Co to są alergeny?

Alergeny to czynniki bądź substancje, które powodują reakcję uczuleniową. W zależności od drogi, jaką alergen dostaje się do organizmu, można mówić o różnych rodzajach alergii. I tak wyodrębnia się alergię wziewną, alergię pokarmową i alergię kontaktową.

Polecane wideo:

1. Przyczyny alergii

Niegdyś alergie nie były tak poważnym problemem jak obecnie. Jednak kiedy medycyna zaczęła stopniowo niwelować bakterie i wirusy bytujące na błonach śluzowych i skórze człowieka, okazało się, że układ immunologiczny niezajęty walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi zaczyna kierować się przeciwko pyłkom, roztoczom i pleśniom.

Współcześnie schorzenia na tle alergicznym należą do najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Jak wskazują badania, z powodu alergii cierpi ok. 10-30% ludności, w tym u większości z tych osób choroba ma postać przewlekłą, niekiedy wymagającą długoletniego leczenia, jak w przypadku astmy oskrzelowej.

Przyczyny alergiinie są do końca znane. Wiadomo jednak, że jest to anormalna reakcja układu immunologicznego na określone czynniki alergenne. W ten sposób stara się on uchronić organizm ludzki przed zaburzeniem integralności w wyniku działania licznych bodźców zewnętrznych i wewnętrznych. Układ odpornościowy stanowi tarczę obronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi powodującymi infekcje w organizmie.

Układ immunologiczny może jednak reagować nie tylko na próby ataku ze strony niebezpiecznych drobnoustrojów, lecz również na każdą obcą substancję. Substancja lub czynnik, który pobudza odpowiedź układu odpornościowego, nazywana jest antygenem, a odpowiedź organizmu – reakcją immunologiczną. Nie każdy antygen jest w rzeczywistości zagrożeniem. Zdarza się, że system odpornościowy reaguje nawet na „niewinną" obcą substancję tak, jakby była ona czynnikiem infekcji. Wówczas antygen określany jest jako alergen, a reakcja organizmu – reakcją alergiczną.

Niektórzy alergolodzy są zdania, że reakcje alergiczne powstają na skutek niewystarczającej zdolności wątroby do przekształcania i detoksykacji substancji trafiających do krwi na różne sposoby. Nawet niezbyt poważne zachwianie funkcjonowania mechanizmu detoksykacji wcześniej czy później prowadzi do nagromadzenia się toksyn we krwi. Organizm nie może do tego dopuścić, dlatego uruchamia tzw. reakcje alergiczne, dzięki którym dochodzi do wyparcia toksyn na zewnątrz, poprzez skórę, oskrzela, błonę śluzową jamy nosowo-gardłowej i jelit.

2. Rodzaje alergenów

Najbardziej popularne alergeny to alergeny wziewne, alergeny pokarmowe i alergeny kontaktowe.

Alergeny wziewne

Alergeny pokarmowe

Alergeny kontaktowe

- roztocza kurzu domowego

- orzechy

- biżuteria

- pyłki roślin

- czekolada

- zapięcie zegarka

- sierść zwierząt domowych

- mleko

- sprzączka paska

- pleśń

- owoce cytrusowe

- metalowe guziki

Można też wyróżnić tzw. alergeny zawodowe, na które narażeni są pracownicy niektórych zakładów pracy, np. lateks u pracowników medycznych czy mąka w piekarnictwie.

3. Objawy alergii

Alergeny najczęściej przedostają się do organizmu przez skórę i błony śluzowe. Najpopularniejszym rodzajem alergii jest alergia wziewna, np. uczulenie na roztocza czy na pyłki roślin. Alergeny dostają się wówczas do organizmu wraz z wdychanym powietrzem i docierają do błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Mogą wywoływać np. napady duszności astmatycznej, obrzęk krtani, ostry kaszel, gwałtowne wycieki kataru z nosa, zaczerwienienie śluzówki oczu czy łzawienie.

