Ziołowe wino i syrop, dzięki którym pokonasz przeziębienie
Niskie temperatury i zmienna pogoda sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Dodatkowo właśnie o tej porze roku cierpimy na sezonowy spadek formy, a dieta nie dostarcza potrzebnych witamin i minerałów. Jak wzmocnić odporność i szybko wygrać z chorobą? Warto sięgnąć po naturalne sposoby i wypróbować ziołowe specyfiki.
1. Siła natury w walce z przeziębieniem
Zioła, rozgrzewające przyprawy i miód to produkty od wieków stosowane do leczenia przeziębień. Odpowiednio dobrane składniki mogą pomóc w zwalczaniu infekcji i szybkim powrocie do zdrowia.
Co powinno się znaleźć w domowych winach i syropach na przeziębienie? Warto wykorzystać zioła o właściwościach wykrztuśnych, takie jak babka lancetowata, tymianek, prawoślaz, macierzanka. Rozluźniają wydzielinę zalegającą w oskrzelach i ułatwiają odkrztuszanie, co pozwala szybko pozbyć się dokuczliwego kaszlu.
Na zatkany nos i problemy z oddychaniem pomogą zioła udrażniające górne drogi oddechowe. Czarny bez, fiołek, koper włoski, tymianek to produkty, dzięki którym zapomnisz o katarze.
Nie bez powodu babcie mawiały, że chorobę trzeba "wypocić". Warto wykorzystać zioła napotne, takie jak lipa, rumianek, kora wierzby czy ogórecznik. Napar z tych roślin pozwoli obniżyć gorączkę, rozgrzeje organizm i pomoże szybko zasnąć.
Do domowych syropów, nalewek i win dodaje się również miód. Nazywany naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Słodki, złocisty miód łagodzi kaszel, zmniejsza stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy.
Do syropu warto dodać też kilka przypraw – cynamon, imbir, kardamon, goździki, kurkumę. Aromatyczne dodatki nie tylko świetnie rozgrzewają, ale mają też właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
2. Rozgrzewające wino na przeziębienie
Kiedy czujesz, że rozkłada cię choroba, sięgnij po ziołowe wino. Najlepiej przyrządzić kilka butelek z wyprzedzeniem, aby być przygotowanym na sezon infekcji. Dla dzieci zrób wersję bezalkoholową – zamień wino na wodę.
Oto składniki na ziołową miksturę:
- 10 łyżek suszonej macierzanki,
- 2 łyżki suszonego rumianku,
- 5 łyżek suszonej babki lancetowatej,
- 500 ml naturalnego miodu,
- 2 laski cynamonu,
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
- 5 goździków,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- 1,5 litra białego wytrawnego wina.
Wszystkie zioła i przyprawy należy zalać winem, zagotować i podgrzewać przez ok. 20 minut. Odstawić do wystygnięcia na pół godziny. Całość przecedzić przez sitko i gazę, dodać miód, ocet i znów zagotować. Wino podgrzewać jeszcze przez kilka minut, a następnie przelać do czystych i wyparzonych butelek.
Ziołowe wino można pić solo albo dodawać do herbaty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.