Wspiera serce i koi układ trawienny. Możesz je jeść ze skórką
Mango nie jest typowo jesiennym owocem, jednak mimo tego coraz częściej można je znaleźć na półkach polskich sklepów nawet w listopadzie. Klasyczne dojrzałe, żółto-pomarańczowe owoce kojarzy niemal każdy, ale kto zna również ich mniej znaną wersję, czyli zielone mango? Jaki zielone mango wpływa na zdrowie?
Czym jest zielone mango?
Czym właściwie jest zielone mango i czym różni się od klasycznego? Otóż zielone mango to po prostu niedojrzałe, żółte mango. Jest całkowicie bezpieczne do spożycia i stanowi popularny sezonowy przysmak w regionach, gdzie rośnie naturalnie. Podczas, gdy dojrzałe mango trzeba obrać ze skórki, zielone mango można jeść razem z nią - pod warunkiem, że dokładnie się je wcześniej umyje.
W zależności od odmiany mango, miejsca uprawy i innych czynników, niektóre owoce zostawia się, by dojrzały na drzewie, a inne zbiera się właśnie po to, by spożywać je niedojrzałe. Różne regiony świata wykorzystują je w rozmaity sposób. Smak i tekstura zielonego mango znacząco różnią się od dojrzałych owoców, jednak są one tak samo cenne dla zdrowia, jak te dojrzałe.
Co zawiera mango?
Mango to egzotyczny owoc, bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wyróżnia się wysoką zawartością:
- witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy,
- witaminy A, pozytywnie wpływającej na wzrok i skórę,
- witaminy E o antyoksydacyjnym działaniu,
- witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm i układ nerwowy.
Owoc dostarcza cennych składników mineralnych takich, jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz śladowe ilości miedzi i cynku. Ponadto doceniany jest za zawartość błonnika pokarmowego, regulującego trawienie, dzięki czemu wspiera zdrowie jelit i mikrobiomu. Z badań opublikowanych w "Frontiers in Nutrition" wynika, że polifenole w mango sprzyjają rozwojowi "dobrych" bakterii jelitowych, poprawiają szczelność bariery jelitowej i niwelują stany zapalne w układzie pokarmowym.
Obecność polifenoli i karotenoidów (karotenoidy to naturalne barwniki roślinne, należące do grupy związków organicznych o silnych właściwościach przeciwutleniających) sprawia, że mango ma działanie przeciwzapalne i spowalniające procesy starzenia się organizmu.
Badania opublikowane w "Nutrients" ujawniają, że znajdujące się w mango związki bioaktywne posiadają właściwości neutralizujące wolne rodniki, mogące hamować procesy zapalne w organizmie. Szczególnie istotna okazała się, zdaniem naukowców, mangiferina, występująca przede wszystkim w miąższu i skórce mango, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, porównywalnym z witaminą C.
Inna analiza przedstawiona w "Food Research Internationa" sugeruje, że regularne spożycie mango niesie ze sobą korzyści dla układu sercowo-naczyniowego. Systematyczne sięganie po ten egzotyczny owoc może wspierać profil lipidowy i obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększać stężenie „dobrego” HDL. Związki fenolowe i błonnik zawarte w mango regulują ciśnienie krwi oraz chronią naczynia przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Niektóre prace badawcze opisują również, że ekstrakt z mango jest pomocny w stabilizacji poziomu glukozy we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę u osób walczących z otyłością. Ten efekt przypisuje się głównie obecności wspomnianej już mangiferiny oraz błonnika; oba składniki bowiem spowalniają wchłanianie cukrów.
Jak jeść zielone mango?
Mango jest owocem sezonowym, a najlepszy czas na ten owoc w świeżej postaci przypada na lato. Jednocześnie oznacza to, że zielone mango najlepiej jeść wiosną i wczesnym latem - w zależności od odmiany i kraju pochodzenia. Cykl wzrostu mango trwa kilka miesięcy. Istnieje jednak wiele tradycyjnych metod przechowywania zielonego mango, które pozwalają cieszyć się nim przez cały rok, choć większość z nich nieco zmienia jego smak.
Zielone mango można jeść na wiele sposobów - idealnie pasuje do wszelkich sałatek na bazie zielonych liści. Świetnie sprawdza się w potrawach z owoców morza lub curry. Można z niego również zrobić koktajl, smoothie, rozmaite desery, a także dżem - w Indiach popularny sposób przyrządzania dżemu polega na gotowaniu utartego mango z cukrem, goździkami i szczyptą szafranu, dzięki czemu powstaje słodko-kwaśny dżem o egzotycznym aromacie.
Istnieje również wiele przepisów na marynowane zielone mango, pochodzących z różnych regionów, które pomagają zachować jego smak do czasu następnych zbiorów. Na całym subkontynencie indyjskim surowe mango jest podstawą wielu chutneyów (gęstych sosów przyrządzanych na bazie owoców i warzyw z dodatkami przypraw).
Źródła: https://www.organicfacts.net/ https://www.mdpi.com/2072-6643/9/5/525 * https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996923010220
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.