Salicylany - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś salicylany bardzo często wchodziły w skład past i maści odkażających skórę.

Polecane wideo:

1. Salicylany - charakterystyka

Salicylany w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Kwas salicylowy wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie salicylanów wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp. Poza tym, posiada on właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.

Salicylany może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy duszności można podejrzewać uczulenie na salicylany. Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie salicylany. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

2. Salicylany - naturalne źródła kwasu salicylowego

Alergia na salicylany wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł salicylanów zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Salicylany występują również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej. Małą zawartość salicylanów zawierają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

3. Salicylany - objawy alergii

Salicylany występują w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych, znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że aspiryna (kwas acetylosalicylowy) zaostrza objawy astmy.

Do najczęstszych objawów alergii na leki niesteroidowe należą:

Alergię na leki, zawierające salicylany, rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na salicylany, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Joanna Krocz, 2 miesiące temu

Bibliografia

  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Alergia na leki

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia na leki
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia na leki
Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

przez człowieka. Do tej grupy zalicza się m.in. auksyny, gibereliny, cytokininy, etylen, kwas abscysynowy i salicylowy, jasmonidy, brasinosteroidy (...) roślinnych był kwas salicylowy,...

Grzybica stóp - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Choroby stóp (prezentacja edukacyjna)

Choroby stóp (prezentacja edukacyjna)

. Częstym źródłem zakażenia są publiczne baseny i prysznice. Schorzenie to leczy się za pomocą kwasu salicylowego, zamrażania, wypalania czy lasera. Grzybica (...) ta pojawić się może nie tylko w stopie, lecz także...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęściej występujące alergie pokarmowe Świąd, wysypka, drapanie w gardle i łzawienie oczu, mogą to być objawy alergii pokarmowej (...) - reakcję alergiczną może wywołać już sam jej zapach czy dotknięcie, dotyczy...

Chirurgia plastyczna

Ryzyko nieudanych operacji plastycznych

acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna). Powodem tego jest fakt, iż działanie kwasu salicylowego polega na hamowaniu agregacji płytek, czego konsekwencją (...) Są takie grupy leków, których zażywanie przed zabiegiem...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

. Alergia na ryż i baraninę występuje rzadko, ale jest możliwa. Wszystkie produkty zawierające proteiny mogą powodować objawy alergii. Czy szczepionki (...) Alergia czy nietolerancja?...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

- przeciwutleniaczy i podstawowego dietetycznego źródła witaminy A. Zawarte w jarmużu składniki pozwalają złagodzić objawy alergii. Kapusta Kapusta posiada (...) jednak w radzeniu sobie z objawami alergii...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

orzechami? Niestety, orzechy ziemne są bardzo powszechnym alergenem. Objawy alergii to m.in. wstrząs anafilaktyczny, czyli ostra reakcja alergiczna (...) , ale produkty sojowe już tak. Leki przeciwhistaminowe złagodzą...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

i soczewica to nie tylko dobre źródła żelaza i kwasu foliowego, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek przenoszących hemoglobinę. Suszone owoce (...) jest do wytwarzania czerwonych krwinek. Źródła...