To mięso niszczy serce i wątrobę. Polacy się nim zajadają

Wieprzowina od lat króluje na polskich stołach. Choć przez wielu jest ceniona za smak, może zaszkodzić zdrowiu. Uważać powinni zwłaszcza seniorzy, m.in. ze względu na serce i wątrobę.

Dieta oparta na wieprzowinie może prowadzić do problemów z sercemDieta oparta na wieprzowinie może prowadzić do problemów z sercem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Ryzyko rośnie o 18 proc.

Według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego przeciętny Polak spożywa aż 56 kg wieprzowiny rocznie, co sprawia, że jesteśmy czwartym miejscu w Unii Europejskiej pod względem konsumpcji tego mięsa. Jednocześnie Polska jest jednym z największych producentów wieprzowiny w regionie, co powoduje, że to mięso jest bardzo łatwo dostępne.

Chociaż wieprzowina dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B czy żelazo, lekarze i naukowcy zwracają uwagę na poważne minusy takiej diety.

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazali, że każde dodatkowe 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie, na przykład bekonu czy szynki, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca o 18 proc.. Wyniki tych badań, opublikowane w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", opierają się na analizie danych ponad 1,4 miliona osób obserwowanych przez 30 lat.

Nadmiar wieprzowiny szkodzi zdrowiu
Nadmiar wieprzowiny szkodzi zdrowiu © Getty Images

Z chorobą wieńcową nie ma żartów, bo może ona prowadzić m.in. do zawału serca. Jest więc poważnym zagrożeniem dla zdrowia, zwłaszcza dla seniorów, którzy są bardziej narażeni na powikłania z powodu częstszego występowania miażdżycy i nadciśnienia w starszym wieku.

Tymczasem to właśnie choroby układu krążenia najskuteczniej skracają życie Polaków. Potwierdzają to dane GUS, z których wyraźnie wynika, że to nadal główna przyczyna zgonów (odpowiadają za ok. 36 proc. zgonów).

Od serca po wątrobę

Nadmiar wieprzowiny to prawdziwa bomba tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które przyczyniają się do odkładania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. To z kolei może prowadzić nie tylko do zawałów serca, ale też udarów mózgu. Dodatkowo szkodzą konserwanty i sól, powszechnie stosowane w przetworzonych produktach mięsnych.

- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Zaznaczał, że dieta, w której dominuje mięso przetworzone, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi o zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).

Nie można również zapominać o ryzyku związanym z wirusowym zapaleniem wątroby typu E. W krajach Unii Europejskiej najczęstszą przyczyną tej infekcji jest kontakt z zakażoną wieprzowiną (spożywanie w stanie surowym lub niedogotowanej). Szczególnie narażone są osoby starsze, z osłabioną odpornością oraz kobiety w ciąży. Jednym z poważnych powikłań WZW typu E jest niewydolność wątroby.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że nie ma potrzeby całkowitej rezygnacji z czerwonego mięsa. Zaleca się spożywanie go 1–2 razy w tygodniu, w ilości nieprzekraczającej 500 gramów. Jako alternatywę warto wybierać białe mięso, takie jak drób czy cielęcina, a także ryby czy produkty roślinne (np. groch, fasola, ciecierzyca).

Źródła

  1. Polsat News
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"