Zagrożenie rośnie latem. Słodki przysmak źródłem biegunki i bólu brzucha

Czy to w domu, czy podczas wakacyjnych wojaży chętnie sięgamy po lody, częściej jesteśmy skłonni również kupić gofry w czasie wypoczynku nad morzem czy w górach. Jednak nieodpowiednie przechowywanie tych produktów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Uwaga na zatrucia pokarmowe latemUwaga na zatrucia pokarmowe latem
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać, że lody były niewłaściwie przechowywane?

Słoneczna aura sprzyja sprzedaży lodów, ale wysokie temperatury zwiększają ryzyko zakupu deseru, który wcześniej został rozmrożony i ponownie zamrożony. W takich warunkach bakterie namnażają się szybciej, co czyni produkt potencjalnie niebezpiecznym. Lody są szczególnie wrażliwe na zmiany temperatury i powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza. Każde odstępstwo od tej normy zwiększa ryzyko skażenia.

Jak rozpoznać, że lody były niewłaściwie przechowywane? Warto zwrócić uwagę na obecność kryształków lodu na powierzchni oraz zmienioną konsystencję – czy jest grudkowata, wodnista lub ziarnista. W przypadku lodów na patyku sygnałem ostrzegawczym może być popękana lub odstająca polewa, a także nietypowy posmak. Niepokoić powinno również wilgotne, uszkodzone lub niedomknięte opakowanie.

Tak zwiększa się ryzyko zatrucia

Nie tylko lody stanowią potencjalne zagrożenie latem. Gofry, zwłaszcza te przygotowywane w warunkach odbiegających od standardów higieny, mogą być źródłem poważnych zatruć. Czynniki ryzyka to między innymi zbyt długie przechowywanie składników poza lodówką, niewłaściwa temperatura smażenia czy brak czystości w miejscu sprzedaży. Obecność owadów dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju drobnoustrojów.

Sanepid ostrzega, że im cieplej, tym łatwiej o rozwój bakterii takich jak Salmonella czy E. coli. Zatrucie nimi objawia się gorączką, biegunką, bólami brzucha i odwodnieniem. W cięższych przypadkach może dojść nawet do sepsy, która stanowi poważne zagrożenie dla życia.

Czy w obliczu tych informacji powinniśmy rezygnować z letnich przysmaków? Niekoniecznie. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca zasadę 80/20. 80 procent diety powinno stanowić zdrowe jedzenie, a maksymalnie 20 procent mogą stanowić mniej wartościowe produkty, takie jak słodycze czy fast foody.

Źródła

  1. PolsatNews

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu