Białko i wapń – kluczowe składniki nie tylko dla sportowców
Jogurt naturalny, choć często niedoceniany, stanowi cenne źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako produkt mleczny jest źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera wzrost i utrzymanie masy mięśniowej, co jest szczególnie ważne dla sportowców. Zawiera też cenny dla kości wapń. Dlaczego jeszcze powinniśmy spojrzeć na ten produkt przychylniejszym okiem?
Jogurt: naturalne wsparcie dla budowy i regeneracji mięśni
Jogurt to łatwo dostępny fermentowany produkt mleczny. Jego powszechność sprawiła, że sięgamy po niego regularnie, ale bez większej refleksji. Mało kto wie, że kiedy zaczęto produkować ówczesne jogurty na przemysłową skalę, można je było kupić wyłącznie w aptekach (miały pomóc dzieciom w prawidłowej pracy jelit). Przez lata udoskonalano ich smak, przez co jogurty zyskały sobie sympatię dietetyków, lekarzy i sportowców. Dlaczego?
Osoby aktywne fizycznie stosują dietę opierającą się na dużej ilości produktów bogatych w białko. Nie bez przyczyny, jest to bowiem podstawowy składnik odżywczy niezbędny do budowy tkanek, w tym masy mięśniowej. Odpowiada również za właściwy przebieg procesów metabolicznych i za transport różnych substancji w organizmie [1]. Odgrywa istotną rolę we wspomaganiu adaptacji mięśni do wysiłku fizycznego. Pomaga ograniczyć niekorzystne procesy kataboliczne w tkance mięśniowej oraz wspiera prawidłową syntezę hormonów i enzymów niezbędnych dla optymalnego funkcjonowania organizmu [2].
Cennym źródłem wartościowego białka może też być właśnie jogurt. Białko to charakteryzuje się dobrą przyswajalnością przez organizm. Zawiera, w odpowiednich proporcjach, wszystkie najważniejsze dla naszego organizmu aminokwasy, a ich zawartość jest wyższa niż w białku wzorcowym [3].
Jogurty mogą też być źródłem wapnia, niezbędnego nie tylko dla zdrowych kości. Pierwiastek ten odgrywa również ważną rolę w przewodnictwie impulsów nerwowych. Wpływa bezpośrednio na funkcjonowanie układu nerwowego, w tym na skurcze mięśni oraz na przekazywanie sygnałów między komórkami. [4].
Jest to dość kapryśny pierwiastek, na którego przyswajalność ma wpływ wiele czynników. W przypadku jogurtów jednak charakteryzuje się bardzo dużą biodostępnością, która wynika przede wszystkim z korzystnego stosunku jego zawartości do zawartości fosforu oraz obecności witaminy D, białka i laktozy [4]. Wapń w mlecznych napojach fermentowanych jest przyswajany w nawet 45 proc. (dla porównania: przyswajalność wapnia z produktów roślinnych zazwyczaj nie przekracza 10 proc.) [5, 6]
Jogurt dla równowagi jelitowej
Jogurt naturalny to jedno z najbardziej dostępnych źródeł żywych kultur bakterii. Zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus [3]. W odpowiednich ilościach żywe kultury w jogurcie lub mleku fermentowanym poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z trawieniem laktozy.
Liczy się jakość!
Wybierając jogurt, warto kierować się jego jakością. Przed zakupem spójrz na jego skład, który powinien ograniczać się do mleka (np. pasteryzowanego) i żywych kultur bakterii. Unikaj jogurtów z dodatkiem cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, mleka w proszku, a także zagęszczaczy i skrobi.
Zwróć uwagę na jogurt naturalny Danone, który na rynku jest nieprzerwanie od 1919 r. Marka od lat kieruje się wizją One Planet. One Health i zwraca uwagę na sposób produkcji żywności.
Danone buduje silne i wieloletnie relacje z rolnikami. Razem tworzą innowacyjne modele rolnictwa, które mogą sprostać wyzwaniom współczesnego rolnictwa – od ekonomicznych i klimatycznych po kwestie wodne i bioróżnorodności.
Od początków istnienia Danone w Polsce firma współpracuje z polskimi producentami mleka. To ludzie, którzy nie są obojętni na zachodzące wokół zmiany klimatyczne, przyczyniające się do degradacji bioróżnorodności czy pogorszenia kondycji gleb. To właśnie oni najbardziej odczuwają te zmiany. Mają świadomość, że rolnictwo intensywne nie sprzyja rozwojowi ich gospodarstw i podejmują szereg działań ukierunkowanych na wprowadzenie praktyk rolnictwa regeneracyjnego, tak by swoim następcom pozostawić gospodarstwa nowoczesne i w świetnej kondycji – zarówno finansowej, ale również z uwzględnieniem aspektów ochrony środowiska naturalnego.
Źródła
- [1] M. Jarosz, J. Charzewska, B. Wajszczyk, Z. Chwojnowska, Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2019.
- [2] B. Pomorski, Rola białka w metabolizmie mięśniowym. Aktywacja procesu MPS, "Współczesna Dietetyka" 2016, nr 4.
- [3] Sumi, K.; Tagawa, R.; Yamazaki, K.; Nakayama, K.; Ichimura, T.; Sanbongi, C.; Nakazato, K. Nutritional Value of Yogurt as a Protein Source: Digestibility/Absorbability and Effects on Skeletal Muscle. Nutrients 2023, 15, 4366. https://doi.org/10.3390/nu15204366
- [4]Wapń – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej[5] K. Siemianowski, J. Szpendowski, Możliwości zwiększania zawartości wapnia w serach twarogowych w świetle dotychczasowych badań, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2012, 4 (7), s. 83-98.
- [5] K. Siemianowski, J. Szpendowski, Możliwości zwiększania zawartości wapnia w serach twarogowych w świetle dotychczasowych badań, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2012, 4 (7), s. 83-98.
- [6] D. Wolańska-Buzalska, K. Wiśniewska, K. Okręglicka, Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie, "Przemysł Spożywczy" 2020, t. 74, s. 30-37.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.