Nieszczelne jelito a dieta
Zespół nieszczelnego jelita oznacza zaburzone funkcje wyściółki jelita cienkiego, czyli nieprawidłowe wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
Przez naruszoną ścianę jelita cienkiego bakterie, wirusy, pasożyty i toksyny mogą przedostawać się do układu krwionośnego, zatruwając organizm i powodując zaburzenia odporności.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Badania wykazują, że zespół nieszczelnego jelita dotyczy coraz większej liczby Polaków. Większość osób na początku myśli, że to zwykłe problemy trawienne. Tak naprawdę w tym czasie w jelicie cienkim powstają mikroskopijne otwory, przez które przedostają się np. toksyny. Powodem jest stan zapalny i podrażnienia, które tworzą się w błonie śluzowej jelita.
Zobacz też: Lekarz stwierdził, że to niemożliwe, żeby chorowała na boreliozę. Mylił się
Objawy nieszczelnego jelita
Przy nieszczelnym jelicie chorzy skarżą się na szereg dolegliwości, w szczególności dokuczają: obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, bezsenność, bóle stawów, problemy z trawieniem, wzdęcia, zgaga, refluks i alergie.
Nieszczelne jelito oddziałuje również na wygląd, powoduje suchość skóry, wypryski, egzemę i trądzik. Chorzy skarżą się też na nawracające stany zapalne zatok, układu moczowego, chroniczny katar, łzawiące oczy, a nawet światłowstręt.
Zobacz też: Objawy przypominały ospę. Chłopiec otrzymał pomoc w ostatniej chwili
Przyczyny nieszczelnego jelita
Nieprawidłowa dieta, stres i przyjmowane leki, mogą prowadzić do powstania zespołu nieszczelnego jelita. Aby zapobiegać, należy wyeliminować te czynniki. Prawidłowe odżywanie może oddziaływać kojąco na organizm i zapobiegać nawrotom zaburzeń w przyszłości.
Stan chorobowy można wykryć badaniami na oznaczenie poziomu endotoksyny LPS oraz oznaczenie poziomu zonuliny. Chorobę mogą sugerować również liczne alergie pokarmowe.
Jako przyczyny wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita najczęściej podaje się też:
- przewlekły stres,
- przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, steroidów, antybiotyków i tabletek antykoncepcyjnych,
- niewłaściwa dieta,
- zakażenia bakteryjne, pasożytnicze i grzybicze,
- niski poziom kwasu solnego w żołądku,
- niedoczynność tarczycy, a także zaburzenia hormonalne.
W domowych warunkach niektórzy sięgają po sok z buraka. Czerwone zabarwienie moczu po spożyciu ma świadczyć o nieszczelności jelit. Jednak nie jest to dowód na tę chorobę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Diagnozowanie nieszczelnego jelita
Wprowadzenie diety i rezygnacja z mleka, jajek czy glutenu, w przypadku osoby zdrowej, może mieć złe skutki.
Mleko zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania składniki, m.in. wapń, potas i witaminę A.
Eliminowanie glutenu przez rezygnację ze zbóż, powoduje dostarczanie niewystarczającej ilości węglowodanów i skutkuje niedoborami żelaza oraz witamin z grupy B. Jajka są bardzo bogate w białka, witaminy i minerały.
W przypadku podejrzenia dolegliwości w postaci nieszczelności jelit, należy skonsultować swoje wątpliwości z lekarzem. Warto słuchać swojego organizmu, lecz również specjalistów.
Leczenie nieszczelnego jelita
Należy jednak wspomnieć, że zespół nieszczelnego jelita w medycynie konwencjonalnej nie jest uważany za chorobę, a interesuje się nim głownie krąg medycyny naturalnej. Najczęściej zalecane badanie potrzebne do postawienia diagnozy to testu absorpcji cukrów (TAC).
Zalecane jest również naturalne wsparcie dla jelita, poprzez włączenie do diety odpowiednich produktów, takich jak: kiełki, kokos, imbir, kurkuma, cebula, jabłka, śliwki, morele, borówki, żurawina, czy fermentowane warzywa.
Dodatkowo należy wspomóc pracę jelit odpowiednimi suplementami diety. Szczególnie ważne są 4 poniższe suplementy:
Kwercetyna – dzięki tej substancji jelito uszczelnia się i poprawia się funkcjonowanie bariery jelitowej. Dodatkowo kwercyna spowalnia uwalnianie się histaminy, która odpowiada za nietolerancję pokarmów.
L- glutamina – to aminokwasy, które wspierają wzrost i odbudowę ścianki jelita.
Probiotyki – suplementy te pozwalają na uzupełnienie pożytecznych bakterii, które budują odpowiednią mikroflorę jelitową. W ten sposób zapewniają prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Korzeń lukrecji – to roślina adaptogenna. Dzięki temu jest w stanie równoważyć poziom kortyzolu w organizmie, a także poprawia produkcję kwasu żołądkowego. Dodatkowo przywraca odpowiednią wyściółkę dwunastnicy i śluzówki żołądka.
Co jeść przy nieszczelnym jelicie
Przy nieszczelnym jelicie zaleca się zdrową i lekką dietę. Wskazane jest spożywanie owoców, warzyw zielonych, warzyw kapustnych, produktów kiszonych i po procesie fermentacji.
Zachęca się także do korzystania z dobrodziejstw orzechów kokosowych, w postaci kokosowego oleju i mleczka. W diecie nie powinno też zabraknąć oliwek, ryb i małych ilości mięsa. Najlepiej jeśli z mięs wybierzemy kurczaka lub królika, a także wołowinę i baraninę.
Potrawy warto wzbogacić również korzystnie działającymi przyprawami i dodatkami, jak imbir, kurkuma, aloes, krwawnik, lukrecja, prawoślaz, nasiona chia.
Czego unikać przy nieszczelnym jelicie
Dla poprawy stanu zdrowia warto wyeliminować niesprzyjające produkty, jak alkohol, gluten, cukier oraz sztuczne słodziki, fast foody, przetworzone jedzenie.
Odradza się rośliny strączkowe, ziemniaki, jaja, zboża, grzyby, mleko i nabiał. Niekorzystnie działa picie kawy i innych napojów z kofeiną. Jako podstawę podaje się dietę bezmleczną, bezjajeczną i bezglutenową.
Podane produkty niekorzystnie wpływają na pracę jelit, powodują wzdęcia i zaburzenia trawienia, pogłębiając problem nieszczelności jelit i innych chorób układu pokarmowego.