Badali ludzi przez 9 lat. Naukowcy mówią, co chroni przed demencją
Jak wskazuje raport Światowej Organizacji Zdrowia: choroby neurodegeneracyjne, stanowią jedno z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych. Według WHO w 2021 r. na demencję na całym świecie cierpiało 57 mln ludzi, a liczba ta ma wzrosnąć do 78 milionów w 2030 r. Choć czynniki genetyczne mają tu pewne znaczenie, styl życia – zwłaszcza sposób odżywiania – również odgrywa znaczącą rolę w rozwoju tej choroby. Najnowsze badania pokazują, że odpowiednia dieta może być skutecznym narzędziem w profilaktyce demencji.
W tym artykule:
Demencja - czym jest?
Zgodnie z informacjami Ministerstwa Zdrowia, demencja to znacznie więcej niż tylko problemy z pamięcią. Objawia się również narastającymi trudnościami:
- w koncentracji,
- mówieniu,
Nadwaga i alkohol. Lekarz punktuje Polaków
- myśleniu,
- orientowaniu się w czasie i przestrzeni.
Schorzenie to wpływa nie tylko na funkcje poznawcze, ale także na sposób postrzegania rzeczywistości, zachowanie oraz codzienne przeżycia chorego.
Flawonoidy - naturalna tarcza dla mózgu
Naukowcy z Belfastu przyjrzeli się grupie ponad 120 tysięcy osób w wieku od 40 do 70 lat, analizując ich nawyki żywieniowe w kontekście rozwoju demencji. Szczególną uwagę zwrócono na flawonoidy – naturalne związki roślinne o właściwościach bioaktywnych, które odpowiadają m.in. za barwę roślin. Są obecne w wielu orzechach, warzywach i owocach. Jak się okazuje, mogą też wspierać ludzki mózg.
Które produkty warto jeść regularnie?
Wyniki badania wskazują, że osoby regularnie spożywające produkty bogate we flawonoidy rzadziej zapadały na demencję. Najlepsze efekty odnotowano u osób, które często sięgały po takie produkty jak:
- jagody,
- jabłka,
- winogrona
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- paprykę,
- cebulę,
- ciemną czekoladę,
- zieloną i czarną herbatę.
Uczestnicy badania, którzy spożywali najwięcej tych produktów, byli także bardziej aktywni fizycznie i mieli niższy wskaźnik BMI, co również mogło mieć pozytywny wpływ na mózg.
Drobne zmiany, duże korzyści
Badanie prowadzone przez ponad 9 lat pokazało, że niewielkie zmiany w diecie mogą przynieść długofalowe korzyści. Włączenie do codziennego menu kilku porcji owoców, filiżanki herbaty czy kostki gorzkiej czekolady to prosty sposób na wspieranie pracy mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych.
Źródła
- Fuldaer Zeitung
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.