Trwa ładowanie...

Wątroba kocha te owoce. Chronią przed stłuszczeniem i rakiem

Avatar placeholder
19.05.2024 13:06
Wątroba kocha te owoce. Włącz je do diety
Wątroba kocha te owoce. Włącz je do diety (Getty Images)

Wątroba jest jednym z kluczowych organów naszego ciała, działając jako jeden z dwóch głównych filtrów. Ma zdolność do regeneracji pod warunkiem, że o nią dbamy. Wspieranie wątroby można osiągnąć poprzez wzbogacenie diety w owoce, których pozytywny wpływ na ten organ potwierdzają badania naukowe.

spis treści

1. Jakie działania szkodzą wątrobie?

Wątroba ma za zadanie usuwać toksyny z naszego organizmu, które pochodzą między innymi z alkoholu, leków, papierosów, ale także z konserwantów i środków ochrony roślin.

Jest też niezbędna w procesie trawienia tłuszczów, przemianie węglowodanów i przechowywaniu witamin oraz minerałów. Ponadto odgrywa istotną rolę w procesach immunologicznych.

Współczesny tryb życia często negatywnie wpływa na wątrobę. Do głównych zagrożeń dla tego organu zaliczamy:

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"
  • używki, takie jak alkohol i papierosy,
  • otyłość oraz nadwagę,
  • dietę bogatą w tłuszcze i przetworzoną żywność.

Wprowadzenie do diety większej ilości świeżych warzyw, chudego mięsa oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów trans, cukrów prostych i przetworzonej żywności, to klucz do zdrowej wątroby. Ważne jest także częstsze spożywanie owoców.

2. Owoce korzystne dla wątroby

2.1. Jabłka

Jabłka są pełne pektyn, rozpuszczalnego błonnika, który ma pozytywny wpływ na metabolizm lipidów. Spożywanie jabłek bogatych w pektyny może redukować poziom cholesterolu w wątrobie oraz lipoprotein niskiej gęstości. Dodatkowo błonnik w tych owocach może wiązać metale ciężkie, jak kobalt, wspomagając ich eliminację z organizmu i tym samym odciążając wątrobę.

Jabłka mogą usprawniać pracę wątroby
Jabłka mogą usprawniać pracę wątroby (Pixabay)

2.2. Grejpfrut

Mało kaloryczny, z niską zawartością węglowodanów i bogaty w witaminę C, grejpfrut jest jednym z najlepszych owoców dla wątroby.

Wyniki opublikowane w "European Journal of Nutrition" pokazały, że naryngenina w grejpfrucie może aktywować procesy rozkładające kwasy tłuszczowe, co pomaga zapobiegać stłuszczeniu wątroby.

2.3. Winogrona

Pomimo ich słodyczy i kaloryczności, winogrona są korzystne dla wątroby za sprawą zawartości przeciwutleniaczy. Badania na zwierzętach wykazały, że suplementacja ekstraktem z winogron przez trzy miesiące może zmniejszać objawy towarzyszące NAFLD.

2.4. Czarne jagody

Są bogatym źródłem antocyjanów, antyoksydantów odpowiedzialnych za ich ciemny kolor. Badania z National Center for Biotechnology w Maryland wykazały, że antocyjany mogą spowalniać rozwój zmian chorobowych w wątrobie, w tym zwłóknienia i tworzenia tkanki bliznowatej.

2.5. Żurawina

Podobnie jak jagody, żurawina może przyczynić się do poprawy zdrowia wątroby. Badanie przeprowadzone w The National Center for Biotechnology wykazało, że spożywanie owoców bogatych w przeciwutleniacze przez miesiąc może zmniejszyć ryzyko chorób wątroby w tym raka. Dodatkowo wyniki badania opublikowane w "International Journal of Food Sciences and Nutrition" sugerują, że żurawina może być użyteczna w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze