Alergia a miesiąc urodzenia

Czy miesiąc urodzenia ma wpływ na skłonność do alergii? Okazuje się, że dzieci urodzone jesienią i zimą częściej cierpią na alergie pokarmowe, a wiosenne maluchy są bardziej narażone na uczulenie na pyłki roślin.

Alergia a miesiąc urodzeniaAlergia a miesiąc urodzenia
Źródło zdjęć: © Zdjęcie dziecka autorstwa quinn norto / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Sylwia Stachura

Jesień i zima sprzyjają alergiom pokarmowym

Z badań fińskich naukowców wynika, że dzieci, które przyszły na świat jesienią, są trzykrotnie bardziej narażone na alergie pokarmowe niż dzieci urodzone latem. Alergia na mleko i jaja jest najpowszechniejsza wśród maluchów świętujących urodziny w październiku i listopadzie. Najrzadziej na te przypadłości cierpią czerwcowe i lipcowe dzieci. Badacze przypuszczają, że odpowiedzialny za tę tendencję może być pyłek kwiatowy. Jego wysokie stężenie występuje w okresie, kiedy u płodu kształtuje się system immunologiczny. Pyłek może oddziaływać na odporność dziecka, co skutkuje alergiami pokarmowymi w pierwszych latach życia. Naukowcy nie są pewni, czy za wysoki odsetek jesiennych dzieci uczulonych na mleko i jaja winić wyłącznie pyłki. Skłonność do alergii może również wynikać z podatności noworodków na zimowe infekcje, których następstwem będzie upośledzona odporność. Z kolei amerykańscy lekarze tłumaczą tę tendencję niedoborami witaminy D u niemowląt. Jesień i zima nie sprzyjają naturalnej ekspozycji na słońce, co przekłada się na braki witaminy D. Jest ona potrzebna do prawidłowego rozwoju systemu immunologicznego u dzieci, co może wiązać się z ich predyspozycją do alergii. Kiedy organizm musi się zmierzyć z molekułami z pokarmów, decyduje, czy są przyjaciółmi, czy wrogami. Witamina D sprawia, że są postrzegane jako sprzymierzeńcy, a jej niedobory mogą powodować różne nietolerancje pokarmowe. Wpływ na alergie mają również przebyte choroby, uwarunkowania genetyczne, sposób odżywania matki i niemowlęcia oraz ekspozycja na zanieczyszczenia.

Wiosną uczulają pyłki

Kontakt z alergenami roślinnymi w pierwszych miesiącach życia może mieć wpływ na alergie w późniejszym wieku. Osoby, które przyszły na świat w miesiącach bezpośrednio poprzedzających sezon pylenia roślin, są dwa razy bardziej narażone na ujawnienie alergii na pyłek niż urodzeni zaraz po jego zakończeniu. W pierwszych miesiącach życia wiosenne dzieci są wystawione na działanie alergenów pyłków roślin. Penetrują one błonę śluzową układu oddechowego, co sprzyja rozwojowi alergii. Pyłek brzozy, który ma silne działanie uczulające, występuje w dużym stężeniu w powietrzu w okresie między lutym a kwietniem. Wśród dzieci urodzonych w tym czasie jest dużo więcej alergików niż wśród tych, które przyszły na świat w innej porze roku.

Czy planując ciążę, powinniśmy uwzględnić wyniki badań nad alergiami? Naukowcy i lekarze radzą, by nie popadać w przesadę. Odkrycia są interesujące, ale nie dają gwarancji, że dziecko ze stycznia nie będzie miało alergii pokarmowej, a jesienny maluch nie będzie uczulony na pyłki kwiatów. Należy przede wszystkim zadbać o zdrowie mamy i płodu poprzez zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały oraz regularne konsultacje z lekarzami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"