Najgorszy wybór na śniadanie. Zapycha tętnice i prowadzi do udaru
Wielu z nas zaczyna dzień od ulubionego śniadania, nie zdając sobie nawet sprawy z tego, że niektóre mogą być szkodliwe dla zdrowia. Farmaceuta Abbas Kanani ostrzega przed jedną z najbardziej popularnych opcji, która ze względu na zawarte w niej nasycone tłuszcze może znacząco podnieść poziom cholesterolu i prowadzić do udaru.
W tym artykule
Uwaga na słodkie śniadania
Na łamach "The Mirror" Kanani zwraca uwagę, że wypieki, takie jak muffiny czy drożdżówki są bogate w tłuszcze nasycone podnoszące mocno poziom "złego" cholesterolu (LDL). Jego nadmiar prowadzi nieuchronnie do miażdżycy - odkładania się tłuszczu w tętnicach, co może prowadzić do ich zatykania. To z kolei zwiększa ryzyko poważnych problemów kardiologicznych i udaru.
Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, które nie lubią rano kanapek, Kanani zaleca wybór jogurtu naturalnego z dodatkami korzystnymi dla serca.
- Borówki, jeżyny, truskawki - one są szczególnie korzystne, ponieważ pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi - podkreśla ekspert. Tym, którzy nie mogą się obejść bez słodkości pomoże niewielka ilość miodu - ten zdrowy dodatek zadowoli nasze kubki smakowe.
Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów
Inna zdrowa opcja to owsianka - ale prawdziwa, a nie mleko z wysoko przetworzonymi płatkami, które również zawierają sporo cukru (nawet te kukurydziane stereotypowo uważane za zdrowsze). Kanani poleca również jajka, awokado i pełnoziarnisty chleb.
Tego nie jedz na pusty żołądek
Słodkości to nie jedyne, czego powinniśmy unikać przy naszych śniadaniach. Dr Adrian Sznajder, specjalista zajmujący się chorobami tarczycy i PCOS wyodrębnił trzy inne rzeczy, których niezależnie od porannych nawyków unikać powinien każdy z nas.
Pierwsza z nich nie ucieszy wielu Polaków - źle skończy się bowiem przesadzanie z kawą, bo jej nadmiar zwiększa kwasowość, a to nieuchronnie prowadzi do zgagi. Podobnie zadziałają także cytrusy, choć tutaj problem rozbija się raczej o spożytą ilość.
Nie sprawdzą się także ostre opcje. - Papryczki chilli, ostre sosy, curry, jalapeno - one wszystkie mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować niestrawności, zwłaszcza jedzone na pusty żołądek i u osób wrażliwych - przestrzega dr Sznajder na swoim koncie na Instagramie.
Zawierają one związki, takie jak kapsaicyna (w papryczkach chili), piperyna (w czarnym pieprzu) czy allyloizotiocyjanian (w musztardzie i wasabi), które bardzo mocno podrażniają układ trawienny.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.