Chronią przed rakiem, wzmacniają serce i odchudzają. Sięgaj po nie jak najczęściej
Jabłka są nie tylko smaczną przekąską, ale przede wszystkim skarbnicą zdrowotnych korzyści. Ze względu na zawartość minerałów, różnorodnych witamin i kwasów wykazują bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o tych owocach?
W tym artykule:
Dlaczego jabłko to owoc idealny?
Jabłka cieszą się w Polsce ogromną popularnością - należą do jednych z chętniej wybieranych owoców w naszym kraju, choć nie zawsze są numerem 1 pod względem konsumpcji.
Badania przeprowadzone w 2019 roku wykazały, że Polacy woleli truskawki od jabłek i najczęściej właśnie po nie sięgali (32% w porównaniu do jabłek - 30%). Dane zaprezentowane przez Kantar kilka lat później (2024 r.) dowodzą, że aż 90% Polaków spożywało jabłka w czasie, gdy prowadzono badanie. Jabłka były najczęściej pojawiającym się owocem w naszym menu. Czym jabłka zasłużyły sobie na tak dobre notowania?
Są dostępne przez cały rok
W Polsce jabłka dojrzewają głównie późnym latem i jesienią. Wrzesień i październik to czas największych zbiorów i najliczniejszych odmian. Na bazarkach, w osiedlowych sklepikach czy supermarketach można je spotkać o każdej porze roku - dzięki specjalnym przechowalniom są dostępne praktycznie przez cały rok - i jest to ogromna zaleta. Tym bardziej, że Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by te owoce, obok warzyw, stanowiły podstawę diety.
Z uwagi na to, że mają istotny wpływ na zdrowie, powinny być stałym elementem zbilansowanej diety. Warto podkreślić, że jabłka są od lat obecne w polskiej tradycji, a Polacy są do nich mocno przywiązani - nasz kraj jest również jednym z największych producentów jabłek w Europie.
Są tanie i różnorodne
Za niemal całoroczną dostępnością idzie różnorodność, jakość i cena. Powszechnie występujące jabłka nie są wcale drogie, a wręcz są to jedne z najtańszych owoców. Wybierać możemy z wielu rozmaitych odmian - nawet do 10 000 na świecie (z czego w sprzedaży i uprawie wykorzystuje się zaledwie część z nich), a w Polsce jest 60-80 odmian. Do najbardziej popularnych należą: Szara Reneta, Ligol, Antonówka, Champion, Papierówka, Jonagold, Golden Delicious, Idared, Gala i Gloster.
Poszczególne gatunki naprawdę się między sobą różnią - niektóre z nich są kwaśne, inne słodkie, są także odmiany soczyste lub kruche - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Są uniwersalne w kuchni
Jabłka są bardzo lubiane w polskiej kuchni, a jabłonie są obecne od wieków w naszej kulturze. Owoce doceniamy za smak i wszechstronność - można je przyrządzić na wiele sposobów - jeść na surowo, po ugotowaniu, po upieczeniu. Są idealne na soki, musy, dżemy, czy inne przetwory. Pasują nie tylko do słodkich dań typu owsianka, ciasta, babeczki, ale również do mięsnych potraw, sałatek i surówek.
Są źródłem cennych wartości odżywczych
Jabłka wyróżniają się dużą zawartością:
- minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor),
- różnorodnych witamin (m.in. witamina A, K, C oraz witaminy z grupy B),
- kwasów (cytrynowy, węglowy i mrówkowy).
Poza tym stanowią cenne źródło antyoksydantów, które są bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Niezwykle istotny jest również rodzaj błonnika pokarmowego obecny w jabłku. Pektyny, bo o nich mowa, działają niczym naturalne prebiotyki, którymi odżywiają się mikroby mieszkające w naszych jelitach.
Są cenne dla zdrowia
Wysokie notowania w rankingu owoców jabłka otrzymują także ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływają na trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika, redukują zaparcia i usuwają problemy z wypróżnianiem. Jednocześnie błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu i łatwiej nam uniknąć niezdrowych pokus. Tym samym jabłko jest sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki. Samo w sobie nie jest kaloryczne - w 100 gramach owocu znajduje się około 55 kcal.
Regularne spożywanie jabłek pozytywnie wpływa na poprawę odporności - zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu organizm staje się mniej podatny na infekcje.
Wprowadzenie jabłek do codziennego menu przynosi wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie dla serca i całego układu krążenia. Są skuteczne w obniżaniu ciśnienia tętniczego i działają przeciwmiażdżycowo.
Systematyczne jedzenie jabłek wspiera profilaktykę cukrzycy typu 2 - wystarczy jedno jabłko dziennie, by obniżyć ryzyko zachorowania nawet o 28%.
Do szeregu korzyści dołącza również działanie antyrakowe - jak donoszą badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Naukowcy przeprowadzili badania kliniczne na grupie ponad 1300 osób, z czego niespełna 600 to pacjenci onkologiczni. Wyniki okazały się prawdziwym zaskoczeniem - wynikało z nich, że spożywanie jednego jabłka w ciągu dnia ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Zdaniem ekspertów, regularne jedzenie tych owoców, nawet w stosunkowo niewielkich ilościach, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworu o około 50 procent.
Źródło: https://www.ppr.pl/wiadomosci/jablka-ponownie-na-czele-najchetniej-spozywanych-owocow-przez-polakow, news.cornell.edu
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.