Alergeny pokarmowe docierają do organizmu wraz ze spożytym pokarmem, który uczula. Przenikają przez błonę śluzową przewodu pokarmowego. Mogą wywoływać biegunki, zaparcia, bóle brzucha, skórną wysypkę i rumień na skórze. Alergeny kontaktowe powodują najczęściej obrzęki, zaczerwienia skóry, podrażnienia, wysypkę i swędzenie skóry oraz pieczenie i łzawienie oczu.

W najgorszym przypadku reakcja alergiczna może przybrać formę wstrząsu anafilaktycznego, który obejmuje wiele układów oraz organów i może prowadzić nawet do niewydolności oddechowej, czy do zapaści układu krążenia. Charakterystycznymi dolegliwościami zwiastującymi wstrząs anafilaktycznyzawroty głowy, napady duszności, nudności i wymioty, swędzenie oraz pieczenie stóp, dłoni i języka, a także osłabienie, które może powodować omdlenia.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
~Pesto
~Pesto

Ja mam alergię na pyłki traw, drzew i wszystkiego co kwitnie. Rozpoczął się kwiecień, przyroda budzi się do życia, a ja nie wychodzę z domu. Cała opuchłam, mam nieprzerwany katar i cieknie mi z oczu. Nic przyjemnego.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przyczyny alergii
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przyczyny alergii
Przyczyny alergii

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa...

Przyczyny alergii

Skąd się bierze alergia?

. W reakcji alergicznej jest to przede wszystkim histamina uwalniana z innych komórek krwi. To co nazywamy popularnie alergią - czyli np. wysypka (...) . Dlaczego jedni z nas mają alergię, a inni nie? Uczulenie...

Przyczyny alergii

Alergia a miesiąc urodzenia

Alergia a miesiąc urodzenia

Czy miesiąc urodzenia ma wpływ na skłonność do alergii? Okazuje się, że dzieci urodzone jesienią i zimą częściej cierpią na alergie pokarmowe, a (...) . Alergia na mleko i jaja jest najpowszechniejsza wśród maluchów świętujących...

Rak żołądka

Objawy raka żołądka

Objawy raka żołądka Objawy raka żołądka mogą być bardzo zróżnicowane. Często przypominają objawy choroby wrzodowej - co oznacza, że pojawia się odczuwalny dyskomfort w okolicach żołądka, a także zaburzenia gastryczne. Zaburzenia gastryczne to na przykład...

Warzywa

Uwaga na produkty, które udają kiszonki

Piotr Kucharski, kucharz, opowiada o produktach udających bardzo zdrowe kiszonki. Pakowana kwaszona kapusta może być przez nas uważana za kiszoną. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Różnica między nimi jest taka, że kiszonki są w pełni naturalne,...

Rak nerki

Co powoduje raka nerki?

W przypadku niektórych nowotworów łatwo jest podać czynniki powodujące to schorzenie. Jakie czynniki mają wpływ na powstawanie nowotworów nerek? Na to pytanie odpowiada dr Jakub Żołnierek, onkolog. Etiologia raka nerki jest złożona i nie do końca poznana....

Kurzajki

Co to są kurzajki?

Co to są kurzajki?

Kurzajki, inaczej brodawki skórne, to zmiany skórne o charakterze grudkowatym, występujące najczęściej na dłoniach i stopach. Brodawki skórne są wywołane przez wirus HPV, a zakażenie następuje poprzez bezpośredni kontakt z „nosicielem” kurzajki....

#dziejesienazywo – Zdrowie

#dziejesienazywo: Jakie są objawy uczulenia na antybiotyk?

Antybiotyki, pomimo, że wspomagają organizm w walce z niebezpiecznymi bakteriami, to mogą również uczulać. Jakie są objawy alergii na antybiotyk? Co robić, kiedy zorientujemy się, że dany lek nas uczula? Na najważniejsze pytania dotyczące uczulenia na...

#dziejesienazywo – Zdrowie

#dziejesienazywo: Najlepsze sposoby na bezsenność

Co może pomóc na bezsenność? Leczenie bezsenności to czasami długi i pracochłonny proces. Nie zawsze jednak wymaga leczenia farmakologicznego, w wielu przypadkach są inne sposoby na zażegnanie problemu. Czy spotkanie z psychoterapeutą może być skutecznym...