Trwa ładowanie...

Akacja dla zdrowia i urody. Poznaj jej cenne właściwości

Pięknie pachnie, wspaniale wygląda i ewidentnie kojarzy się z wakacjami. Ma jeszcze jedną zaletę. Służy naszemu zdrowiu i urodzie. O czy mowa? O akacji, a dokładniej robinii akacjowej. Właśnie zakwitła, więc najwyższa pora byście poznali jej wszechstronne zdolności!

Zobacz film: "Zobacz, co musisz dodać, aby twoje kwiaty pięknie kwitły"

1. Właściwości robinii akacjowej

Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, poprawia apetyt, ułatwia trawienie, działa moczopędnie. W medycynie ludowej Ameryki Północnej opisywano, że kwiaty akacji mają działanie przeczyszczające, tonizujące i wirusobójcze. Wykorzystywano je jako lekarstwo na spazmy i niestrawność.

Wierzono także, że jest afrodyzjakiem! W starożytnym Egipcie zalecano spożywanie mikstury z suszonych liści tarniny z dodatkiem kwiatów akacji i miodu. Ten eliksir stosowano, by wydłużyć stosunek i polepszyć odczuwanie przyjemności podczas seksu.

Akacja pozytywnie wpływa na zdrowie
Akacja pozytywnie wpływa na zdrowie

Twierdzono, że zapach akacji jest wyjątkowo erotyczny, łącząc w sobie nuty kwiatowe i orzechowe. Przypomina on nieco zapach jaśminu i dlatego w Polsce akacja nazywana jest potocznie "polskim jaśminem".

Akacja spalana jak kadzidło lub w formie olejku eterycznego pobudza zmysły i rozwija psychikę. Uspokaja i relaksuje. Odpędza koszmary senne, pomaga w nauce.

Współcześnie olejek akacjowy używany jest w perfumiarstwie, jednak nie tylko ze względu na zapach warto zerwać bukiet kwitnącej akacji i zanieść do domu. Oto kilka sposobów na zastosowanie tych wyjątkowych kwiatów.

2. NAPAR / HERBATKA

1 łyżkę kwiatów robinii (świeżych lub suszonych) zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 15 minut. Taką herbatkę możemy stosować jako napój, ale też np. jako tonik do twarzy.

Akacja bowiem ma działanie antybakteryjne, odświeżające, poprawia koloryt cery i wygładza zmarszczki.

3. KONFITURA AKACJOWA

Kwiaty robinii wkładamy do słoika lub słoika, skrapiamy cytryną, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. następnie ucieramy kwiaty, dodając cukier, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Gotowe!

4. KĄPIEL W AKACJI

Jeśli czujesz zmęczenie, jesteś zestresowana i potrzebujesz odrobiny wytchnienia, zafunduj sobie kąpiel z dodatkiem kwiatów akcji. Możesz dosypać płatków do kąpieli, ale jeśli chcesz, by robinia "oddała" tobie wszystkie swoje właściwości, zagotuj ją wcześniej w 2 litrach wody i odstaw do naciągnięcia.

Akacja dodana do kąpieli relaksuje organizm
Akacja dodana do kąpieli relaksuje organizm

Odcedzony wywar wlej do wanny. Taka kąpiel nie tylko wspaniale relaksuje, ale też pomaga na zmiany skórne i różnego rodzaju egzemy.

5. AKACJOWA MGIEŁKA

Za chwilę lato i uciążliwe upały. Może właśnie teraz jest dobry moment, by przygotować akacjowy tonik odświeżający? Wystarczy do wody mineralnej lub przegotowanej dodać odrobinę akacjowych płatków i kilka kropel octu jabłkowego.

Taki tonik możemy stosować kilka razy dziennie do odświeżania twarzy i ciała. Polubi go nie tylko nasza skóra, ale też włosy, a przy tym przepięknie pachnie!

6. AKACJA O PORANKU

Lubisz wypić wodę z cytryną o poranku? Może przez najbliższe kilka tygodni, gdy akacja kwitnie, zastąp ją wodą akacjową? Kwiaty akacji zalej wrzątkiem wieczorem i odstaw na noc. Wypij o poranku z dodatkiem kilku kropel cytryny.

7. AKACJA W KUCHNI

Kwiaty akacji to nie tylko wspaniały eliksir na zdrowie i urodę. Świetnie sprawdzi się także w naszej kuchni.

Można zrobić z niego konfiturę, jak wspomnieliśmy wyżej, ale też usmażyć kwiaty robinii w cieście naleśnikowym (podobnie jak smaży się kwiaty cukinii czy czarnego bzu). Można też dodać kwiaty akacji do placuszków drożdżowych.

Smakują podobnie jak racuszki z jabłkami. Świetnie sprawdzą się też jako ozdoby do deserów czy musli.

8. JAK ZBIERAMY KWIATY AKACJI?

Pamiętajmy, że tylko kwiaty są jadalne. Inne części robinii akacjowej są trujące i mogą powodować różnego rodzaju dolegliwości. By zebrać kwiaty, poczekajmy na słoneczny suchy dzień. Zrywajmy je ostrożnie, starając się nie naruszyć ich delikatnych płatków.

Po przyniesieniu do domu oderwijmy płatki i rozłóżmy na papierowym ręczniku lub ściereczce do wyschnięcia. Możemy jeść je od razu lub wysuszyć i wówczas przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.