Alergia a miesiąc urodzenia

Czy miesiąc urodzenia ma wpływ na skłonność do alergii? Okazuje się, że dzieci urodzone jesienią i zimą częściej cierpią na alergie pokarmowe, a wiosenne maluchy są bardziej narażone na uczulenie na pyłki roślin.

Alergia a miesiąc urodzeniaAlergia a miesiąc urodzenia
Źródło zdjęć: © Zdjęcie dziecka autorstwa quinn norto / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Sylwia Stachura

Jesień i zima sprzyjają alergiom pokarmowym

Z badań fińskich naukowców wynika, że dzieci, które przyszły na świat jesienią, są trzykrotnie bardziej narażone na alergie pokarmowe niż dzieci urodzone latem. Alergia na mleko i jaja jest najpowszechniejsza wśród maluchów świętujących urodziny w październiku i listopadzie. Najrzadziej na te przypadłości cierpią czerwcowe i lipcowe dzieci. Badacze przypuszczają, że odpowiedzialny za tę tendencję może być pyłek kwiatowy. Jego wysokie stężenie występuje w okresie, kiedy u płodu kształtuje się system immunologiczny. Pyłek może oddziaływać na odporność dziecka, co skutkuje alergiami pokarmowymi w pierwszych latach życia. Naukowcy nie są pewni, czy za wysoki odsetek jesiennych dzieci uczulonych na mleko i jaja winić wyłącznie pyłki. Skłonność do alergii może również wynikać z podatności noworodków na zimowe infekcje, których następstwem będzie upośledzona odporność. Z kolei amerykańscy lekarze tłumaczą tę tendencję niedoborami witaminy D u niemowląt. Jesień i zima nie sprzyjają naturalnej ekspozycji na słońce, co przekłada się na braki witaminy D. Jest ona potrzebna do prawidłowego rozwoju systemu immunologicznego u dzieci, co może wiązać się z ich predyspozycją do alergii. Kiedy organizm musi się zmierzyć z molekułami z pokarmów, decyduje, czy są przyjaciółmi, czy wrogami. Witamina D sprawia, że są postrzegane jako sprzymierzeńcy, a jej niedobory mogą powodować różne nietolerancje pokarmowe. Wpływ na alergie mają również przebyte choroby, uwarunkowania genetyczne, sposób odżywania matki i niemowlęcia oraz ekspozycja na zanieczyszczenia.

Wiosną uczulają pyłki

Kontakt z alergenami roślinnymi w pierwszych miesiącach życia może mieć wpływ na alergie w późniejszym wieku. Osoby, które przyszły na świat w miesiącach bezpośrednio poprzedzających sezon pylenia roślin, są dwa razy bardziej narażone na ujawnienie alergii na pyłek niż urodzeni zaraz po jego zakończeniu. W pierwszych miesiącach życia wiosenne dzieci są wystawione na działanie alergenów pyłków roślin. Penetrują one błonę śluzową układu oddechowego, co sprzyja rozwojowi alergii. Pyłek brzozy, który ma silne działanie uczulające, występuje w dużym stężeniu w powietrzu w okresie między lutym a kwietniem. Wśród dzieci urodzonych w tym czasie jest dużo więcej alergików niż wśród tych, które przyszły na świat w innej porze roku.

Czy planując ciążę, powinniśmy uwzględnić wyniki badań nad alergiami? Naukowcy i lekarze radzą, by nie popadać w przesadę. Odkrycia są interesujące, ale nie dają gwarancji, że dziecko ze stycznia nie będzie miało alergii pokarmowej, a jesienny maluch nie będzie uczulony na pyłki kwiatów. Należy przede wszystkim zadbać o zdrowie mamy i płodu poprzez zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały oraz regularne konsultacje z lekarzami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe