"Gorzka prawda". Lekarka zdradza, gdzie kryje się cukier

Większość z nas zjada dziennie nawet cztery razy więcej cukru, niż zalecają eksperci, często... nieświadomie. Dlaczego tak się dzieje? Bo cukier potrafi skutecznie się ukryć – w pieczywie, sosach, jogurtach, smoothie i napojach roślinnych.

Polacy spożywają nawet 42 kg cukru roczniePolacy spożywają nawet 42 kg cukru rocznie
Źródło zdjęć: © Getty Images/X
Karolina Rozmus

Wolne cukry – co to takiego i ile możemy ich zjeść?

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH) oraz dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują, że przeciętne spożycie cukru w Polsce w ostatnich latach oscyluje wokół 39-42 kg rocznie na osobę. Jeszcze w latach 90. XX wieku konsumpcja cukru wynosiła ok. 30 kg rocznie. Tymczasem skutki tego wzrostu to zaburzenia metaboliczne i choroby tj. otyłość, cukrzyca typu 2 czy hipercholesterolemia. Nadmierne spożycie cukru to także zwiększone ryzyko próchnicy, chorób układu krążenia, a także nowotworów.

Nad problemem nadmiernej konsumpcji cukru w jednym z wpisów opublikowanych na X (dawniej Twitter) pochyliła się dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska, specjalistka chorób zakaźnych i hepatolog. Lekarka zwróciła uwagę na obecność w naszej diecie tzw. wolnych cukrów.

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wolne cukry to wszystkie cukry dodane do żywności – zarówno przez producentów, jak i przez nas samych – a także te naturalnie obecne w miodzie, sokach czy syropach.

Jak pisze dr Pyziak, WHO rekomenduje, aby spożycie wolnych cukrów nie przekraczało 10 proc. dziennej energii (czyli około 50 g), a najlepiej – mniej niż 5 proc., co oznacza 25 g dziennie. Tymczasem według analiz z krajów UE, dorośli Europejczycy spożywają nawet 50-100 g dziennie, czyli znacznie więcej niż sugerowane minimum.

Gdzie ukrywa się cukier? Lista produktów

Dane są alarmujące – ponad połowa spożywanych cukrów pochodzi z produktów, które nie kojarzą się ze słodkościami. Przykłady? Dr Pyziak wskazuje na:

  • pieczywo tostowe - 5 g cukru na 100 g,
  • sos słodko-kwaśny - 29 g cukru w porcji 200 g,
  • ketchup - 14 g/100 g,
  • latte na napoju owsianym - 8 g cukru w jednej filiżance,
  • jogurt truskawkowy - 17 g w jednym kubku,
  • smoothie butelkowane - 27 g w jednej porcji,
  • radler 0% - do 37 g cukru w butelce 500 ml.

Jeśli zjemy te produkty w ciągu dnia, dostarczamy do organizmu ponad 120 g cukru, czyli czterokrotność rekomendacji WHO.

Cukier w żywności

Dlaczego do niesłodkich produktów spożywczych dodawany jest cukier? Jak wyjaśnia lekarka, cukier w przemyśle spożywczym pełni wiele funkcji: w przetworach z pomidorów reguluje smak i kwasowość, w niektórych sosach nadaje konsystencję, w pieczywie przyspiesza fermentację, może też maskować gorzki smak.

Dodatkowo etykiety często wprowadzają konsumenta w błąd - zamiast słowa "cukier", pojawiają się dziesiątki synonimów: glukoza, syrop kukurydziany, maltodekstryna, koncentrat soku jabłkowego, a nawet egzotycznie brzmiące "muscovado" - zwraca uwagę ekspertka.

"Pamiętaj: cukier to cukier, niezależnie od tego, czy pochodzi z syropu glukozowo-fruktozowego, zagęszczonego soku jabłkowego czy 'brązowego cukru z Panamy'. Jeśli produkt ma powyżej 10 g cukru w porcji, potraktuj go tak, jakbyś dosypywał co najmniej 2-3 łyżeczki białych kryształków - alarmuje dr Pyziak.

Źródła:

WHO, X (Twitter), NIZP-PZH.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

300 zł za trzy minuty u lekarza. "Trudno spokojnie słuchać"
300 zł za trzy minuty u lekarza. "Trudno spokojnie słuchać"
Tak stres niszczy zdrowie. Te narządy mogą szczególnie ucierpieć
Tak stres niszczy zdrowie. Te narządy mogą szczególnie ucierpieć
ZUS wydaje decyzje w sprawie ważnego świadczenia. 10 proc. wniosków do kosza
ZUS wydaje decyzje w sprawie ważnego świadczenia. 10 proc. wniosków do kosza
Seria zatruć we Francji. Zmarła 12-letnia dziewczynka
Seria zatruć we Francji. Zmarła 12-letnia dziewczynka
Chcą "realnego wsparcia". Co z wolnym dla krwiodawców?
Chcą "realnego wsparcia". Co z wolnym dla krwiodawców?
W tym roku nie będzie inwazji komarów. Naukowiec tłumaczy, co się stało
W tym roku nie będzie inwazji komarów. Naukowiec tłumaczy, co się stało
Zakaz w popularnym kąpielisku. W wodzie wykryto bakterie E. coli
Zakaz w popularnym kąpielisku. W wodzie wykryto bakterie E. coli
Nigdy tak nie rób, gdy ość utknie w gardle. Skutki mogą być tragiczne
Nigdy tak nie rób, gdy ość utknie w gardle. Skutki mogą być tragiczne
Woda w polskich kąpieliskach najgorsza w Unii Europejskiej. Najnowsze dane EEA
Woda w polskich kąpieliskach najgorsza w Unii Europejskiej. Najnowsze dane EEA
Polacy nadużywają L4. Jedno pokolenie tego nie robi
Polacy nadużywają L4. Jedno pokolenie tego nie robi
Nietypowe przyczyny zgagi. Nie tylko to, co jemy, ma na nią wpływ
Nietypowe przyczyny zgagi. Nie tylko to, co jemy, ma na nią wpływ
Zastosuj podczas grillowania. Unikniesz przykrych dolegliwości
Zastosuj podczas grillowania. Unikniesz przykrych dolegliwości