Zbadali ich krew przed i po zjedzeniu kiwi. Jednoznaczne wyniki

Kiwi to owoc, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, a najnowsze badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rozwojem nowotworów. "Kiwi nie tylko pomaga naprawiać uszkodzenia DNA, ale także stymuluje procesy naprawcze w organizmie" - podnosi autor badania.

Kiwi to antynowotworowy mocarzKiwi to antynowotworowy mocarz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kiwi jako naturalna ochrona DNA

Kiwi to owoc niezwykle bogaty w składniki odżywcze, które mogą mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia. Owoce zawierają wysokie stężenie witaminy C, kwasu chlorogenowego i kwasu chinowego, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do mutacji genetycznych. Szczególnie interesujące są wyniki badań przeprowadzonych w Rowett Research Institute w Szkocji, które miały na celu ocenę wpływu kiwi na DNA.

W badaniu wzięło udział 14 zdrowych ochotników, którzy spożywali jedno, dwa lub trzy owoce kiwi dziennie. Ich krew została poddana analizie na początku i na końcu eksperymentu, aby sprawdzić poziom uszkodzeń DNA.

Kiwi – owoc, który warto jeść zimą

"Spożywanie kiwi, niezależnie od ilości, mogło zmniejszyć uszkodzenia DNA o około 60 proc.” – czytamy w wynikach badania. Jedzenie trzech owoców kiwi dziennie zwiększało aktywność naprawy DNA o 66 proc.

Badania sugerują, że regularne spożywanie kiwi może obniżyć ryzyko rozwoju nowotworów, a także spowolnić procesy starzenia się organizmu.

"Kiwi nie tylko pomaga naprawiać uszkodzenia DNA, ale także stymuluje procesy naprawcze w organizmie, co znajduje potwierdzenie w badaniach" - zauważa dr Kunal Sood, jeden z autorów analizy.

Dr Sood wyjaśnia, że kluczową rolę odgrywają zawarte w kiwi witaminy C i E, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne i wspierają regenerację DNA. Proces ten określa się jako "stymulację naprawy zasad poprzez wycięcie", co może:

  • zmniejszać ryzyko nowotworów,

  • wzmacniać układ odpornościowy,

  • chronić mózg przed neurodegeneracją,

  • spowalniać starzenie się komórek.

Co powoduje uszkodzenie DNA i jak temu zapobiegać?

DNA to nośnik informacji genetycznej w każdej komórce naszego ciała. Jak zauważa Suzanne Clancy, autorka badań z 2008 roku dotyczących uszkodzeń DNA, "jego integralność i stabilność są kluczowe dla życia".

Jednak czynniki środowiskowe, takie jak:

mogą prowadzić do mutacji i zwiększonego ryzyka chorób przewlekłych.

Clancy zwraca uwagę na dobrze znany przykład związku między uszkodzeniem DNA a chorobą: "Najbardziej znanym przykładem jest rak skóry, który może być wynikiem nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV".

Dzięki obecności silnych antyoksydantów kiwi może pomóc neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do uszkodzeń DNA i procesów nowotworowych.

Zobacz także: To najważniejsza witamina zimą. Chroni płuca przed smogiem, działa antyrakowo

Kiwi – owoc przyszłości w profilaktyce zdrowotnej

Eksperci zgodnie twierdzą, że regularne spożywanie kiwi może znacząco wspierać zdrowie, a jego wpływ na naprawę DNA czyni go jednym z najbardziej wartościowych owoców.

Badania Narodowego Instytutu Zdrowiaoraz biblioteki National Library of Medicine ujawniają, że antyoksydacyjne mikroskładniki odżywcze mogą odpowiadać za korzystne działanie owoców na zdrowie człowieka.

Co więcej, kiwi jest bezpieczne dla większości osób, w tym kobiet w ciąży, oferując szereg składników odżywczych korzystnych zarówno dla matki, jak i dziecka. Warto jednak pamiętać, że osoby z alergią na kiwi powinny zachować ostrożność i w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.

Niewiele osób wie, że kiwi można spożywać ze skórką, która zawiera jeszcze więcej błonnika i składników odżywczych niż sam miąższ. Oczywiście przed jedzeniem warto dokładnie umyć owoc, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Jednak jeśli nie odpowiada nam lekko włóknista struktura skórki, można ją obrać – warto jednak pamiętać, że to właśnie tam znajduje się najwięcej cennych składników.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Rowett Research Institute w Szkocji
  2. NIH

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin