Wątroba tego potrzebuje. Lekarz mówi, co pić codziennie
Polacy nagminnie zaniedbują wątrobę, obciążając ją przetworzonym jedzeniem, alkoholem i lekami. Tymczasem dzięki niewielkim zmianom w diecie można ją skutecznie wesprzeć. Lekarz wskazuje na pięć kluczowych czynników.
W tym artykule:
Wątroba potrzebuje pilnej pomocy
Wątroba odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie: filtruje krew, neutralizuje toksyny, wytwarza żółć i magazynuje ważne składniki odżywcze. Niestety, współczesny styl życia sprawia, że coraz więcej osób ma z nią problem.
Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) staje się plagą, a Fundacja EuropaColon Polska alarmowała niedawno, że to główny winowajca - obok alkoholu - wzrostu zachorowań na raka wątrobowokomórkowego.
- 90 proc. chorych umiera w ciągu roku od diagnozy, to jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Niestety grozi nam prawdziwy wysyp takich chorych, a głównym zagrożeniem są obecnie zaburzenia metaboliczne - zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Jerzy Jaroszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego i kierownik Katedry Chorób Zakaźnych i Hepatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Do uszkodzeń wątroby przyczyniają się także m.in. dieta oparta na przetworzonych produktach, leki, wirusowe zapalenia wątroby, a także lekceważenie objawów, takich jak zmęczenie, wzdęcia czy niestrawność.
Dobra wiadomość jest taka, że poważnych problemów można uniknąć. Dr Josh Axe, znany dietetyk, podpowiada, jak skutecznie wspierać wątrobę i przyspieszyć jej regenerację. Ekspert wskazuje na pięć kroków, które mogą w tym pomóc, a kluczowa jest w tym procesie dieta.
Klucz do zdrowej wątroby
Według dr. Josha Axe pierwszym krokiem powinna być eliminacja żywności przetworzonej żywności – zwłaszcza słodyczy, fast foodów, gotowych dań i wyrobów mięsnych zawierających konserwanty, tłuszcze trans czy rafinowane cukry.
Następnie warto wzbogacić dietę w potas, który wspomaga oczyszczanie – znajdziemy go w batatach, burakach, bananach, szpinaku i pomidorach. Te ostatnie warto spożywać codziennie – także w formie soku.
Gdy trudno o pięć porcji warzyw dziennie, ratunkiem mogą być świeżo wyciskane soki – szczególnie z marchwi, bogatej w beta-karoten, który chroni przed rakiem. To naturalne wsparcie dla detoksu i metabolizmu tłuszczu w wątrobie.
Nie można zapominać o błonniku, który niczym miotełka pomaga usuwać zalegające resztki i toksyny. Z kolei zioła, takie jak ostropest plamisty czy korzeń mniszka, to roślinni sprzymierzeńcy wątroby.
Na koniec dr Josh Axe zaleca podroby. Choć często pomijane, są prawdziwą bombą odżywczą. Wątróbka dostarcza witamin A i B, żelaza, cynku, choliny – składników wspierających regenerację kluczowego narządu.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.