8 produktów spożywczych, dzięki którym unikniesz żylaków

Masz siedzącą pracę, po całym dniu bolą cię nogi, zdarzają ci się nocne kurcze łydek i zauważyłaś u siebie pajączki? To pierwsze symptomy problemów z żyłami, które mogą skutkować pojawieniem się żylaków. Jeśli jednak odpowiednio wcześnie zaczniesz działać profilaktycznie, możesz ich uniknąć. Poza aktywnością fizyczną i masażami możesz zastosować dietę. Oto 8 najlepszych produktów, które pomogą zapobiegać tej chorobie.

1. Borówki

([Zdjęcie borówek croppedPath=)

Borówki uważane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Mogą również być przydatne w profilaktyce żylaków. Te smaczne owoce jagodowe zawierają duże ilości antyoksydantów oraz naturalnych barwników neutralizujących działanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki  i zakłócają produkcję kolagenu.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Poza tym składniki zawarte w borówkach odbudowują zniszczenia w naczyniach krwionośnych i wpływają na polepszenie kondycji układu krążenia. Dieta na żylaki powinna zawierać te owoce również dlatego, że są one źródłem witaminy E, która uelastycznia żyły i wzmacnia naczynia krwionośne.

2. Rukiew wodna

([Zdjęcie rukwi wodnej croppedPath=)

Modne warzywo było znane już w starożytności. Hipokrates, ojciec medycyny, nazwał nawet rukiew wodną „lekarstwem nad lekarstwami”, a swój szpital zbudował blisko strumienia, w którym uprawiał tę niezwykłą roślinę.

Współcześnie znajduje się ona na liście produktów polecanych osobom z problemami żylnymi. Dlaczego? Ponieważ dobrze wpływa na układ krążenia, reguluje ciśnienie i jest bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Jej intensywny, lekko pieprzowy smak dobrze komponuje się w sałatkach czy na kanapkach.

3. Awokado

([Zdjęcie kanapki z awokado croppedPath=)

Awokado to naturalny lek na żylaki, ponieważ jest bogate w substancje zapobiegające tworzeniu się zmian chorobowych w naczyniach krwionośnych. Zielony miąższ jest źródłem witamin C i E, czyli składników kluczowych dla dobrej kondycji układu krwionośnego. W owocach tych znajdują się również antyoksydanty chroniące serce, tętnice i żyły przed uszkodzeniami wywołanymi przez stres oksydacyjny.

4. Rozmaryn

([Zdjęcie rozmarynu croppedPath=)

Kolejnym naturalnym sposobem na żylaki są zioła. Z niektórych możesz przyrządzić lecznicze napary, ale część z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw. Jednym z nich jest pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego rozmaryn. W aromatycznych igłach znajduje się kwas rozmarynowy, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Zawiera również kwas ursulowy, który wzmacnia naczynia krwionośne.

Rozmaryn można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do mięs, sosów, gulaszy i ryb. Coraz częściej stosuje się go do drinków i lemoniad. Warto również szukać maści i kosmetyków zawierających ekstrakt z tego zioła. Masowanie nóg takim produktem wzmacnia żyły i minimalizuje ryzyko pojawienia się żylaków.

5. Imbir

([Zdjęcie imbiru croppedPath=)

Imbir to roślina, którą wykorzystuje się w medycynie od tysięcy lat. Okazuje się, że jego kłącze może być również sposobem na zapobieganie żylakom. Składniki w nim zawarte mają zdolność do rozpuszczania skrzepów w naczyniach krwionośnych, które z czasem mogą przerodzić się w zgrubienia, czyli żylaki. Poza tym imbir pozytywnie wpływa na krążenie krwi i ma właściwości przeciwzapalne, dlatego warto go włączyć do diety.

6. Buraki

([Zdjęcie soku z buraków croppedPath=)

Jak zapobiegać żylakom? Najlepiej jeść jak najwięcej produktów, które wzmacniają naczynia krwionośne i usprawniają cyrkulację krwi. Dobrym przykładem jest burak. Znajdująca się w jego korzeniu betanina (naturalny barwnik) skutecznie walczy ze szkodliwymi substancjami, które uszkadzają żyły.

7. Szparagi

([Zdjęcie zupy ze szparagów croppedPath=)

Dodaj do listy zakupów szparagi. Sezon na te zielone warzywa jest dość krótki (maj-czerwiec), ale warto skorzystać z ich leczniczych właściwości. Znajdujące się w nich substancje wzmacniają żyły i kapilary oraz zapobiegają ich pękaniu i krwawieniu.

Można jeść je solo, np. jako dodatek do obiadu. Klasyczne połączenie smaków to szparagi, szynka parmeńska i jajka w koszulce. Zielone warzywa świetnie sprawdzą się też w daniach z ryżem, makaronem oraz w zupach.

8. Gryka

([Zdjęcie kaszy gryczanej croppedPath=)

Gryka to jedno z najlepszych naturalnych źródeł rutyny – substancji bardzo ważnej dla dobrej kondycji żył i całego układu krążenia. Niektórzy badacze uważają, że pajączki oraz żylaki to wynik niedoboru tego związku w codziennej diecie.

Jak uzupełnić menu o takie produkty? Warto sięgnąć po płatki gryczane na śniadanie, wykorzystać mąkę gryczaną do wypieków, a na obiad częściej jeść kaszę.

Masz żylaki? Sprawdź, jakie leki na ten problem polecają użytkownicy forum.

 

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy