Cenne nasiona sosny. Wystarczy łyżka dziennie, by skorzystał mózg
Orzechy piniowe, znane również jako piniole, to cenny pod wieloma względami przysmak. Wyróżniają się charakterystycznym, niezwykłym smakiem, wszechstronnym zastosowaniem w kuchni, a przede wszystkim właściwościami zdrowotnymi. Co prawda za 1 kilogram tego rarytasu trzeba zapłacić około 140-150 zł, ale zdecydowanie warto, ponieważ wystarczą małe ilości, by przysłużyć się zdrowiu. Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie pinioli?
W tym artykule:
Czym są orzechy piniowe?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta, a jednak jest to pytanie dość podchwytliwe. Nazwa orzeszki piniowe jest bowiem nieco myląca - orzechy piniowe nie są wbrew pozorom orzechami, lecz jadalnymi nasionami niektórych gatunków sosny. Mowa tu o iglastych, wiecznie zielonych drzewach z rodziny Pinaceae, do której należą m.in.: sosna pinia, sosna koreańska, sosna syberyjska i sosna chilijska. To właśnie z tych gatunków pochodzą nasiona, a występują one przede wszystkim na półkuli północnej: w Azji, w Ameryce Północnej, w Europie i na Bliskim Wschodzie.
Orzeszki piniowe pozyskuje się wyłącznie z dojrzałych drzew – sosny zaczynają wytwarzać nasiona dopiero po kilkunastu latach - nawet 25. Nasiona ukryte są w szyszkach i potrzebują około półtora roku, by w pełni dojrzeć. Delikatna struktura samych orzechów wymaga tego, by większość obróbki (rozłupywanie, sortowanie, czyszczenie) odbywała się ręcznie, a to zwiększa koszty produkcji. Właśnie z tych względów piniole są jednymi z najdroższych orzechów na świecie – za kilogram trzeba zapłacić średnio 140 -150 złotych.
Piniole – wartości odżywcze
Orzechy piniowe znajdują się w twardej skorupce o ciemnobrązowej barwie. Pod nią kryje się kremowobiałe jądro nadające się do spożycia. To właśnie ono jest tak smaczne i wartościowe. Jeśli chodzi o smak, to przez wiele osób określany jest jako nieco maślany, podobny do orzechów makadamia, z wyczuwalną leśną nutą. Na szczególną uwagę zasługują jednak wartości odżywcze orzechów pinii.
Piniole wyróżniają się wysoką zawartością:
- nienasyconych kwasów tłuszczowych - niemal 70 proc. masy orzechów to tłuszcz, w tym głównie nienasycone kasy tłuszczowe,
- przeciwutleniaczy,
- steroli,
- witamin (m.in. witamina K, E i z grupy B)
- składników mineralnych (cynk, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas).
Zjedzenie połowy szklanki orzeszków piniowych dostarcza ponad 50 proc. dziennej wymaganej dawki magnezu. 100 g pinioli zawiera około 670 kcal.
Orzechy piniowe i ich cenne właściwości
Włączenie orzechów piniowych do swojego codziennego menu ma korzystny wpływ na układ krążenia. Tak jak inne orzechy, piniole są bogactwem zdrowych tłuszczy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL. Zawarte w nich związki pobudzają wątrobę do efektywniejszego usuwania LDL z krwiobiegu. Dzięki temu organizm naturalnie i bezpiecznie pozbywa się nadmiaru tego szkodliwego cholesterolu.
Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin z grupy B, E i K nie tylko wspiera serce, ale również działa przeciwzapalnie i w pozytywny sposób wpływa na utrzymanie równowagi hormonalnej (m.in. stanowi wsparcie dla funkcjonowania tarczycy - z uwagi na zawartość jodu, potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania tego organu).
Kolejną korzyścią płynącą z jedzenia orzechów pinii jest silniejszy układ odpornościowy, a także przyspieszenie procesu regeneracji po chorobach i wysiłku fizycznym. Nie wolno zapominać również o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie mózgu, a dokładanie zwiększeniu zdolności umysłowych i aktywności mózgu. Obecność cennych kwasów omega-3 (EPA i DHA) wspiera zdrowie mózgu, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia demencji oraz depresji.
Regularne spożywanie orzechów pinii pomaga również w kontrolowaniu masy ciała - jest to zasługa znajdującego się w nich kwasu pinolenowego, który hamuje apetyt. Na liście korzyści znajdują się jeszcze dwie istotne właściwości: poprawa kondycji skóry - łagodzenie dolegliwości skórnych i przyspieszenie gojenia się ran, a także zwiększenie potencji u mężczyzn.
Orzechy piniowe w kuchni
Wiele osób uważa orzechy piniowe za prawdziwy rarytas - i trudno się z nimi nie zgodzić. Szczególnie popularne są w kuchni śródziemnomorskiej, jako jeden ze składników włoskiego pesto (sosu przyrządzanego na bazie oliwy, bazylii, czosnku i parmezanu oraz orzechów pinii). Z tego względu doskonale komponują się z rożnymi rodzajami makaronów, ale również z mięsem (drobiem, baraniną) i z rybami.
Ten smaczny, a przy tym bardzo zdrowy przysmak, z powodzeniem wykorzystuje się jako dodatek do sałatek, surówek, warzywno-mięsnych zapiekanek, koktajli, smoothie i rozmaitych deserów, np. ciast czy babeczek. Orzechy piniowe można także uprażyć, co nadaje im charakterystycznego smaku (niektórym przypomina on smak bekonu).
Należy także wiedzieć, że na bazie orzechów piniowych powstaje miód piniowy i doceniany olej piniowy.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.