Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś salicylany bardzo często wchodziły w skład past i maści odkażających skórę.

Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergiiKwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Źródło zdjęć: © 123RF

Charakterystyka kwasu salicylowego

Salicylany w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Kwas salicylowy wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie kwasu salicylowego wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp.

Poza tym, kwas salicylowy posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.

Kwas salicylowy może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy napadów duszności można podejrzewać uczulenie na kwas salicylowy.

Polacy wydają coraz więcej na leki

Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie salicylany. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

Jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem kwasu salicylowego?

Alergia na kwas salicylowy wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł kwasu salicylowego zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiewka, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Kwas salicylowy występuje również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej.

Małą zawartość kwasu salicylowego mają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

Jakie są objawy alergii na salicylany?

Salicylany występują w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że kwas acetylosalicylowy zaostrza objawy astmy.

Najczęstsze objawy alergii na leki niesteroidowe to:

  • zmiany skórne;
  • alergiczny katar;
  • obrzęk naczynioruchowy;
  • wstrząs anafilaktyczny.

Zobacz także:

Alergię na leki zawierające kwas salicylowy rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na kwas salicylowy, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Źródła

  1. Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  2. Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  3. Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D