Zagrożenie rośnie latem. Słodki przysmak źródłem biegunki i bólu brzucha

Czy to w domu, czy podczas wakacyjnych wojaży chętnie sięgamy po lody, częściej jesteśmy skłonni również kupić gofry w czasie wypoczynku nad morzem czy w górach. Jednak nieodpowiednie przechowywanie tych produktów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Uwaga na zatrucia pokarmowe latemUwaga na zatrucia pokarmowe latem
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać, że lody były niewłaściwie przechowywane?

Słoneczna aura sprzyja sprzedaży lodów, ale wysokie temperatury zwiększają ryzyko zakupu deseru, który wcześniej został rozmrożony i ponownie zamrożony. W takich warunkach bakterie namnażają się szybciej, co czyni produkt potencjalnie niebezpiecznym. Lody są szczególnie wrażliwe na zmiany temperatury i powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza. Każde odstępstwo od tej normy zwiększa ryzyko skażenia.

Jak rozpoznać, że lody były niewłaściwie przechowywane? Warto zwrócić uwagę na obecność kryształków lodu na powierzchni oraz zmienioną konsystencję – czy jest grudkowata, wodnista lub ziarnista. W przypadku lodów na patyku sygnałem ostrzegawczym może być popękana lub odstająca polewa, a także nietypowy posmak. Niepokoić powinno również wilgotne, uszkodzone lub niedomknięte opakowanie.

Tak zwiększa się ryzyko zatrucia

Nie tylko lody stanowią potencjalne zagrożenie latem. Gofry, zwłaszcza te przygotowywane w warunkach odbiegających od standardów higieny, mogą być źródłem poważnych zatruć. Czynniki ryzyka to między innymi zbyt długie przechowywanie składników poza lodówką, niewłaściwa temperatura smażenia czy brak czystości w miejscu sprzedaży. Obecność owadów dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju drobnoustrojów.

Sanepid ostrzega, że im cieplej, tym łatwiej o rozwój bakterii takich jak Salmonella czy E. coli. Zatrucie nimi objawia się gorączką, biegunką, bólami brzucha i odwodnieniem. W cięższych przypadkach może dojść nawet do sepsy, która stanowi poważne zagrożenie dla życia.

Czy w obliczu tych informacji powinniśmy rezygnować z letnich przysmaków? Niekoniecznie. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca zasadę 80/20. 80 procent diety powinno stanowić zdrowe jedzenie, a maksymalnie 20 procent mogą stanowić mniej wartościowe produkty, takie jak słodycze czy fast foody.

Źródła

  1. PolsatNews

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału