Alergia a miesiąc urodzenia

Czy miesiąc urodzenia ma wpływ na skłonność do alergii? Okazuje się, że dzieci urodzone jesienią i zimą częściej cierpią na alergie pokarmowe, a wiosenne maluchy są bardziej narażone na uczulenie na pyłki roślin.

1. Jesień i zima sprzyjają alergiom pokarmowym

Z badań fińskich naukowców wynika, że dzieci, które przyszły na świat jesienią, są trzykrotnie bardziej narażone na alergie pokarmowe niż dzieci urodzone latem. Alergia na mleko i jaja jest najpowszechniejsza wśród maluchów świętujących urodziny w październiku i listopadzie. Najrzadziej na te przypadłości cierpią czerwcowe i lipcowe dzieci. Badacze przypuszczają, że odpowiedzialny za tę tendencję może być pyłek kwiatowy. Jego wysokie stężenie występuje w okresie, kiedy u płodu kształtuje się system immunologiczny. Pyłek może oddziaływać na odporność dziecka, co skutkuje alergiami pokarmowymi w pierwszych latach życia. Naukowcy nie są pewni, czy za wysoki odsetek jesiennych dzieci uczulonych na mleko i jaja winić wyłącznie pyłki. Skłonność do alergii może również wynikać z podatności noworodków na zimowe infekcje, których następstwem będzie upośledzona odporność. Z kolei amerykańscy lekarze tłumaczą tę tendencję niedoborami witaminy D u niemowląt. Jesień i zima nie sprzyjają naturalnej ekspozycji na słońce, co przekłada się na braki witaminy D. Jest ona potrzebna do prawidłowego rozwoju systemu immunologicznego u dzieci, co może wiązać się z ich predyspozycją do alergii. Kiedy organizm musi się zmierzyć z molekułami z pokarmów, decyduje, czy są przyjaciółmi, czy wrogami. Witamina D sprawia, że są postrzegane jako sprzymierzeńcy, a jej niedobory mogą powodować różne nietolerancje pokarmowe. Wpływ na alergie mają również przebyte choroby, uwarunkowania genetyczne, sposób odżywania matki i niemowlęcia oraz ekspozycja na zanieczyszczenia.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

2. Wiosną uczulają pyłki

Kontakt z alergenami roślinnymi w pierwszych miesiącach życia może mieć wpływ na alergie w późniejszym wieku. Osoby, które przyszły na świat w miesiącach bezpośrednio poprzedzających sezon pylenia roślin, są dwa razy bardziej narażone na ujawnienie alergii na pyłek niż urodzeni zaraz po jego zakończeniu. W pierwszych miesiącach życia wiosenne dzieci są wystawione na działanie alergenów pyłków roślin. Penetrują one błonę śluzową układu oddechowego, co sprzyja rozwojowi alergii. Pyłek brzozy, który ma silne działanie uczulające, występuje w dużym stężeniu w powietrzu w okresie między lutym a kwietniem. Wśród dzieci urodzonych w tym czasie jest dużo więcej alergików niż wśród tych, które przyszły na świat w innej porze roku.

Czy planując ciążę, powinniśmy uwzględnić wyniki badań nad alergiami? Naukowcy i lekarze radzą, by nie popadać w przesadę. Odkrycia są interesujące, ale nie dają gwarancji, że dziecko ze stycznia nie będzie miało alergii pokarmowej, a jesienny maluch nie będzie uczulony na pyłki kwiatów. Należy przede wszystkim zadbać o zdrowie mamy i płodu poprzez zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały oraz regularne konsultacje z lekarzami.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Alergeny

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!