Badali ludzi przez 9 lat. Naukowcy mówią, co chroni przed demencją

Jak wskazuje raport Światowej Organizacji Zdrowia: choroby neurodegeneracyjne, stanowią jedno z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych. Według WHO w 2021 r. na demencję na całym świecie cierpiało 57 mln ludzi, a liczba ta ma wzrosnąć do 78 milionów w 2030 r. Choć czynniki genetyczne mają tu pewne znaczenie, styl życia – zwłaszcza sposób odżywiania – również odgrywa znaczącą rolę w rozwoju tej choroby. Najnowsze badania pokazują, że odpowiednia dieta może być skutecznym narzędziem w profilaktyce demencji.

Chronią mózg przed demencją. Dodaj je do dietyChronią mózg przed demencją. Dodaj je do diety
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Demencja - czym jest?

Zgodnie z informacjami Ministerstwa Zdrowia, demencja to znacznie więcej niż tylko problemy z pamięcią. Objawia się również narastającymi trudnościami:

  • w koncentracji,
  • mówieniu,

Nadwaga i alkohol. Lekarz punktuje Polaków

  • myśleniu,
  • orientowaniu się w czasie i przestrzeni.

Schorzenie to wpływa nie tylko na funkcje poznawcze, ale także na sposób postrzegania rzeczywistości, zachowanie oraz codzienne przeżycia chorego.

Flawonoidy - naturalna tarcza dla mózgu

Naukowcy z Belfastu przyjrzeli się grupie ponad 120 tysięcy osób w wieku od 40 do 70 lat, analizując ich nawyki żywieniowe w kontekście rozwoju demencji. Szczególną uwagę zwrócono na flawonoidy – naturalne związki roślinne o właściwościach bioaktywnych, które odpowiadają m.in. za barwę roślin. Są obecne w wielu orzechach, warzywach i owocach. Jak się okazuje, mogą też wspierać ludzki mózg.

Które produkty warto jeść regularnie?

Wyniki badania wskazują, że osoby regularnie spożywające produkty bogate we flawonoidy rzadziej zapadały na demencję. Najlepsze efekty odnotowano u osób, które często sięgały po takie produkty jak:

  • jagody,
  • jabłka,
  • winogrona
  • pomarańcze,
  • grejpfruty,
  • paprykę,
  • cebulę,
  • ciemną czekoladę,
  • zieloną i czarną herbatę.

Uczestnicy badania, którzy spożywali najwięcej tych produktów, byli także bardziej aktywni fizycznie i mieli niższy wskaźnik BMI, co również mogło mieć pozytywny wpływ na mózg.

Drobne zmiany, duże korzyści

Badanie prowadzone przez ponad 9 lat pokazało, że niewielkie zmiany w diecie mogą przynieść długofalowe korzyści. Włączenie do codziennego menu kilku porcji owoców, filiżanki herbaty czy kostki gorzkiej czekolady to prosty sposób na wspieranie pracy mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych.

Źródła

  1. Fuldaer Zeitung

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu