Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

Trawienie i wchłanianie białek to proces umożliwiający przyswojenie składników odżywczych z pożywienia.Trawienie i wchłanianie białek to proces umożliwiający przyswojenie składników odżywczych z pożywienia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Czym są białka?

Białka to niezbędne dla organizmu cząsteczki budulcowe złożone z aminokwasów. Wyróżniamy aż 20 rodzajów białek, 11 z nich potrafimy sami wyprodukować, natomiast pozostałe muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, są to tzw. aminokwasy egzogenne.

Niektóre produkty zawierają pełen pakiet białek, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Do grupy tej należy mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Część aminokwasów zawierają również strączki, orzechy, zboża i nasiona.

Czym polega trawienie białek?

Wstępne nadtrawienie białek rozpoczyna się w jamie ustnej za sprawą dwóch enzymów wydzielanych przez ślinianki razem ze śliną (są to amylaza i lipaza).

Służą one przede wszystkim do trawienia tłuszczów i węglowodanów, ale jednocześnie naruszają strukturę białek, co ułatwia pracę pozostałym elementom układu pokarmowego.

Żołądek na skutek otrzymania kęsów jedzenia wydziela pepsynę, czyli składową soku żołądkowego. Jest to enzym umożliwiający trawienie białek, czyli rozbijanie ich cząsteczek na mniejsze, tzw. polipeptydy.

Kolejnym etapem tego procesu jest produkowana przez trzustkę trypsyna oraz chymotrypsyna, które dzielą łańcuchy polipeptydowe na mniejsze kawałki.

W dwunastnicy białka są poddane działaniu egzopeptydaz, które dzielą krótkie sekwencje polipetydów na di- i tripeptydy. Następnie trafiają one do jelita cienkiego, gdzie rozpadają się do postaci pojedynczych aminokwasów, które organizm jest w stanie przyswoić.

Na czym polega wchłanianie białek?

W jelicie cienkim białka rozpadają się do pojedynczych aminokwasów i w tej samej części układu pokarmowego dochodzi do ich wchłaniania. Jelito ma długość około 6 metrów, co pozwala na dokładne trawienie składników odżywczych oraz ich przyswojenie.

Proces ten ułatwia obecność mikrokosmków, czyli wypustek skierowanych w stronę otworu w jelicie. Wnętrze tej części przewodu pokarmowego jest mocno pofałdowane, co sprawia, że powierzchnia chłonna staje się większa i pozwala na trawienie dużej ilości substancji.

Jak poprawić wchłanianie białek?

Nasz organizm nigdy nie przyswaja białka w całości, a na proces trawienia ogromny wpływ ma nasz tryb życia oraz nawyki żywieniowe. Z tego względu warto zadbać o swój układ pokarmowy, pamiętając o następujących wskazówkach:

  • obecność źródła białka w każdym posiłku,
  • spożywanie źródeł roślinnych i zwierzęcych białka,
  • spokojne jedzenie, w siedzącej pozycji,
  • powolne, dokładne gryzienie pokarmu,
  • unikanie treningu tuż po jedzeniu,
  • unikanie częstego picia alkoholu,
  • rezygnacja z palenia papierosów,
  • regularne badania kontrolne,
  • jedzenie o stałych porach,
  • niejedzenie w nocy,
  • zadbanie o ciągłość snu (7-8 h dziennie),
  • stosowanie suplementów z probiotykami (szczep B. Coagulans).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału