Lekarz poleca jeść regularnie. Poprawi zdrowie jelit w ciągu miesiąca
Kiszona kapusta, tradycyjny dodatek do wielu potraw, zyskuje na popularności dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Dr Steven Gundry, lekarz i autor bestsellerów, podkreśla, że ten powszechnie dostępny produkt może znacząco poprawić zdrowie jelit w ciągu miesiąca.
W tym artykule:
Fermentacja i jej korzyści
Kiszona kapusta powstaje z drobno poszatkowanej kapusty, która fermentuje dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Proces ten nie tylko nadaje jej charakterystyczny smak, ale także przedłuża trwałość. Co więcej, przy okazji fermentacji wytwarza postbiotyki, które wspierają różnorodność mikrobiomu jelitowego.
Postbiotyki, powstające podczas fermentacji, wspomagają trawienie, wchłanianie składników odżywczych i wzmacniają układ odpornościowy. Badania Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazały, że kiszona kapusta lepiej chroni komórki jelitowe przed stanami zapalnymi niż surowe warzywo. Ponadto, jest idealna przekąską dla osób na diecie, bo jedna porcja dostarcza tylko 27 kcal.
Zobacz także: Kapusta lepsza niż suplementy? Może chronić przed rakiem
Dodatkowe korzyści jedzenia kapusty kiszonej
Kiszona kapusta może zawierać czosnek i szczypiorek, które dostarczają allicyny – związku wspomagającego naprawę naczyń krwionośnych. Dr Gundry zaznacza, że regularne spożywanie kiszonej kapusty może poprawić markery zapalne i różnorodność mikrobiomu jelitowego. Pierwsze efekty zauważysz już po miesiącu.
Wprowadzanie kiszonej kapusty do diety
Zaleca się zaczynać od małych porcji, aby uniknąć wzdęć i gazów, które mogą wystąpić przy nagłym zwiększeniu spożycia błonnika. Stopniowe zwiększanie ilości do pół szklanki dziennie pozwoli organizmowi się przystosować.
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na zawartość cukru w kiszonej kapuście. Dr Gundry sugeruje wybór produktów bez dodatku cukru lub z dodatkiem allulozy, która jest prebiotykiem.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: New York Post
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.