Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Atakują we wrześniu. Rakotwórcze toksyny niszczą nerki i wątrobę

 Karolina Rozmus
31.08.2023 12:09
Nie tylko alergicy muszą mieć się na baczności. Rakotwórcze toksyny niszczą nerki i wątrobę
Nie tylko alergicy muszą mieć się na baczności. Rakotwórcze toksyny niszczą nerki i wątrobę (Getty Images)

Udział pyłków traw czy alergizujących roślin jak pokrzywa lub babka powoli się zmniejsza. Niestety, we wrześniu wysoki poziom zarodników zaobserwują osoby z alergią wziewną na pleśnie. Zagrażają nie tylko alergikom.

spis treści

1. Pleśnie będą jesienią dokuczać alergikom

Wysokie stężenie przedstawicieli rodziny grzybów pleśniowych Cladosporium i Alternaria będzie się utrzymywać przez cały wrzesień, nieco zmniejszając swój udział w drugiej połowie miesiąca.

Uczuleni na pleśnie mogą skarżyć się na nasilone łzawienie, wodnisty katar i kichanie czy duszności. W niektórych przypadkach może dojść nawet do grzybiczego zapalenia zatok, a u osób szczególnie wrażliwych – do reakcji skórnych.

Grzyby pleśniowe mogą wytwarzać groźne dla zdrowia metabolity, mykotoksyny
Grzyby pleśniowe mogą wytwarzać groźne dla zdrowia metabolity, mykotoksyny (Pixabay)
Zobacz film: "Ziarna zbóż, suszone owoce i orzechy mogą powodować raka wątroby"

Zarodniki grzybów pleśniowych występują zarówno w środowisku naturalnym, jak i w naszych domach. Idealnym miejscem do ich rozwoju jest kuchnia oraz łazienka. Pleśnie lubią słabo wentylowane, ciepłe miejsca, w których panuje duża wilgotność. Dlatego ograniczenie ich rozwoju i wpływu na organizm możliwe jest pod warunkiem dbania o czystość pomieszczeń, a także regularnego wietrzenia.

Cladosporium i Alternaria rozwijają się także w wilgotnej glebie, a pożywką dla nich są rozkładające się liście, uwaga więc na rośliny doniczkowe i ogrodowe. Dla alergików może się to skończyć nasileniem objawów, podobnie jak spacer po lesie późną jesienią w deszczowe dni.

2. Spleśniałe? Nie próbuj odkrawać!

Cladosporium rozwija się przy zlewach i umywalkach, między kafelkami, ale także świetną pożywką są dla niego warzywa i owoce czy resztki jedzenia pozostawione poza lodówką.

Jeszcze groźniejsze są niektóre gatunki pleśni Aspergillus, które rozwijają się zwłaszcza na ziarnach zbóż czy orzechach. Wytwarzają rodzaj toksycznych metabolitów, czyli mykotoksyn. Należą do nich aflatoksyny, które zostały zakwalifikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (ang. International Agency for Research on Cancer, IARC) do silnych substancji rakotwórczych.

Mogą przyczyniać się do rozwoju raka przełyku, żołądka, pierwotnego raka wątroby, nowotworów płaskonabłonkowych głowy i szyi, tkanek miękkich oraz ostrych i przewlekłych białaczek.

"Zastanawiasz się co zrobić, kiedy na produkcie spożywczym pojawi się plamka pleśni? Czy wystarczy ją odkroić? Reszta produktu, choć tego nie widać, również jest zaatakowana przez pleśń. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą uszkodzić nerki, wątrobę, mają działanie rakotwórcze. Spleśniałe produkty należy wyrzucać w całości” – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Na ziarnach niekiedy może rozwijać się także sporysz, pasożytniczy grzyb buławinki czerwonej (Claviceps purpurea) z rodziny Clavicipitaceae. Alkaloidy sporyszu mogą prowadzić do groźnego w skutkach zatrucia, który zbierał żniwo zwłaszcza w średniowieczu. Ergotyzm, inaczej ogień św. Antoniego u chorych wywoływał silny palący ból, gorączkę, a nawet niedokrwienie prowadzące do martwicy tkanek kończyn czy halucynacje.

Z kolei zanieczyszczenie ryżu pleśnią Penicillium citreoviride może prowadzić do tzw. choroby żółtego ryżu. Obecność mykotoksyny w niektórych częściach świata jest silnie skorelowana z epidemią chorób wątroby.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze