Kardamon – jak smakuje i jak go jeść?

Kardamon to popularna przyprawa i roślina wywodząca się z południa Indii. Ma nie tylko intrygujący smak i zapach, ale i właściwości prozdrowotne. To naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę. Wspiera odchudzanie, pomaga na kłopoty z potencją. Jak go używać?

Kardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynoweKardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kardamon?

Kardamon to przyprawa o korzennym aromacie, którą pozyskuje się z nasion rośliny Elettaria cardamomum. Ta należy do rodziny imbirowatych. Występuje na Półwyspie Indyjskim, w Indonezji i Chinach. Rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Uprawy kardamonu zlokalizowane są również w Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej. Roślina zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości.

Znane są dwa rodzaje kardamonu. To kardamon zielony, znany jako kardamon prawdziwy, cechujący się silnym korzennym aromatem oraz kardamon czarny, który jest mniej aromatyczny. Ma też większe, ciemnobrązowe strąki. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski. Inne odmiany rośliny to kardamon majsurski, kardamon nepalski czy kardamon jawajski.

Zastosowanie kardamonu

Kardamon jest wykorzystywany w sztuce kulinarnej, medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym.

Zioła ułatwiające zasypianie

Pozyskiwany z niego olejek kardamonowy jest używany do aromaterapii (odpręża i pobudza). To także składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym, perfum i olejków do masażu.

Jak jeść kardamon?

Kardamon, nazywany królową przypraw, wykorzystuje się do celów kulinarnych. Jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich. Jak smakuje? W smaku jest piekący, słodkawy, obecne są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe. O jego charakterystycznym korzennym aromacie decydują nasiona zawierające dużą ilość olejków eterycznych. Do celów kulinarnych wykorzystuje się owoce kardamonu.

Przyprawę dodaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można nią przyprawiać ciasta i ciasteczka (pierniki, ciasteczka korzenne), jak i dania mięsne oraz rybne czy warzywne. Kardamon często wykorzystuje się jako aromat do likierów czy kawy.

Kardamon jest dostępny w formie mielonej, w postaci całych strąków (należy je samodzielnie zmielić; strąk jest jadalny) oraz wyłuskanych ziaren. Jest również składnikiem mieszanek przyprawowych, takich jak curry i garam masala.

Kawa z kardamonem – przepis

Przygotowanie kawy z kardamonem jest proste. Można użyć przyprawy zmielonej, ale i nasion kardamonu czy strąków (trzeba je wówczas zmielić na przykład z kawą w młynku).

Kawę z kardamonem można przygotować na dwa sposoby, w zależności od metody parzenia kawy. Jeśli używasz tygielka bądź domowej kawiarki, wymieszaj kawę z kardamonem przed jej zaparzeniem. Jeśli parzysz kawę inaczej, na przykład w ekspresie lub preferujesz kawę rozpuszczalną, kardamon dodaj tuż po przyrządzeniu napoju. Jego smak fantastycznie uzupełnia cynamon.

Właściwości kardamonu

Kardamon jest ceniony nie tylko z uwagi na smak i aromat, ale i walory prozdrowotne. Roślina zawiera witaminy (np. witaminy z grupy B) i minerały (wapnia, magnezu, fosfor, potas). Dzięki temu uznawany za remedium na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe: pomaga niwelować nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy. Wspiera także organizm w walce z przeziębieniem i grypą czy infekcją dróg oddechowych.

Ma to związek z tym, że kardamon:

  • działa rozgrzewająco,
  • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • łagodzi kaszel i katar, udrażnia zatkany nos.

Jak stosować kardamon?

Polecana jest zwłaszcza czarna herbata z dodatkiem kardamonu oraz inhalacje z olejkiem kardamonowym.

Roślina pozwala też zwalczyć nieświeży oddech. To zasługa zawartego w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne.

Kardamon to również naturalny środek na problemy z erekcją i potencją. Poprawia ukrwienie narządów płciowych. Uznaje się go za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków.

Ponieważ przyprawa zawiera wiele cennych substancji aktywnych, prowadzone są badania oceniające jej wpływ na stężenie glukozy i lipidów we krwi oraz na parametry zapalne.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się, ponieważ może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Jak działa? Przede wszystkim olejki eteryczne obecne w nasionach kardamonu pobudzają wydzielanie soków trawiennych. To usprawnia przemianę materii, reguluje procesy metaboliczne, a i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Działanie uboczne kardamonu

Kardamon spożywany w ilościach symbolicznych (jako przyprawa) nie wywołuje działań niepożądanych. Duże ilości kardamonu, z uwagi na brak danych, nie powinny być stosowane szczególnie przez kobiety ciężarne u karmiące piersią oraz dzieci.

Przeciwwskazanie do używania kardamonu stanowi także alergia na kardamon lub inne przyprawy korzenne oraz zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka.

Ze stosowaniem kardamonu w zbyt dużych ilościach wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, takich jak zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego (biegunka, zaparcia, nudności) czy zapalenie skóry i języka.

Ile kardamonu dziennie? Do aromatyzowania kawy, herbaty czy całej potrawy wystarczy maksymalnie łyżeczka mielonego kardamonu. Dla niektórych konsumentów ilość optymalną stanowi jedna szczypta.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć