Alergia na salicylany

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś kwas salicylowy bardzo często wchodził on w skład past i maści odkażających skórę.

Polecane wideo:

1. Co to jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie kwasu salicylowego wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp. Poza tym, posiada on właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.



Kwas salicylowy może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy duszności można podejrzewać uczulenie na salicylany. Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie kwas salicylowy. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

Czytaj także:

2. Naturalne źródła kwasu salicylowego

Alergia na kwas salicylowy wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł salicylanów zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Salicylany występują również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej. Małą zawartość salicylanów zawierają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

3. Objawy alergii na salicylany

Kwas salicylowy występuje w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych, znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że aspiryna (kwas acetylosalicylowy) zaostrza objawy astmy.

Do najczęstszych objawów alergii na leki niesteroidowe należą:

Alergię na leki, zawierające salicylany, rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na salicylany, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Joanna Krocz, ponad rok temu

Bibliografia

  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Alergia na leki

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia na leki
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia na leki
Alergia na leki

Alergia na kwas acetylosalicylowy

także związkiem chemicznym zawartym w pożywieniu. Spis treści Objawy alergii na kwas acetylosalicylowy (...) w trzeciej lub czwartej dekadzie życia. Objawy alergii pojawiające...

Diety dla alergików

Alergia na mleko u dziecka

Alergia na mleko u dziecka

Jedną z najczęściej spotykanych i najpowszechniejszych alergii jest alergia na mleko krowie. Pojawia się ona najczęściej u małych dzieci karmionych

Leki i suplementy

Latopic na AZS

Latopic na AZS

Preparat Latopic łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry oraz alergii pokarmowej.

Alergia

Jak sobie radzić z alergią?

Jak sobie radzić z alergią?

Alergia na pyłki drzew to problem wielu z nas. Osoby uczulone na pyłki powinny ograniczyć w miarę możliwości wychodzenie na zewnątrz w gorące

Dermokosmetyki

Kosmetyki a alergia

Kosmetyki a alergia

Reakcja alergiczna najczęściej pojawia się na twarzy, która pod wpływem kosmetyku staje się sucha i podrażniona. Dodatkowo skóra swędzi i piecze.

Leczenie alergii

Probiotyk Latopic

Probiotyk Latopic

Preparat Latopic to probiotyk zalecany osobom z alergią pokarmową i atopowym zapaleniem skóry.

Diagnostyka alergii

Testy alergiczne - zdjęcie

Testy alergiczne - zdjęcie

Skórne testy alergiczne pomagają w diagnozowaniu uciążliwych alergii. W zależności od rodzaju przeprowadzanych testów można określić alergię na kurz, sierść, pyłki, pokarmy, a nawet alergię na metale.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby