Trwa ładowanie...

Bristolska skala uformowania stolca - wygląd stolca, prawidłowe wypróżnianie

Bristolska skala uformowania stolca to podział, według którego istnieje 7 głównych typów kału. Według skali BSF można określić, czy kał jest prawidłowy lub stanowi objaw zaparcia czy biegunki. Co warto wiedzieć o wyglądzie stolca i jak poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego?

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

spis treści

1. Wygląd stolca a zdrowie

Wbrew powszechnemu przekonaniu wygląd stolca nie informuje jedynie o pracy układu trawiennego. Na kolor, kształt, konsystencję czy zapach kału ma wpływ wiele czynników.

Wśród nich znajduje się na przykład anemia, krwawienia w przewodzie pokarmowym, schorzenia trzustki i wątroby, nowotwory czy mukowiscydoza u dzieci.

Na szczęście coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na wygląd stolca i traktuje to jako profilaktykę zdrowotną. Jest to bardzo prosta czynność i jak się okazuje ma ogromną skuteczność w zauważeniu pierwszych problemów ze zdrowiem.

2. Czym jest bristolska skala uformowania stolca?

Bristolska skala uformowania stolca (skala BSF, Bristol Stool Form Scale) to naukowy podział kału na 7 grup. Do stworzenia klasyfikacji wzięto pod uwagę kształt i konsystencję kału.

Skala BSF powstała za sprawą Heatona i Lewisa na Uniwersytecie w Bristolu. Siedem typów stolca:

  • typ 1 - trudne do wydalenia zbite grudki, przypominające orzechy,
  • typ 2 - stolec grudkowaty o wydłużonym kształcie,
  • typ 3 - podłużny stolec z widocznymi pęknięciami,
  • typ 4 - smukłe, miękkie kawałki,
  • typ 5 - łatwo wydalane miękkie fragmenty z wyraźnymi granicami,
  • typ 6 - papkowate, kłaczaste, postrzępione kawałki,
  • typ 7 - wodnisty stolec, pozbawionych stałych elementów.

Wygląd stolca jest zależny od tego jak długo był formowany w jelicie grubym. Typ pierwszy przebywa w organizmie najdłużej, a typ siódmy najkrócej. Typy 1-2 to objaw zaparcia, 3-4 to najbardziej popularne ukształtowanie stolca, 5-6 to objaw biegunki, natomiast typ 7 pojawia się najczęściej po infekcji bakteryjnej.

Długość stolca nie ma dużego znaczenia w diagnostyce i nie przewidziano żadnych norm dla tej kwestii. Wielkość kału jest uzależniona od ilości przyjmowanego jedzenia, zawartości błonnika w posiłku czy leków.

Zobacz także:

3. Jak często należy się wypróżniać?

Prawidłowa częstotliwość to zakres od trzech wypróżnień na dzień do trzech na tydzień. Warto jednak pamiętać, że liczba ta może się zmieniać na przestrzeni tygodni lub miesięcy. Jest to spowodowane tym, że na pracę jelit oddziałuje wiele czynników, na przykład:

  • zażywane leki,
  • dieta,
  • podróże,
  • stres,
  • wahania hormonalne,
  • ilość snu,
  • aktywność fizyczna.

Nieprawidłowa częstotliwość wypróżniania wywołuje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Często pacjenci skarżą się na uciążliwe wzdęcia, gazy lub zaparcia.

Warto zwrócić uwagę również na napięcie brzucha, skurcze lub wrażenie niepełnego wypróżnienia. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem. W przypadku zaparć nie należy od razu sięgać po środki przeczyszczające, ponieważ mogą one wywołać przyzwyczajenie się organizmu. Najlepiej w takiej sytuacji sięgnąć po naturalne sposoby i zwiększyć aktywność fizyczną.

4. Jak poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego?

  • spożywaj produkty pełnoziarniste,
  • zwiększ ilość świeżych owoców i warzyw w diecie,
  • unikaj cukru, przetworzonej żywności, konserwantów,
  • uwzględniaj w diecie kiszone produkty oraz nabiał,
  • zwiększ spożycie błonnika,
  • pij głównie wodę,
  • bądź aktywny fizycznie
  • jedz regularnie, mniejszymi porcjami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.