Lekarz poleca jeść regularnie. Poprawi zdrowie jelit w ciągu miesiąca

Kiszona kapusta, tradycyjny dodatek do wielu potraw, zyskuje na popularności dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Dr Steven Gundry, lekarz i autor bestsellerów, podkreśla, że ten powszechnie dostępny produkt może znacząco poprawić zdrowie jelit w ciągu miesiąca.

Polski przysmak to hit za oceanemPolski przysmak to hit za oceanem
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Fermentacja i jej korzyści

Kiszona kapusta powstaje z drobno poszatkowanej kapusty, która fermentuje dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Proces ten nie tylko nadaje jej charakterystyczny smak, ale także przedłuża trwałość. Co więcej, przy okazji fermentacji wytwarza postbiotyki, które wspierają różnorodność mikrobiomu jelitowego.

Postbiotyki, powstające podczas fermentacji, wspomagają trawienie, wchłanianie składników odżywczych i wzmacniają układ odpornościowy. Badania Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazały, że kiszona kapusta lepiej chroni komórki jelitowe przed stanami zapalnymi niż surowe warzywo. Ponadto, jest idealna przekąską dla osób na diecie, bo jedna porcja dostarcza tylko 27 kcal.

Dodatkowe korzyści jedzenia kapusty kiszonej

Kiszona kapusta może zawierać czosnek i szczypiorek, które dostarczają allicyny – związku wspomagającego naprawę naczyń krwionośnych. Dr Gundry zaznacza, że regularne spożywanie kiszonej kapusty może poprawić markery zapalne i różnorodność mikrobiomu jelitowego. Pierwsze efekty zauważysz już po miesiącu.

Wprowadzanie kiszonej kapusty do diety

Zaleca się zaczynać od małych porcji, aby uniknąć wzdęć i gazów, które mogą wystąpić przy nagłym zwiększeniu spożycia błonnika. Stopniowe zwiększanie ilości do pół szklanki dziennie pozwoli organizmowi się przystosować.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na zawartość cukru w kiszonej kapuście. Dr Gundry sugeruje wybór produktów bez dodatku cukru lub z dodatkiem allulozy, która jest prebiotykiem.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: New York Post

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"