Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Ryba maślana to popularna w Polsce alternatywa dla karpia. Warto jednak pamiętać, że może ona wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jak bezpiecznie ją przygotować?
Ryba maślana może wywołać problemy żołądkowe
Zanim zdecydujemy się na podanie ryby maślanej podczas świąt, warto przeczytać zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Eksperci zwracają uwagę, że dwa gatunki ryby maślanej – eskolar i kostropak – podlegają w Unii Europejskiej specjalnym wymogom dotyczącym sprzedaży.
Powodem jest tłuszcz tych ryb, który zawiera estry woskowe (ok. 20 proc. masy), które są niestrawne dla ludzi i dlatego mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
GIS zwraca uwagę, że takie dolegliwości mogą się pojawić ok. 2 godziny po spożyciu ryby. "Mogą być łagodne i krótkotrwałe lub prowadzić do ostrej biegunki z nudnościami i wymiotami, trwającej 1–2 dni" – czytamy w zaleceniach sanepidu.
W związku z ryzykiem odwodnienia zaleca się szybki kontakt z lekarzem, zwłaszcza w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią oraz osób z osłabioną odpornością lub jeśli objawy utrzymują się dłużej niż 2 dni.
Takiej ryby unikaj
GIS zwraca też uwagę na zasady bezpiecznego przygotowania ryby maślanej. Podkreśla, że przed obróbką należy usunąć jak największą ilość tłuszczu (usunięcie skóry i widocznego tłuszczu). Ponadto, rybę należy przyrządzić w sposób "maksymalnie redukujący zawartość tłuszczu (np. na grillu)". "W przypadku smażenia na patelni lub gotowania NIGDY nie należy używać pozostałości z patelni ani wywaru po gotowaniu, ponieważ zawierają one największą ilość tłuszczu" – apeluje sanepid.
GIS przestrzega także przed spożywaniem ryby na surowo. "Przy spożywaniu po raz pierwszy zaleca się zacząć od niewielkiej porcji tych ryb" – czytamy w zaleceniach inspekcji sanitarnej. W przypadku wystąpienia objawów żołądkowo-jelitowych należy unikać takich ryb w przyszłości.
Eksperci zwracają też uwagę, że informacja o potencjalnych niepożądanych skutkach związanych ze spożyciem tej ryby powinna znaleźć się też na etykiecie produktu.
Źródła:
- Główny Inspektorat Sanitarny
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.