Zaburzenia połykania w chorobach neurologicznych

Co zrobić gdy chory po udarze krztusi się w trakcie posiłku lub podczas picia? Co zrobić gdy po posiłku kaszle i ma zmieniony głos? Czy w trakcie choroby neurologicznej trudności w przełykaniu to coś normalnego? Problem połykania jest często bagatelizowany – choć nie powinien, gdyż prowadzić może do wielu powikłań. Jak radzić sobie z dysfagią?

Czy wiesz, że nawet co drugi pacjent po udarze doświadcza trudności z przełykaniem?

spis treści

1. Objawy trudności z przełykaniem można łatwo przeoczyć!

Osoby, które mają zaburzenia połykania nie radzą sobie z różnymi konsystencjami pokarmów i napojów w taki sposób, jak poradziłaby sobie z nimi osoba zdrowa. Pokarmy płynne (np. zupy) lub płyny (woda, soki) mogą przedostać się podczas ich przełykania do dróg oddechowych, powodując u chorego specyficzny kaszel po posiłku czy zmianę głosu na bardziej bulgoczący, wilgotny.

Bardzo często chory jedząc lub pijąc coś o nieodpowiedniej konsystencji odczuwa ból, spowodowany tym, że pokarm trafia tam, gdzie nie powinien, może więc nie chcieć jeść lub pić albo przetrzymywać jedzenie w buzi. Dodatkowo, jeśli pacjent nie radzi sobie z konsystencją płynów, spożywane przez niego napoje mogą wyciekać mu z ust, co jest dość charakterystycznym objawem zaburzeń połykania.

Należy pamiętać, że długotrwałe niedojadanie i niechęć do przyjmowania płynów może doprowadzić do niedożywienia i odwodnienia pacjenta – dwóch bardzo poważnych konsekwencji zaburzeń połykania, które mogą mieć wpływa na jego dalszą rekonwalescencję.

Dysfagia (czyli zaburzenia połykania) jest często zaniedbywana i nie zwraca się na nią uwagi – co może doprowadzić do poważnych konsekwencji – w tym do zachłystowego zapalenia płuc. Dlatego też, jeśli u chorego zauważa się trudności w jedzeniu lub przełykaniu pokarmów i płynów – należy zgłosić się do lekarza, który ustali dalsze postępowanie w konkretnym przypadku.

Czy wiesz, że zagęszczenie pokarmów może ułatwić bezpieczniejsze przełykanie pacjentom po udarze?

2. Odpowiednia konsystencja pokarmów i płynów ma znaczenie!

Zobacz film: "Jak przygotować danie z nutilisem?"

Właściwe odżywianie w chorobach neurologicznych, szczególnie u pacjentów po udarze, jest niezwykle ważne i może mieć pozytywny wpływ na proces rehabilitacji i rekonwalescencji pacjenta. Warto pamiętać jednak, aby myśląc o tym, co i kiedy podajemy choremu do jedzenia i picia, pomyśleć także o tym, aby przygotować posiłki i napoje w konsystencji odpowiedniej dla danej osoby.

Lekarz prowadzący powinien określić, czy chory z dysfagią może przyjmować posiłki i napoje doustnie, a jeśli jest to możliwe, powinien ustalić także odpowiednią konsystencję, do której należy zagęścić podawane choremu posiłki i napoje.

Aby zagęścić posiłki i napoje, warto w tym celu wykorzystać specjalistyczne preparaty, które nie wchodzą w reakcję z enzymami znajdującymi się w ślinie (amylazą ślinową), dzięki czemu utrzymują swoją konsystencję i nie rozwarstwiają się podczas jedzenia lub picia.

Jednym z takich preparatów jest Nutilis Clear – amylazooporny preparat zagęszczający dla osób z trudnościami z przełykaniem, który pozwala szybko zagęścić napoje i pokarmy, aby ułatwić bezpieczne przełykanie pacjentowi. Nutilis Clear nie zmienia smaku i zapachu zagęszczanych produktów, dzięki czemu chory może cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania lub napoju.

Zagęszczanie może odbywać się także zagęszczaczami spożywczymi, jednak są one nieskuteczne w kontakcie ze śliną oraz zmieniają one smak potraw – co jest istotne z punktu widzenia chorego. Każdy z nas przecież wolałby wypić herbatę, która nie ma mącznego posmaku skrobi?

Czy wiesz, że zagęszczanie napojów i pokarmów może być proste?

3. Z zaburzeniami połykania można sobie poradzić!

Zaburzeń połykania nie powinno się bagatelizować, gdyż mogą prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia i życia chorego. Dostępne sposoby radzenia sobie z dysfagią są proste i nie wymagają specjalistycznych umiejętności po stronie opiekuna chorego, dlatego nie należy obawiać się przygotowywać pokarmów i napojów dla pacjenta z trudnościami w przełykaniu. Korzystając ze specjalistycznych preparatów zagęszczających, takich, jak na przykład Nutilis Clear, ustalenie właściwej konsystencji pokarmów i napojów jest proste, a na stronie produktu znaleźć można wiele przydatnych wskazówek i przepisy na dania z zastosowaniem preparatu.

Nutilis Clear to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania w dysfagii. Stosować pod nadzorem lekarza.

Artykuł powstał we współpracy z Nuricia Medyczna

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy