Salicylany - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś salicylany bardzo często wchodziły w skład past i maści odkażających skórę.

Salicylany - charakterystyka

Salicylany w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Kwas salicylowy wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie salicylanów wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp. Poza tym, posiada on właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.

Polecane wideo:

Salicylany może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy duszności można podejrzewać uczulenie na salicylany. Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie salicylany. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

Salicylany - naturalne źródła kwasu salicylowego

Alergia na salicylany wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł salicylanów zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Salicylany występują również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej. Małą zawartość salicylanów zawierają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

Salicylany - objawy alergii

Salicylany występują w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych, znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że aspiryna (kwas acetylosalicylowy) zaostrza objawy astmy.

Do najczęstszych objawów alergii na leki niesteroidowe należą:

Alergię na leki, zawierające salicylany, rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na salicylany, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Joanna Krocz, 8 miesięcy temu

Bibliografia

  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Alergia na leki

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia na leki
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia na leki
Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

przez człowieka. Do tej grupy zalicza się m.in. auksyny, gibereliny, cytokininy, etylen, kwas abscysynowy i salicylowy, jasmonidy, brasinosteroidy (...) roślinnych był kwas salicylowy,...

Grzybica stóp - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Choroby stóp (prezentacja edukacyjna)

Choroby stóp (prezentacja edukacyjna)

. Częstym źródłem zakażenia są publiczne baseny i prysznice. Schorzenie to leczy się za pomocą kwasu salicylowego, zamrażania, wypalania czy lasera. Grzybica (...) ta pojawić się może nie tylko w stopie, lecz także...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

. Alergia na ryż i baraninę występuje rzadko, ale jest możliwa. Wszystkie produkty zawierające proteiny mogą powodować objawy alergii. Czy szczepionki (...) Alergia czy nietolerancja?...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

, który potrzebny jest do wytwarzania czerwonych krwinek. Źródła kwasu foliowego to soczewica, suszona fasola, groszek, ananas i orzechy ziemne. Pamiętaj (...) także: Hemoglobina norma - podział względem płci i wieku,...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

orzechami? Niestety, orzechy ziemne są bardzo powszechnym alergenem. Objawy alergii to m.in. wstrząs anafilaktyczny, czyli ostra reakcja alergiczna (...) , ale produkty sojowe już tak. Leki przeciwhistaminowe złagodzą...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęściej występujące alergie pokarmowe Świąd, wysypka, drapanie w gardle i łzawienie oczu, mogą to być objawy alergii pokarmowej (...) - reakcję alergiczną może wywołać już sam jej zapach czy dotknięcie, dotyczy...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

- przeciwutleniaczy i podstawowego dietetycznego źródła witaminy A. Zawarte w jarmużu składniki pozwalają złagodzić objawy alergii. Kapusta Kapusta posiada (...) jednak w radzeniu sobie z objawami alergii...

Interakcje międzylekowe

Leki, których nie wolno łączyć

Leki, których nie wolno łączyć

i nasila objawy ich niewydolności, może również prowadzić do alergii krzyżowej, czyli uczulenia na oba specyfiki. Trzymaj się dziennej dawki Zasadą (...) , w których substancją aktywną jest: paracetamol (np. Apap), ibuprofen...

Składniki odżywcze

Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków

Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków

i Bifidobacterium. Rozmaite publikacje naukowe sugerują, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Mogą one również zredukować objawy towarzyszące (...) układ pokarmowy za sprawą obecnych w jej składzie...