Czarna lista produktów. Podnoszą cukier szybciej niż batonik
Wiele produktów spożywczych ma wyższy indeks glikemiczny niż popularne batoniki. W praktyce oznacza to, że szybciej podnoszą one poziom glukozy. Ale po co nam tam wiedza? Świadomość IG poszczególnych produktów jest kluczowa dla zdrowia, dlatego w poniższym artykule przygotowaliśmy listę produktów, po które można i warto sięgać, ale z umiarem.
W tym artykule:
Indeks glikemiczny i jego rola
Wiele produktów, nawet tych powszechnie uznawanych za zdrowe, może powodować wzrost poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 2. Osoby chorujące na tą przewlekłą chorobę powinny stosować dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Są to głównie surowe warzywa i owoce, produkty mleczne i pełnoziarniste, a także zbożowe. W tym sposobie żywienia istotna jest również podaż błonnika, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i zmniejszając ryzyko wystąpienia napadów wilczego głodu.
Indeks glikemiczny informuje nas, w jakim tempie wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej nastąpi wzrost stężenia glukozy we krwi. Najwyższy wzrost glikemii poposiłkowej odnotowuje się po zjedzeniu czystej glukozy - dla tego produktu przyjmuje się umowną wartość indeksu jako 100.
Podział produktów pod względem IG
Produkty o wysokim IG są odradzane jedynie diabetykom - gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi są niekorzystne dla zdrowia, a poza tym utrudniają utrzymanie prawidłowej wagi. Pod kątem wpływu na poziom glukozy we krwi żywność dzieli się na trzy kategorie:
- niski indeks glikemiczny - wartość poniżej 55,
- średni indeks glikemiczny - od 55 do 70,
- wysoki indeks glikemiczny - powyżej 70.
Warto wiedzieć, że wysokość indeksu niektórych produktów można obniżyć, przygotowując je we właściwy sposób lub łącząc z produktami o niskim IG. Wówczas po uwagę brany jest ładunek glikemiczny całego posiłku. Obniżenie IG produktów skrobiowych (ziemniaki, makarony, ryż) możemy uzyskać poprzez wystudzenie ugotowanego produktu i spożycie po 10-12 godzinach (powstaje w ten sposób tzw. skrobia oporna).
Kluczowa jest zatem świadomość, jaki indeks glikemiczny mają poszczególne produkty, po które sięgamy każdego dnia. I choć może się nam wydawać, że przeciętny czekoladowy batonik na pewno ma wysokie IG, nie zawsze okazuje się to prawdą. Oto 8 produktów, które mają wyższe IG niż popularne słodycze.
"Czarna lista" produktów podnoszących cukier we krwi szybciej niż baton
Kasza manna
Lekkostrawna, smaczna i tania kasza manna to produkt, który wszyscy dobrze znamy. Jest bardzo sycąca i kaloryczna - w 100 g suchego produktu znajduje się około 350 kalorii. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, ale trzeba podkreślić, że wyróżnia ją bardzo wysoki indeks glikemiczny. Kasza manna (z pszenicy) ma zazwyczaj IG na poziomie ok. 70 -75, czyli w szybkim tempie podnosi poziom glukozy we krwi.
Warto wiedzieć, że gotowanie jej na mleku lub dodanie tłuszczu (np. w postaci odrobiny masła) może nieco obniżyć tempo wchłaniania cukrów. Mimo tego, wciąż pozostaje produktem o stosunkowo wysokim IG.
Pszenna bagietka
Biała bagietka to kolejny produkt, który charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym - najczęściej około 90-95. Wysokie IG bagietka zawdzięcza rodzajowi użytej mąki (biała pszenna to wysoki IG), znikomej ilości błonnika i tłuszczu w tradycyjnym cieście. Na IG wpływa również jej świeżość - świeżutka bagietka ma zazwyczaj wyższy IG niż lekko czerstwy chleb.
Tort
Osoby, którym zależy na diecie o niskim IG, w chwilach słabości (gdy mają ochotę na coś słodkiego) lepiej by sięgnęły po czekoladowego batonika niż kawałek tortu. Choć IG tortu zależy od jego składu, to najczęściej nie spada poniżej 70. Obniżyć go nieco mogą orzechy lub tłuszcz pochodzący z czekolady.
Banany
Ze swojego wysokiego indeksu glikemicznego słyną również banany, a dokładnie te dojrzałe. Bardzo dojrzałe, żółte lub z brązowymi plamkami banany mają IG o wysokości 60–65.
Pączek
IG tradycyjnego pączka z nadzieniem i cukrem pudrem również nie należy do niskich. IG pączka na poziomie około 75 zalicza go do produktów o wysokim indeksie, a jeszcze bardziej zwiększyć go może dodatek lukru lub dżemu.
Bułka z budyniem
Drożdżówka z budyniem to IG w okolicach 70–75, w zależności od danego przepisu i ilości dodanego cukru. To zasługa mącznego spodu drożdżówki, słodkiego budyniu i często dodatkowego lukru.
Suszone daktyle
Suszone daktyle o IG 70–75 to kolejna pozycja na naszej zakazanej liście. Należy jednak zaznaczyć, że te suszone owoce są również zasobne w błonnik, który po części wpływa na spowolnienie wchłaniania cukrów, co oznacza, że tempo wzrostu glukozy może być nieco wolniejsze.
Czipsy
Indeks glikemiczny czipsów zwykle waha się w granicach 70–75. Jest to związane z poddaniem ziemniaka obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, ale też sporej ilości soli, która może w jakimś stopniu spowalniać proces wchłaniania cukrów.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.