Kolor wina ma znaczenie. Ryzyko nowotworu o 22 proc. wyższe

Przez lata czerwone wino cieszyło się reputacją "zdrowszego" alkoholu, głównie ze względu na zawartość resweratrolu – silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Wiele osób wierzyło, że regularne spożywanie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Jednak nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Brown University School of Public Health kwestionuje to przekonanie.

Wino nie takie zdrowe, jak może się wydawaćWino nie takie zdrowe, jak może się wydawać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Brak dowodów na ochronne działanie

Zespół badaczy przeanalizował dane z 42 badań obserwacyjnych, obejmujących niemal 96 tys. uczestników, aby porównać wpływ spożycia czerwonego i białego wina na ryzyko nowotworów. Wyniki ich meta-analizy nie potwierdziły tezy, jakoby czerwone wino miało jakiekolwiek właściwości ochronne przed rakiem.

"Przeprowadziliśmy kompleksową meta-analizę, aby ocenić, czy czerwone wino rzeczywiście jest zdrowszym wyborem niż białe. Nasze wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku nowotworów między czerwonym i białym winem. Jednak zauważyliśmy pewien szczególny wzorzec – spożycie białego wina było powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka skóry" – zauważyła współautorka badania, prof. Eunyoung Cho.

Zobacz także: Dziennikarka na miesiąc odstawiła alkohol. Tego się nie spodziewała

To one powodują największego kaca

Białe wino a wyższe ryzyko raka skóry

Najbardziej niepokojącym odkryciem badania był 22-procentowy wzrost ryzyka zachorowania na raka skóry u osób pijących białe wino w porównaniu do tych, które wybierały czerwone wino. Przyczyny tej zależności nie są jeszcze dokładnie znane.

Naukowcy spekulują, że osoby spożywające większe ilości wina mogą częściej angażować się w ryzykowne zachowania, takie jak korzystanie z solarium czy zaniedbywanie ochrony przeciwsłonecznej. Jednak nadal nie wiadomo, dlaczego to właśnie białe wino jest silniej powiązane ze wzrostem ryzyka raka skóry.

Co więcej, analiza wykazała, że kobiety, które regularnie spożywały białe wino, miały również wyższe ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory. To odkrycie wskazuje na konieczność dalszych badań nad wpływem tego napoju na organizm, zwłaszcza u kobiet.

Alkohol a ryzyko nowotworów

Nie od dziś wiadomo, że alkohol – a konkretnie zawarty w nim etanol – ma właściwości kancerogenne. W organizmie alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, substancji uszkadzającej DNA i białka, co zwiększa ryzyko mutacji prowadzących do nowotworów.

W 2020 roku nadmierne spożycie alkoholu było związane z ponad 740 tys. przypadkami raka na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich przypadków nowotworów.

Mimo że wcześniejsze badania sugerowały potencjalne korzyści zdrowotne płynące z picia czerwonego wina, najnowsza analiza podważa tę teorię. Wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań nad wpływem spożycia różnych rodzajów wina na zdrowie, szczególnie w kontekście raka skóry i jego zależności od płci.

Badanie naukowców z Brown University obala mit, że czerwone wino może chronić przed nowotworami. Co więcej, wskazuje na potencjalne ryzyko wyższego prawdopodobieństwa raka skóry u osób pijących białe wino, szczególnie u kobiet.

Choć temat wymaga dalszych badań, jedno jest pewne – każde spożycie alkoholu wiąże się z pewnym ryzykiem nowotworowym. Niezależnie od tego, czy preferujemy czerwone czy białe wino, warto pamiętać o umiarze i świadomym podejściu do alkoholu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Brown University

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin