Alergia na salicylany

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś kwas salicylowy bardzo często wchodził on w skład past i maści odkażających skórę.

1. Co to jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie kwasu salicylowego wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp. Poza tym, posiada on właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.



Kwas salicylowy może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy duszności można podejrzewać uczulenie na salicylany. Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie kwas salicylowy. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

2. Naturalne źródła kwasu salicylowego

Alergia na kwas salicylowy wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł salicylanów zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Salicylany występują również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej. Małą zawartość salicylanów zawierają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

3. Objawy alergii na salicylany

Kwas salicylowy występuje w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych, znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że aspiryna (kwas acetylosalicylowy) zaostrza objawy astmy.

Do najczęstszych objawów alergii na leki niesteroidowe należą:

Alergię na leki, zawierające salicylany, rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na salicylany, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Joanna Krocz,

Polecane wideo:

Bibliografia

  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Alergia na leki

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia na leki
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia na leki
Alergia na leki

Alergia na kwas acetylosalicylowy

Kwas acetylosalicylowy jest związkiem chemicznym obecnym w wielu lekach dostępnych bez recepty, jak również jednym ze składników leków złożonych, a także związkiem chemicznym zawartym w pożywieniu. Spis treści Objawy alergii na kwas...

Alergologia i pulmonologia

Alergia

Alergia we współczesnym świecie uznawana jest za najczęściej występujące schorzenie. Większa część chorób alergicznych ma charakter przewlekły i wymaga systematycznego leczenia. Alergię wywołuje nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na określone...

Alergia

Alergia wziewna

Reakcje alergiczne są wywoływane przez alergeny. Najcięższą postacią reakcji alergicznej jest wstrząs anafilaktyczny, do którego dochodzi zwykle po kontakcie z alergenami pokarmowymi, lekami lub po użądleniu przez owady. Objawy alergii mogą pojawić się...

Życie z alergią

Alergia u niemowląt

Alergia niemowlaka martwi każdą mamę. Po narodzinach dziecka każda kobieta pragnie wrócić do nawyków żywieniowych sprzed ciąży. Jeżeli karmisz piersią, musisz wiedzieć, że są pokar

Alergie skórne

Alergia na wodę

Uczulenie na wodę może wydawać się mało prawdopodobne, ale jednak tego typu zaburzenie istnieje. Jest to alergia skórna wywołana kontaktem z wodą lub z substancjami, które są w nie

Alergia

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa wynika z niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Choć może to wydać się paradoksalne, alergie znacznie częściej występują w środowiskach, w których skrupulatnie dba się o higienę. Mimo ciągłego ulepszania leków...

Alergie skórne

Alergia na lateks

Alergia na lateks

Lateks jest popularnym składnikiem wykorzystywanym w przemyśle gumowym. Wykorzystuje się go do produkcji przedmiotów codziennego użytku: klejów, smoczków dla dzieci, rękawic, niekt

Alergia pokarmowa

Alergia na miód

Alergia na miód rzadko występuje u osób, które nie wykazują alergii na produkty spożywcze, leki, kosmetyki czy detergenty. Bardzo często pojawia się natomiast u chorych uczulonych

Alergia pokarmowa

Alergia na gluten

Alergia na gluten

Jeżeli obawiamy się alergii na gluten, naszą uwagę powinien przykuć problem apetytu, nadmierna szczupłość i dolegliwości związane z niestrawnością. Ponadto jej zwiastunem są zaburz

Alergie środowiskowe

Alergia na pleśń

Alergia na pleśń rozwinęła się w ciągu ostatnich trzydziestu lat: częstsze prysznice i kąpiele, gotowanie na parze, niedostateczne wietrzenie. Wszystkie te czynniki przyczyniają si