8 produktów spożywczych, dzięki którym unikniesz żylaków

Masz siedzącą pracę, po całym dniu bolą cię nogi, zdarzają ci się nocne kurcze łydek i zauważyłaś u siebie pajączki? To pierwsze symptomy problemów z żyłami, które mogą skutkować pojawieniem się żylaków. Jeśli jednak odpowiednio wcześnie zaczniesz działać profilaktycznie, możesz ich uniknąć. Poza aktywnością fizyczną i masażami możesz zastosować dietę. Oto 8 najlepszych produktów, które pomogą zapobiegać tej chorobie.

spis treści

1. Borówki

([Zdjęcie borówek croppedPath=)

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Borówki uważane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Mogą również być przydatne w profilaktyce żylaków. Te smaczne owoce jagodowe zawierają duże ilości antyoksydantów oraz naturalnych barwników neutralizujących działanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki  i zakłócają produkcję kolagenu.

Poza tym składniki zawarte w borówkach odbudowują zniszczenia w naczyniach krwionośnych i wpływają na polepszenie kondycji układu krążenia. Dieta na żylaki powinna zawierać te owoce również dlatego, że są one źródłem witaminy E, która uelastycznia żyły i wzmacnia naczynia krwionośne.

2. Rukiew wodna

([Zdjęcie rukwi wodnej croppedPath=)

Modne warzywo było znane już w starożytności. Hipokrates, ojciec medycyny, nazwał nawet rukiew wodną „lekarstwem nad lekarstwami”, a swój szpital zbudował blisko strumienia, w którym uprawiał tę niezwykłą roślinę.

Współcześnie znajduje się ona na liście produktów polecanych osobom z problemami żylnymi. Dlaczego? Ponieważ dobrze wpływa na układ krążenia, reguluje ciśnienie i jest bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Jej intensywny, lekko pieprzowy smak dobrze komponuje się w sałatkach czy na kanapkach.

3. Awokado

([Zdjęcie kanapki z awokado croppedPath=)

Awokado to naturalny lek na żylaki, ponieważ jest bogate w substancje zapobiegające tworzeniu się zmian chorobowych w naczyniach krwionośnych. Zielony miąższ jest źródłem witamin C i E, czyli składników kluczowych dla dobrej kondycji układu krwionośnego. W owocach tych znajdują się również antyoksydanty chroniące serce, tętnice i żyły przed uszkodzeniami wywołanymi przez stres oksydacyjny.

4. Rozmaryn

([Zdjęcie rozmarynu croppedPath=)

Kolejnym naturalnym sposobem na żylaki są zioła. Z niektórych możesz przyrządzić lecznicze napary, ale część z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw. Jednym z nich jest pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego rozmaryn. W aromatycznych igłach znajduje się kwas rozmarynowy, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Zawiera również kwas ursulowy, który wzmacnia naczynia krwionośne.

Rozmaryn można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do mięs, sosów, gulaszy i ryb. Coraz częściej stosuje się go do drinków i lemoniad. Warto również szukać maści i kosmetyków zawierających ekstrakt z tego zioła. Masowanie nóg takim produktem wzmacnia żyły i minimalizuje ryzyko pojawienia się żylaków.

5. Imbir

([Zdjęcie imbiru croppedPath=)

Imbir to roślina, którą wykorzystuje się w medycynie od tysięcy lat. Okazuje się, że jego kłącze może być również sposobem na zapobieganie żylakom. Składniki w nim zawarte mają zdolność do rozpuszczania skrzepów w naczyniach krwionośnych, które z czasem mogą przerodzić się w zgrubienia, czyli żylaki. Poza tym imbir pozytywnie wpływa na krążenie krwi i ma właściwości przeciwzapalne, dlatego warto go włączyć do diety.

6. Buraki

([Zdjęcie soku z buraków croppedPath=)

Jak zapobiegać żylakom? Najlepiej jeść jak najwięcej produktów, które wzmacniają naczynia krwionośne i usprawniają cyrkulację krwi. Dobrym przykładem jest burak. Znajdująca się w jego korzeniu betanina (naturalny barwnik) skutecznie walczy ze szkodliwymi substancjami, które uszkadzają żyły.

7. Szparagi

([Zdjęcie zupy ze szparagów croppedPath=)

Dodaj do listy zakupów szparagi. Sezon na te zielone warzywa jest dość krótki (maj-czerwiec), ale warto skorzystać z ich leczniczych właściwości. Znajdujące się w nich substancje wzmacniają żyły i kapilary oraz zapobiegają ich pękaniu i krwawieniu.

Można jeść je solo, np. jako dodatek do obiadu. Klasyczne połączenie smaków to szparagi, szynka parmeńska i jajka w koszulce. Zielone warzywa świetnie sprawdzą się też w daniach z ryżem, makaronem oraz w zupach.

8. Gryka

([Zdjęcie kaszy gryczanej croppedPath=)

Gryka to jedno z najlepszych naturalnych źródeł rutyny – substancji bardzo ważnej dla dobrej kondycji żył i całego układu krążenia. Niektórzy badacze uważają, że pajączki oraz żylaki to wynik niedoboru tego związku w codziennej diecie.

Jak uzupełnić menu o takie produkty? Warto sięgnąć po płatki gryczane na śniadanie, wykorzystać mąkę gryczaną do wypieków, a na obiad częściej jeść kaszę.

Masz żylaki? Sprawdź, jakie leki na ten problem polecają użytkownicy forum.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy