Chlorella – właściwości, wartość odżywcza i działania niepożądane
Chlorella jest zieloną algą rosnącą w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne została uznana za superfood. Z tego powodu jest popularnym suplementem diety. Dlaczego warto po nią sięgać? Jak ją stosować, by cieszyć się zdrowiem i nie zniechęcić specyficznym smakiem?
W tym artykule:
Co to jest chlorella?
Chlorella to zielona, jednokomórkowa słodkowodna alga należąca do gromady zielenic. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem rodzaju jest Chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna. Rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie.
Alga składa się przede wszystkim z jądra i bardzo dużych ilości chlorofilu. To zielony barwnik, który odpowiada za proces fotosyntezy. Chlorella zawdzięcza mu swój intensywny zielony kolor i nazwę, ale także wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, dzięki którym zyskała popularność i uznanie.
Chlorellę zalicza się do grupy superfoods, to jest produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Nie bez powodu znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, także medycynie alternatywnej.
Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne chlorelli
Chlorella to źródło witamin (D, B9, B12, K), minerałów (żelazo), aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, treonina, lizyna, leucyna, metionina, tryptofan, walina), cukrów i białka, kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych omega-3 (kwasy α-linolenowy i linolowy).
To przekłada się na jej niezwykłe właściwości prozdrowotne. Okazuje się bowiem, że alga:
- wspiera oczyszczanie organizmu, zwłaszcza wątroby,
- ma właściwości detoksykujące. Wiąże toksyny, metale ciężkie, alkohol, pestycydy, chemikalia i inne szkodliwe substancje, ograniczając ich wchłanianie i usprawniając usuwanie z organizmu,
- wspiera pracę wątroby, przyspiesza jej regenerację,
- stymuluje produkcję białych krwinek, to jest leukocytów biorących udział w obronie ustroju przed patogenami, bakteriami i wirusami. Wspiera tym samym układ odpornościowy,
- ma działanie antybakteryjne,
- przyspiesza gojenie ran,
- łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspiera trawienie, pomaga w przypadku zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit,
- obniża poziom cukru,
- obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi (frakcji LDL) oraz cholesterolu całkowitego,
- prowadzi do obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi,
- usprawnia przemianę materii, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów i ułatwia kontrolę wagi,
- wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
- chroni przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, obniża ryzyko pojawienia się nowotworów,
- zapobiega niedokrwistości, ponieważ zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza,
- zapobiega niedoborom witaminy B12 u wegan i wegetarian, jest źródłem sporej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza.Stosowanie chlorelli może działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnadciśnieniowe, obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Jak stosować chlorellę?
Chlorella występuje w postaci proszku, tabletek, kapsułek i płynnych wyciągów. Suplementację należy stosować przez około 2 miesiące, po tym czasie zalecana jest przerwa. Podczas kuracji istotne jest, by przestrzegać zaleceń producenta. Istotna jest także systematyczność oraz nieprzekraczanie dozwolonych dawek:
- chlorella tabletki - spożywa się zwykle kilka sztuk dziennie, zwykle 2 tabletki (1 g) 1–3 razy na dobę,
- chlorella w proszku najczęściej od 3 do 5 g, to jest około jednej łyżeczki.
Ponieważ chlorella ma wyrazisty, specyficzny, rybi smak, warto wiedzieć, jak ją stosować. By go zneutralizować, w przypadku proszku czy płynu można ją rozpuścić w przegotowanej wodzie lub soku bądź dodać do jogurtu, kefiru, sosów i zup. Dużą popularnością cieszą się wieloskładnikowe koktajle z chlorellą. Tabletki z chlorellą połyka się, popijając wodą.
Jaka chlorella jest najlepsza?
Suplementy diety zawierające chlorellę można kupić zarówno stacjonarnie, jak i w internecie. Jest dostępna w aptekach, sklepach z żywnością zdrową i ekologiczną, sklepach zielarskich, a nawet drogeriach. Która chlorella jest najlepsza?
Jeśli chodzi o jej formację, tabletki mają tę zaletę, że stosuje się dokładnie tak, jak inne suplementy. Z kolei płyn czy proszek są dobrą opcją dla osób, które mają problem z łykaniem tabletek i kapsułek. Ich minusem jest wyczuwalny.
Inną kwestią jest dawka chlorelli, stąd kupując suplement warto zwrócić uwagę na zawartość substancji. Pożądanym parametrem jest standaryzacja produktu na zawartość chlorofilu, witamin oraz żelaza.
Chlorella – przeciwwskazania i działania niepożądane
Chlorella jest bezpieczna i stosowana w dozwolonych dawkach najczęściej nie wywołuje działań niepożądanych. Podczas jej spożywania może dojść do zaostrzenia zmian trądzikowych, co jest związane z procesem oczyszczania organizmu. Ponieważ jest uznawana za alergen, może nasilać objawy alergii (zwłaszcza u osób uczulonych na pleśń, za co odpowiada alergia krzyżowa).
W przypadku spożywana chlorelli w nadmiarze mogą dokuczać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia czy biegunki, także uczucie ociężałości. Suplementy z chlorellą nie powinny być podawane dzieciom, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, chyba że lekarz wskaże inaczej.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.