Uważaj na mole spożywcze. Mogą być szkodliwe dla zdrowia
Mole spożywcze bywają prawdziwą zmorą. Kiedy raz się pojawią, ciężko się ich pozbyć z kuchennych szafek. Ich wygląd budzi obrzydzenie, ale to niestety nie jedyny problem. Okazuje się, że mogą przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób.
1. Mole spożywcze chętnie zagnieżdżają się we wszystkich produktach dostępnych w kuchni
Omacnica spichrzanka to książkowa nazwa owada potocznie nazywanego po prostu molem spożywczym albo kuchennym. Ten groźny gatunek owada jest jednym z najczęściej spotykanych szkodników obecnych w przechowywanej żywności. Omacnica chętnie zagnieżdża się w rozmaitych produktach spożywczych, takich jak mąka, pieczywo, ziarna zbóż, suszone owoce, przyprawy, makaron, a nawet płatki śniadaniowe. Co ciekawe - niechciany gość może zagnieździć się nawet w suchej karmie dla zwierząt.
Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z intruzem? Dorosłe owady mogą po prostu latać pomiędzy szafkami, wtedy nie sposób ich nie zauważyć. We wczesnej fazie możemy zaobserwować na żywności lub szafkach kuchennych maleńkie białe jajeczka. To pierwszy sygnał tego, że mole zamieszkały w naszej kuchni.
2. W larwach i osobnikach dorosłych występują liczne drobnoustoje oraz grzyby pleśniowe
Obecność moli w żywności budzi obrzydzenie, ale najczęściej zauważamy dopiero dorosłe osobniki. Tymczasem ich pojawienie się w produktach, które spożywamy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie odkryli, że na larwach i dorosłych molach są obecne liczne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe a także grzyby drożdżopodobne.
Badania prowadzone przez dr Agnieszkę Chruścikowską pokazały, że wiele obecnych na molach szczepów bakterii i grzybów wykazywało lekooporność na antybiotyki i inne chemioterapeutyki.
Autorka badała dorosłe motyle i ich larwy, łącznie poddała anlizie 1304 osobniki dorosłe i 154 larwy. Jej zdaniem spożywanie żywności zanieczyszczonej owadami lub fragmentami ich ciał nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Chorobotwórcze bakterie i grzyby znajdujące się na ciele tych owadów mogą powodować alergie, a nawet prowadzić do problemów pokarmowych.
3. Mole spożywcze mogą być przyczyną wielu poważnych chorób
Wśród wykrytych bakterii autorka pracy doktorskiej odkryła obecność m.in. Plodia interpunctella szczepów Enterococcus faecalis, Escherichia coli i Klebsiella oxytoca. Dr Chruścikowska wyjaśnia w opisie badania, że "bakterie te mogą powodować ropnie, groźne zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenie wsierdzia, szczególnie u osób z obniżoną odpornością". Co więcej, jak dodaje autorka: "infekcje bakterii fekalnych są trudne do leczenia ze względu na występowanie szczepów lekoopornych".
Pałeczki Escherichia coli mogą być groźne zwłaszcza w u osób z obniżoną odpornością. Mogą powodować zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, ciężkie biegunki u dorosłych i dzieci, a nawet mogą być przyczyną posocznicy.
Zdaniem dr Agnieszki Chruścikowskiej mole spożywcze mogą też wywoływać reakcje alergiczne. Odpowiedzialność w tym wypadku ponoszą m.in. zakażenia grzybami z rodzaju Penicilium.
4. Jak zwalczyć mole spożywcze?
Jeśli zaobserwujesz w domu jednego osobnika, to wystarczający sygnał do rozpoczęcia walki z niechcianymi lokatorami. Z pewnością w produktach spożywczych są obecni jego kuzyni. Owady są w stanie przegryź nawet plastikową czy papierową torbę.
Jeśli mole już zagnieździły się w twojej kuchni warto skorzystać ze sprawdzonych metod walki z tymi insektami. Najważniejsze jest dokładne przejrzenie i wyrzucenie wszystkich produktów, w których zagnieździły się mole.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.