Zajadasz się czereśniami? Nie każdy jest świadomy skutków
Sezon na czereśnie trwa krótko, ale intensywnie. Te letnie owoce cieszą się ogromną popularnością dzięki soczystemu miąższowi i naturalnej słodyczy. Mimo że są źródłem wielu cennych składników odżywczych, nie każdy może się nimi cieszyć bezkarnie. Dla niektórych osób czereśnie mogą być wręcz szkodliwe, nie z powodu jakości owoców, ale reakcji organizmu na ich skład.
W tym artykule:
Smaczne i zdrowe
Czereśnie dostarczają m.in. witaminy C, potasu, magnezu, żelaza oraz przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i kwas elagowy. Zawierają również melatoninę, która wpływa korzystnie na regulację rytmu snu i czuwania, stąd też warto jeść je wieczorem.
Według przeglądu badań opublikowanego w "Nutrients" (2018), regularne spożywanie czereśni może zmniejszać stany zapalne, obniżać poziom kwasu moczowego we krwi (co może mieć znaczenie w profilaktyce dny moczanowej), a także wspomagać zdrowie sercowo-naczyniowe i metaboliczne.
Dzięki obecności potasu czereśnie wspierają regulację ciśnienia krwi. Z kolei zawarty w nich błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pasaż jelitowy i mikroflorę jelitową.
Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki
Kto powinien unikać czereśni?
Choć wiele korzyści zdrowotnych przemawia za ich spożywaniem, nie każdy może pozwolić sobie na tę przyjemność. Czereśnie są bogatym źródłem potasu (ok. 222 mg/100 g). U osób z zaburzoną gospodarką potasową, szczególnie tych z przewlekłą chorobą nerek lub leczonych niektórymi lekami, nadmiar potasu może prowadzić do hiperkaliemi.
Wysoka zawartość błonnika (ok. 2 g/100 g) oraz obecność fermentujących oligosacharydów, takich jak fruktany, może powodować nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego (wzdęcia, bóle brzucha, biegunki). U osób z wrzodami żołądka kwasowość owoców może dodatkowo podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Czereśnie mają średni indeks glikemiczny (IG ok. 63) i zawierają około 12 g cukru na 100 g. Choć są lepszą alternatywą niż wiele słodyczy, dla osób z niestabilnym poziomem glukozy we krwi spożywanie ich w dużych ilościach może być problematyczne.
Czereśnie zawierają naturalne salicylany, które u osób nadwrażliwych mogą wywoływać objawy alergiczne takie jak: świąd skóry, wysypka, obrzęk jamy ustnej, bóle głowy, skurcze brzucha czy biegunki. Reakcje takie są opisane w literaturze medycznej jako nadwrażliwość niealergiczna na salicylany (pseudoalergia) i nie są rzadkością.
Choć czereśnie są cennym elementem letniej diety i przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, nie są odpowiednie dla każdego. Jak zawsze, klucz tkwi w umiarze i świadomym wyborze.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Nutrients
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.