Trwa ładowanie...

Babka jajowata – właściwości, przeciwwskazania, jak stosować nasiona i łuski

 Katarzyna Kurek
31.01.2024 16:14
Babka jajowata to cenny surowiec z dużą zawartością błonnika
Babka jajowata to cenny surowiec z dużą zawartością błonnika (Adobe Stock)

Babka jajowata to roślina, która od pokoleń wykorzystywana jest w celach leczniczych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim jej suszone nasiona i łuski, które posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych i walorów odżywczych. Na co pomaga babka jajowata? Jak najlepiej stosować roślinę?

spis treści

1. Co to jest babka jajowata?

Babka jajowata (Plantago ovata) to roślina, która zaliczana jest do rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Pochodzi z Azji Zachodniej, rośnie m.in. na Wyspach Kanaryjskich i w południowej Hiszpanii. Rozległe plantacje rośliny znaleźć można także w Pakistanie i Indiach. Plantago ovata rośnie dziko także w Polsce, jednak w odróżnieniu od babki zwyczajnej czy babki lancetowatej, jest zdecydowanie rzadziej spotykana. Znaleźć ją można przede wszystkim na podmokłych i nasłonecznionych terenach.

Babka jajowata posiada podłużne, owłosione listki, które są spiczasto zakończone. Z rozety wyrastają zielono-żółte długie kwiatostany w kształcie kłosa. Owocem jest jajowata torebka. W owocach babki obecne są ziarna, które zbiera się po zakwitnięciu.

2. Babka jajowata – właściwości i wskazania do stosowania

Zobacz film: "Medycyna naturalna w leczeniu raka piersi"

Surowcem leczniczym są nasiona i łupiny babki jajowatej, w których znaleźć można dużą zawartość błonnika oraz związki śluzowe. W składzie surowca wymienia się także m.in. skrobię, antyoksydanty, białka, triterpeny, aukubinę, czy fitosterole.

Babka jajowata wykazuje przede wszystkim właściwości osłonowe, przeciwzapalne i usprawniające perystaltykę jelit. Działa jak prebiotyk, zwiększając wzrost pożytecznych bakterii w jelitach.

Wykazuje też właściwości odtruwające, lekko przeczyszczające, a jednocześnie przeciwbiegunkowe.

Na co babka jajowata?

Roślina pomaga utrzymać prawidłowy rytm wypróżnień, przez co świetnie sprawdza się w leczeniu zaparć nawykowych. Polecana jest także osobom z niedoborem błonnika. Z uwagi na to, że babka jajowata przyspiesza przemianę materii, jest także wsparciem podczas oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn, czy w czasie diety.

Pomaga też w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Zalecana jest u osób z zespołem jelita drażliwego (wydłuża okres bezobjawowy) oraz z uchyłkowatością jelita. Może być również pomocna w utrzymaniu remisji u chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Roślina wpływa również łagodnie na obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi. Babka jajowata hamuje wchłanianie glukozy po spożyciu posiłku.

Ponadto zewnętrzne stosowanie babki jajowatej pomaga także przy problemach dermatologicznych.

3. Jak stosować babkę jajowatą?

W przypadku stosowania wewnętrznego należy zawsze postępować zgodnie ze wskazaniami umieszczonymi na opakowaniu produktu z babką jajowatą.

Najczęściej sugeruje się stosować surowiec 2-3 razy dziennie, wymieszany z posiłkami lub napojami, np. wodą, czy jogurtem. Jest on też dobrym dodatkiem do zup i sosów, gdyż zagęszcza je. Z babki jajowatej można przygotować także napar.

Istotne jest, by w czasie stosowania babki jajowatej przyjmować duże ilości płynów oraz nie przekraczać zalecanych dawek. W przeciwnym razie mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, uczucie wzdęcia czy pełności w brzuchu.

4. Babka jajowata – przeciwwskazania

Babka jajowata uważana jest za stosunkowo bezpieczny produkt. Jednak nie każdy może korzystać z jej właściwości. Nie jest ona wskazana przede wszystkim u osób, u których występują:

  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • zwężenie przełyku, problemy z przełykaniem,
  • alergia na babkę jajowatą,
  • niedrożność jelit,
  • nadwrażliwość na błonnik,
  • przewlekłe, niezdiagnozowane bóle brzucha.

Babka jajowata może zaburzać wchłanianie niektórych leków lub opóźniać czas ich wchłaniania. Dlatego też bardzo ważne jest, by nie stosować jej równolegle z produktami leczniczymi bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

5. Gdzie kupić babkę jajowatą?

Babka jajowata sprzedawana jest w postaci zmielonych łusek, zmielonych ziaren, całych nasion, czy kapsułek. Produkty tego typu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich oraz w niektórych aptekach.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze