzielanie serotoniny, jak i daje krótkotrwałą sytość - mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Kluczowe dla zdrowia. Włącz do codziennej diety

Warzywa i owoce są kluczowe dla zdrowia. Badania pokazują, że ich zwiększone spożycie, zwłaszcza zielonych liściastych i krzyżowych, znacząco obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Rośliny strączkowe jak fasola i soczewica wspierają metabolizm, obniżają "zły" cholesterol i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Pełne ziarna również przyczyniają się do obniżenia ryzyka śmiertelności.

Z kolei ryby tłuste takie jak łosoś, sardynki i makrela są bogate w kwasy omega-3, które redukują markery zapalne i chronią serce. Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczów i błonnika, poprawiając markery metaboliczne.

W codziennej diecie warto uwzględnić także nabiał. Jogurt i kefir z aktywnymi kulturami wspierają zdrową mikroflorę jelitową, co jest kluczowe dla redukcji stanów zapalnych i ryzyka chorób autoimmunologicznych.

Źródła

  1. News Ukraine
  2. WHO
  3. Oxford University

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg