Lekarz poleca jeść regularnie. Poprawi zdrowie jelit w ciągu miesiąca

Kiszona kapusta, tradycyjny dodatek do wielu potraw, zyskuje na popularności dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Dr Steven Gundry, lekarz i autor bestsellerów, podkreśla, że ten powszechnie dostępny produkt może znacząco poprawić zdrowie jelit w ciągu miesiąca.

Polski przysmak to hit za oceanemPolski przysmak to hit za oceanem
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Fermentacja i jej korzyści

Kiszona kapusta powstaje z drobno poszatkowanej kapusty, która fermentuje dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Proces ten nie tylko nadaje jej charakterystyczny smak, ale także przedłuża trwałość. Co więcej, przy okazji fermentacji wytwarza postbiotyki, które wspierają różnorodność mikrobiomu jelitowego.

Postbiotyki, powstające podczas fermentacji, wspomagają trawienie, wchłanianie składników odżywczych i wzmacniają układ odpornościowy. Badania Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazały, że kiszona kapusta lepiej chroni komórki jelitowe przed stanami zapalnymi niż surowe warzywo. Ponadto, jest idealna przekąską dla osób na diecie, bo jedna porcja dostarcza tylko 27 kcal.

Dodatkowe korzyści jedzenia kapusty kiszonej

Kiszona kapusta może zawierać czosnek i szczypiorek, które dostarczają allicyny – związku wspomagającego naprawę naczyń krwionośnych. Dr Gundry zaznacza, że regularne spożywanie kiszonej kapusty może poprawić markery zapalne i różnorodność mikrobiomu jelitowego. Pierwsze efekty zauważysz już po miesiącu.

Wprowadzanie kiszonej kapusty do diety

Zaleca się zaczynać od małych porcji, aby uniknąć wzdęć i gazów, które mogą wystąpić przy nagłym zwiększeniu spożycia błonnika. Stopniowe zwiększanie ilości do pół szklanki dziennie pozwoli organizmowi się przystosować.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na zawartość cukru w kiszonej kapuście. Dr Gundry sugeruje wybór produktów bez dodatku cukru lub z dodatkiem allulozy, która jest prebiotykiem.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: New York Post

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału